Antal: 4 portioner
Ingredienser:
6 gröna, gula och röda paprikor
1½ liter vatten
2 tsk salt
½ dl äppelcidervinäger
½ tsk salt
2 krm svartpeppar eller vitpeppar
1 tsk dragon
1 tsk körvel
1½ dl matolja
Gör så här:
Dela paprikorna i fyra delar.
Ta bort kärnorna och det vita inuti.
Koka upp vatten med lite salt.
Lägg i paprikabitarna och förväll dem ca 3 minuter.
Häll av vattnet och låt paprikorna rinna av i durkslag.
Lägg dem sedan i en skål eller glasburk.
Blanda vinäger, salt, peppar, dragon och körvel i en skål.
Droppa ner oljan under vispning. Häll vinägretten över de varma paprikorna.
Ställ svalt ett par timmar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
ca 400 g gröna bönor
1 röd paprika
5-6 vitlöksklyftor
2 msk olja
½ tsk salt
1 krm peppar
Gör så här:
Skölj och ansa bönorna.
Skölj och kärna ur paprikan.
Skala vitlöksklyftorna.
Skär bönorna i 2-3 delar.
Strimla paprikan.
Värm oljan i en kastrull.
Lägg i hela vitlöksklyftor, bönorna och paprikan.
Låt alltsammans fräs 7-8 minuter på svag värme.
Salta och peppra.
Avnjut vitlöksbönorna som en lätt ensamrätt eller som läckert tillbehör till rökt skinka, stekt fisk eller kött.
Tips!
Blanda gärna ingredienserna med oljan i en mikrosäker form.
Täck och tillaga på full effekt (max 800 W), 4-5 minuter.
Ingredienser:
1½ dl mannagryn
1 liter (drygt) mjölk
1½ msk socker
3 ägg
9 bittermandlar
3 msk kärnfria russin
Gör så här:
Mjölken kokas upp, grynen röras i och få koka 15 minuter till gröt som får svalna.
Sockret, äggen samt den skållade och rivna bittermandeln och de sköljda russinen blandas i.
Smeten slås i smord och brödbeströdd pajform och gräddas i god ugnsvärme omkring 3/4 timme.
Antal: 50 stycken
Ugn: 175-200 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
4½ dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör eller margarin
3-4 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker
Pensling:
½-1 äggvita
Garnering:
Pärlsocker
Hackad mandel
Gör så här:
Ingredienserna kan blandas i matberedare eller för hand.
Blanda i vanillinsockret.
I maskin:
Lägg alla ingredienser till degen i blandarskålen, matfett delat i bitar.
Blanda allt till en deg.
Ta upp den bakbordet.
Knåda ihop den om det behövs.
För hand:
Lägg mjölet i en hög på bakbordet eller i en bunke.
Gör en fördjupning i mitten.
Tillsätt sockret och matfettet delat i mindre bitar.
Finfördela det med en kniv eller stekspade.
Arbeta snabbt samman degen.
Rulla ut degen i fingertjocka längder.
Lägg dem tätt intill varandra.
Pensla dem med lättvispad äggvita.
Strö på pärlsocker blandat med mandel.
Dela längderna i 3-4 cm långa bitar.
Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175-200 grader, 8-10 minuter eller tills de fått vacker färg och är genomgräddade.
Låt kakorna kallna på galler.
Förvaring:
I burk 10-14 dagar.
I frys ca 6 månader.
Tips!
Smör eller margarin som matfett har ingen större betydelse.
I vissa fall kan det vara motiverat med smör när man vill utnyttja smörsmaken som smaktillsats.
Antal: 6-8 portioner
Ingredienser:
2 msk bananschalottenlök eller rödlök
½ dl rödvinsvinäger, tex på merlot
1½ dl olivolja
1 krm svartpeppar
Ev. 1 krm salt
Gör så här:
Finhacka löken och blanda alla ingredienser i en bunke.
Vispa ihop vinägretten.
Bananschalottenlöken är något mildare än rödlök.
Vinägretterna passar till alla slags sallader men även till ostron.
Till ostron kan du minska oljan i vinägretten med hälften.