Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g färsk spenat
2 dl grovhackade pekannötter
4 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 dl hackade torkade aprikoser
Salt
Malen vitpeppar
Saften av en halv citron
Gör så här:
Börja med att ansa spenaten och skära bort grova bladnerver.
Hacka de torkade aprikoserna.
Skala och skiva vitlöken tunt.
Hacka pekannötterna.
Fräs vitlöken i smöret.
Tillsätt nötterna och rosta dem några minuter.
Lägg i aprikoserna och spenaten och sautera hastigt.
Krydda med salt och peppar och pressa över citronsaften.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 pkt bacon
3 ägg
6 dl mjölk
2 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Strimla baconet.
Fräs det i en stekpanna, gärna teflonpanna.
Vispa ihop ägg, mjölk och vetemjöl till en slät och klimpfri smet.
Tillsätt salt, svartpeppar och det frästa baconet.
Stek pannkakor av smeten, i pannkakslagg eller i en stekpanna, på medelstark värme.
Vik pannkakorna 2 ggr och lägg dem på ett serveringsfat.
Servera baconpannkakorna nystekta med lingonsylt och rårivna morötter.
Tips!
Baconet kan bytas ut mot rimmat fläsk som tärnas.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl majonnäs
1½ dl pickles
2 tsk curry
Salt
Malen vitpeppar
Gör så här:
Lägg majonnäsen i en skål.
Hacka picklesen och blanda ner i majonnäsen.
Tillsätt curry, salt och peppar och blanda ihop ordentligt.
Jättegod på smörrebröd med rostbiff och rostad lök eller till panerad fisk.
Om du vill kan du tillsätta ett par matskedar finhackat äpple i såsen.
Antal: 6-8 portioner
Ingredienser:
½ dl vitvinsvinäger, tex på chardonnay eller champagne
1 msk schalottenlök
1½ dl olja, raps- eller olivolja
1 krm vitpeppar
Ev. 1 krm salt
Gör så här:
Finhacka löken och blanda alla ingredienser i en bunke.
Vispa ihop vinägretten.
Den här vinägretten är fin att smaksätt med torkade eller färska örter.
Antal: 6 portioner
Ugn: 225 grader, 15 minuter + 40 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
4½ dl vetemjöl
200 g kylskåpskallt smör, skuret i tärningar
1 stort kylskåpskallt ägg
250 g ricotta
4 ägg
3 dl grädde
200 g riven ost, tex prästost
75 g fetaost
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
tabasco
250 g körsbärstomater i olika färger
1 kruka bladpersilja
½ msk strösocker
flingsalt
2 msk äppelcidervinäger
2 msk olja
Gör så här:
Pajdegen:
Sätt ugnen på 225°.
Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med kniv.
Kör till en smulig massa.
Tillsätt ägget och kör till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter, så att den kommer upp lite över kanten.
Nagga bottnen och kanterna med en gaffel.
Låt pajen vila i frysen ca 15 min.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 15 min.
Fyllning:
Lägg ricottan i en bunke.
Blanda i äggen, ett i taget.
Blanda i grädde, riven ost, smulad fetaost, salt och peppar.
Smaka av med tabasco.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min eller tills fyllningen har stelnat och pajen fått fin färg.
Lägg över folie om pajen börjar få för mycket färg.
Låt vila ca 30 min.
Marinerade tomater:
Dela tomaterna och strimla persiljan fint.
Blanda tomaterna med strösocker och salt.
Ringla över vinäger och olja.
Låt marinera ca 10 min.
Toppa pajen med tomaterna vid servering.