Foodish

Ljummen spenatsallad

Av Maria - 2025-03-28 17:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g färsk spenat

2 dl grovhackade pekannötter

4 vitlöksklyftor

1 msk smör

1 dl hackade torkade aprikoser

Salt

Malen vitpeppar

Saften av en halv citron


Gör så här:

Börja med att ansa spenaten och skära bort grova bladnerver.
Hacka de torkade aprikoserna.
Skala och skiva vitlöken tunt.
Hacka pekannötterna.
Fräs vitlöken i smöret.
Tillsätt nötterna och rosta dem några minuter.
Lägg i aprikoserna och spenaten och sautera hastigt.
Krydda med salt och peppar och pressa över citronsaften.

Baconpannkakor

Av Maria - 2025-03-28 16:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 pkt bacon

3 ägg

6 dl mjölk

2 dl vetemjöl

½ tsk salt

1 krm svartpeppar


Gör så här:

Strimla baconet.

Fräs det i en stekpanna, gärna teflonpanna.

Vispa ihop ägg, mjölk och vetemjöl till en slät och klimpfri smet.

Tillsätt salt, svartpeppar och det frästa baconet.

Stek pannkakor av smeten, i pannkakslagg eller i en stekpanna, på medelstark värme.

Vik pannkakorna 2 ggr och lägg dem på ett serveringsfat.


Servera baconpannkakorna nystekta med lingonsylt och rårivna morötter.


Tips!

Baconet kan bytas ut mot rimmat fläsk som tärnas.

Dansk remouladsås

Av Maria - 2025-03-28 09:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
3 dl majonnäs

1½ dl pickles

2 tsk curry

Salt

Malen vitpeppar


Gör så här:

Lägg majonnäsen i en skål.

Hacka picklesen och blanda ner i majonnäsen.

Tillsätt curry, salt och peppar och blanda ihop ordentligt.


Jättegod på smörrebröd med rostbiff och rostad lök eller till panerad fisk.

Om du vill kan du tillsätta ett par matskedar finhackat äpple i såsen.

Vitvinsvinägrett

Av Maria - 2025-03-28 07:30

Antal: 6-8 portioner


Ingredienser:
½ dl vitvinsvinäger, tex på chardonnay eller champagne

1 msk schalottenlök

1½ dl olja, raps- eller olivolja

1 krm vitpeppar

Ev. 1 krm salt


Gör så här:

Finhacka löken och blanda alla ingredienser i en bunke.

Vispa ihop vinägretten.


Den här vinägretten är fin att smaksätt med torkade eller färska örter.

Paj med tre sorters ost

Av Maria - 2025-03-27 17:30

Antal: 6 portioner

Ugn: 225 grader, 15 minuter + 40 minuter


Ingredienser:

Pajdeg:

4½ dl vetemjöl

200 g kylskåpskallt smör, skuret i tärningar
stort kylskåpskallt ägg

 
Fyllning:

250 g ricotta
ägg
3 dl grädde
200 g riven ost, tex prästost
75 g fetaost
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
tabasco

 

Marinerade tomater:

250 g körsbärstomater i olika färger
kruka bladpersilja
½ msk strösocker
flingsalt
2 msk äppelcidervinäger
2 msk olja

 

Gör så här:

Pajdegen:

Sätt ugnen på 225°.

Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med kniv.

Kör till en smulig massa.

Tillsätt ägget och kör till en deg.

Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter, så att den kommer upp lite över kanten.

Nagga bottnen och kanterna med en gaffel.

Låt pajen vila i frysen ca 15 min.

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 15 min.


Fyllning:

Lägg ricottan i en bunke.

Blanda i äggen, ett i taget.

Blanda i grädde, riven ost, smulad fetaost, salt och peppar.

Smaka av med tabasco.

Häll fyllningen i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min eller tills fyllningen har stelnat och pajen fått fin färg.

Lägg över folie om pajen börjar få för mycket färg.

Låt vila ca 30 min.


Marinerade tomater:
Dela tomaterna och strimla persiljan fint.

Blanda tomaterna med strösocker och salt.

Ringla över vinäger och olja.

Låt marinera ca 10 min.

Toppa pajen med tomaterna vid servering.

Ovido - Quiz & Flashcards