Foodish

Zabaione

Av Maria - 2024-07-07 14:00

Antal: 3 portioner


Ingredienser:

äggulor
2 msk socker
2 msk marsalavin, portvin eller söt sherry

 

Gör så här:

Lägg äggulor och socker i en liten kastrull.

Vispa gulor och socker pösigt.

Vispa sedan i vinet, lite i taget.

Sätt kastrullen på svag värme eller i en större kastrull med hett vatten och fortsätt vispa tills blandningen blir tjock och krämig.

Om värmen blir för hög stelnar äggen och krämen skär sig.

Grön marinad med tabasco

Av Maria - 2024-07-07 12:30

Mängd: till ca 600 g kött


Ingredienser:

2 vitlöksklyftor

2 msk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger

4 msk hackade örter, t.ex dragon, basilika och timjan

1 dl raps- eller olivolja

½-1 tsk grön tabasco

½ tsk salt


Gör så här:
Skala vitlöken och mixa ihop alla ingredienser.

Lägg köttet i marinaden 1 timme innan köttet ska grillas.


Marinaden passar bra till lamm, fläskkött och kyckling.

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
4 päron

100 g brieost

50 g valnötter eller andra nötter, grovt hackade

Några kvistar färsk timjan


Gör så här:
Skala päronen och skär i stadiga bitar.

Grilla tills de har mjuknat.

Skär osten i bitar och fördela på päronen.

Tryck gärna i en tandpetare eller minigrillpinne i varje bit.

Grilla tills osten börjar smälta.

Strö över nötter och timjan.

Enkel sockerkaka

Av Maria - 2024-07-07 08:15

Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader, ca 35 minuter


Ingredienser:

50 g margarin eller smör

2 ägg

2 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Rivet skal av ½ citron eller 2 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker

1 dl mjölk


Gör så här:

Smörj och bröa en rund eller avlång bakform, ca 1½ liter.

Smält matfettet och låt det svalna.

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda i vetemjöl, bakpulver, citronskal eller vaniljsocker.

Rör i mjölken och blanda allt till en jämn smet.

Häll smeten i formen.


Gräddning:
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 35 minuter.


Förvaring:

Kakan är godast 1-2 dagar men håller sig bra 5-6 dagar.

Bör förvaras svalt i burk eller plastpåse.

I frys ca 6 månader.

Smörsås med pepparrot

Av Maria - 2024-07-07 06:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

60 g smör + 1 msk
schalottenlök
1½ dl fiskbuljong, gjord på fond
2 msk färskriven pepparrot
Salt
Peppar

 

Gör så här:

Smält en matsked smör i kastrull och rör ner finhackad schalottenlök.

Låt puttra en stund och späd med fiskbuljong.

Låt koka 2-3 minuter.

Sänk till minsta värme och vispa ner smöret i små klickar.

Smaka av med pepparrot, salt och vitpeppar.

Ovido - Quiz & Flashcards