Antal: 4 portioener
Ugn: 100 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
Maräng:
4 äggvitor
150 g strösocker
100 g rostade kokosflingor
Rabarbetkompott:
3 rabarber
3 msk vatten
0,5 dl strösocker
1 tsk citron, skal från, rivet (ekologisk)
5-6 färska hallon
Vaniljcrčme:
1 vaniljstång
5 dl mjölk
5-6 äggulor
1,5 dl strösocker
0,5 dl majsstärkelse
0,5 dl grädde, vispad
citron, skal från, rivet (ekologisk)
Garnering:
färska bär
florsocker
Gör så här:
Maräng:
Sätt ugnen på 100 grader.
Vispa en äggvita med allt socker, gärna i en köksassistent ca 30 sekunder.
Häll i en äggvita till, vispa ytterligare på hög hastighet i 2 minuter, avsluta med de sista två vitorna. Vispa tills marängen är hård och blank.
Blanda i kokosflingor (spara lite till garnering)
Klicka ut "kakor" på bakplåtspapper ca 5 cm i diameter.
Grädda i ugn ca 1 timme.
Låt därefter marängen torka i ca 30 minuter innan den serveras
Rabarberkompott:
Rengör och skär två av rabarbern i 2 cm långa stavar och lägg i en kastrull med vatten och socker (spara en rabarberstång till garnering).
Lägg i 5-6 färska hallon och citronskal och koka ca 5 minuter på låg värme, eller tills rabarbern mjuknat.
Sila bort vätskan och låt svalna
Skiva den sista rabarbern i långa tunna strimlor och koka upp strimlorna snabbt i lite socker och 0,5 dl vatten.
Låt svalna.
Vaniljcrčme:
Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna, koka upp med mjölken.
Tag av värmen och låt stå och dra en stund så mjölken drar in smaken av vaniljen.
Vispa kraftigt ca 5-6 äggulor med 1,5 dl socker och knappt 0,5 dl maizenamjöl i en bunke.
Tillsätt vaniljmjölken under omrörning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
Vispa ständigt över värme tills det tjocknar, låt det koka upp.
Ta från värmen, för igenom en sil ner i en bunke och låt svalna i kylen.
Blanda i ca 0,5 dl vispad grädde och rivet citronskal.
Hallonsås:
Koka upp hallonen med sockret.
Passera sedan genom finmaskig sil och låt svalna i kylen innan servering.
Montering:
En kokosmaräng, en klick vaniljcrčme, rabarberkompott, hallonsås och garnera med några färska bär, rabarberstrimlor.
Pudra allra sist med florsocker.