Foodish

Kokt paprika i dragonvinägrett

Av Maria - 2025-03-29 17:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

gröna, gula och röda paprikor
1½ liter vatten
2 tsk salt

 

Till dragonvingrätten:

½ dl äppelcidervinäger
½ tsk salt
2 krm svartpeppar eller vitpeppar
1 tsk dragon
1 tsk körvel
1½ dl matolja

 

Gör så här:

Dela paprikorna i fyra delar.

Ta bort kärnorna och det vita inuti.

Koka upp vatten med lite salt.

Lägg i paprikabitarna och förväll dem ca 3 minuter.

Häll av vattnet och låt paprikorna rinna av i durkslag.

Lägg dem sedan i en skål eller glasburk.

Blanda vinäger, salt, peppar, dragon och körvel i en skål.

Droppa ner oljan under vispning. Häll vinägretten över de varma paprikorna.

Ställ svalt ett par timmar.

Vitlöksbönor

Av Maria - 2025-03-29 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
ca 400 g gröna bönor

1 röd paprika

5-6 vitlöksklyftor

2 msk olja

½ tsk salt

1 krm peppar


Gör så här:

Skölj och ansa bönorna.

Skölj och kärna ur paprikan.

Skala vitlöksklyftorna.

Skär bönorna i 2-3 delar.

Strimla paprikan.

Värm oljan i en kastrull.

Lägg i hela vitlöksklyftor, bönorna och paprikan.

Låt alltsammans fräs 7-8 minuter på svag värme.

Salta och peppra.


Avnjut vitlöksbönorna som en lätt ensamrätt eller som läckert tillbehör till rökt skinka, stekt fisk eller kött.


Tips!

Blanda gärna ingredienserna med oljan i en mikrosäker form.

Täck och tillaga på full effekt (max 800 W), 4-5 minuter.

Mannagrynspudding

Av Maria - 2025-03-29 09:30

Ingredienser:

1½ dl mannagryn

1 liter (drygt) mjölk

1½ msk socker

3 ägg

9 bittermandlar

3 msk kärnfria russin


Gör så här:

Mjölken kokas upp, grynen röras i och få koka 15 minuter till gröt som får svalna.

Sockret, äggen samt den skållade och rivna bittermandeln och de sköljda russinen blandas i.

Smeten slås i smord och brödbeströdd pajform och gräddas i god ugnsvärme omkring 3/4 timme.

Vaniljpinnar

Av Maria - 2025-03-29 07:30

Antal: 50 stycken

Ugn: 175-200 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

4½ dl vetemjöl

1 dl socker

200 g smör eller margarin

3-4 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker


Pensling:

½-1 äggvita


Garnering:

Pärlsocker

Hackad mandel


Gör så här:

Ingredienserna kan blandas i matberedare eller för hand.

Blanda i vanillinsockret.


I maskin:

Lägg alla ingredienser till degen i blandarskålen, matfett delat i bitar.

Blanda allt till en deg.

Ta upp den bakbordet.

Knåda ihop den om det behövs.


För hand:

Lägg mjölet i en hög på bakbordet eller i en bunke.

Gör en fördjupning i mitten.

Tillsätt sockret och matfettet delat i mindre bitar.

Finfördela det med en kniv eller stekspade.

Arbeta snabbt samman degen.


Rulla ut degen i fingertjocka längder.

Lägg dem tätt intill varandra.

Pensla dem med lättvispad äggvita.

Strö på pärlsocker blandat med mandel.

Dela längderna i 3-4 cm långa bitar.

Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.


Gräddning:

Grädda kakorna mitt i ugnen i 175-200 grader, 8-10 minuter eller tills de fått vacker färg och är genomgräddade.

Låt kakorna kallna på galler.


Förvaring:
I burk 10-14 dagar.

I frys ca 6 månader.


Tips!

Smör eller margarin som matfett har ingen större betydelse.

I vissa fall kan det vara motiverat med smör när man vill utnyttja smörsmaken som smaktillsats.

Rödvinsvinägrett

Av Maria - 2025-03-28 17:30

Antal: 6-8 portioner


Ingredienser:
2 msk bananschalottenlök eller rödlök

½ dl rödvinsvinäger, tex på merlot

1½ dl olivolja

1 krm svartpeppar

Ev. 1 krm salt


Gör så här:
Finhacka löken och blanda alla ingredienser i en bunke.

Vispa ihop vinägretten.


Bananschalottenlöken är något mildare än rödlök.

Vinägretterna passar till alla slags sallader men även till ostron.

Till ostron kan du minska oljan i vinägretten med hälften.

Ovido - Quiz & Flashcards