Foodish

Chili sin carne

Av Maria - 2025-03-26 17:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 grön paprika

2-3 potatisar

2 små gula lökar

2 msk olja

1-2 vitlöksklyftor

2 tsk paprikapulver

2 dl grönsaksbuljong (vatten + tärning)

1 burk röda  bönor (430 g)

1-2 tomater

1 tsk basilika

Salt

Peppar


Gör så här:

Skölj och kärna ut paprikan.

Skala potatis och lök.

Skär allt det gröna i tärningar.

Värm oljan i en kastrull.

Lägg i alla grönsakerna och fräs dem 5-6 minuter.

Pressa ner vitlöken och krydda med paprikapulver.

Smula ner buljongtärningen och häll på vatten.

Låt det koka 5-6 minuter.

Tillsätt bönorna och tomaterna skurna i tärningar.

Krydda med basilika.

Smaka av med salt och peppar.

Värm alltsammans.


Servera med bröd.


Tips!

Krydda med chilipulver, om du vill ha en hetare smak på grytan.

Tortillapizza

Av Maria - 2025-03-26 09:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 5 minuter


Ingredienser:

4 tortillabröd (ca 20 cm)

1 zucchini

4 stora tomater

Svartpeppar

125 g mozzarella eller riven lagrad ost (max 17%)

8-12 skivor parmaskinka eller salami

Rucolasallad


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skiva zucchini på längden med osthyvel.

Skär tomaterna och mozzarellan i skivor.

Lägg ut tortillabröden på plåtar med bakplåtspapper.

Fördela zucchini och tomater på bröden.

Krydda med svartpeppar och lägg på osten.

Sätt in högt i ugnen ca 5 minuter.

Lägg på skinka/salami och rucolasallad vid serveringen.

Syrade rotfrukter

Av Maria - 2025-03-26 07:45

Ingredienser:

1 kg rotfrukter, t ex 3/4 kg morötter och 1/4 kg palsternacka eller rotselleri
gula lökar
gröna paprikor
1 tsk dragon eller oregano
3/4 msk salt
1 tsk senapsfrö
1½ dl vassla

 

Gör så här:

Gör först vassla som ska sätta fart på syrningen:

Häll rumsvarm fil eller yoghurt i en kaffebryggtratt med filter eller i en silduk.

Låt stå 3-4 timmar eller över natten.

Av 1 liter fil eller naturell yoghurt får man ca 5 dl avrunnen vassla.

Massan i silen kan användas som Färskost - Kvarg eller Mager filsås.


Olika rotfrukter kan syras var för sig eller i blandning.

Rotfrukterna ska vara fullt utvuxna.

Välj t ex svenska höstmorötter, inte späda picklesmorötter.

Ofta räcker det att borsta morötter och palsternackor rena, men om skalen verkar grova bör de skrapas. Kålrötter, rotselleri och rödbetor bör skalas.

Skala löken.

Dela, kärna ur och skölj paprikorna.

Grovriv eller strimla rotfrukterna, strimla paprikorna och skiva löken, i matberedare, råkostkvarn eller på rivjärn.

Varva rotfrukterna i syrningskärlet, lite i taget.

Packa ihop den med knytnäven eller t ex en potatisstöt, så kraftigt att vätska dras ur.

Vätskan ska inte hällas av.

Häll på vasslan.

Lägg på en tallrik, lagom stor att ligga direkt på rotfrukterna som ett tätt lock.

Sätt på en tyngd, t ex en vattenfylld skål eller burk, så att rotfrukterna ligger i lätt press

Kontrollera efter någon timme att rotfrukterna saftat sig så att lagen står över tallriken.

Fyll annars på med en svag saltlag (1 krm salt till 1 dl vatten).

Låt syrningskärlet stå rumsvarmt (ca 20°C) i 5-7 dygn, därefter gärna något svalare (16-18°C) i 1-2 veckor.


Obs!

Lyft på tallriken efter 4-5 dagars syrning och kontrollera att rotfrukterna har frisk syrlig lukt.

Man kan också testa pH-värdet med indikatorpapper som köps på apotek.

När grönsakerna är genomsyrade ska pH-värdet vara 4-4,1.

De är då färdiga att flyttas över i glasburkar och förvaras på sval plats.

Ös sedan över rotfrukterna och lag i rena glasburkar och sätt på lock.

Förvara dem i kylskåp eller sval källare (4-8°C), men inte fryskallt.

Efter ca 4 veckors har kålen full arom.

Ljummen havresallad med fetaost

Av Maria - 2025-03-25 17:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 dl mathavre

1 zucchini

1 gul paprika

1 röd chili

2 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

150 g fetaost

Salt

Grovmalen svartpeppar

Ev. färsk basilika


Gör så här:

Koka mathavren enligt anvisningen på förpackningen.

Skär zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor.

Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.

Dela, kärna ev. ur och skiva eller hacka chilin.

Hetta upp olja i en stekpanna.

Stek grönsakerna på hög värme 2-3 minuter.

Skala och pressa eller riv ner vitlöken i stekpannan.

Smula fetaosten och blanda med mathavren i en skål.

Vänd ner de stekta grönsakerna.

Smaka av med salt och peppar.

Vänd ev. ner hackad färsk basilika.

Apelsinkaka med mandelmassa

Av Maria - 2025-03-25 17:30

Antal: 10 portioner

Ugn: 175 grader, ca 35 minuter


Ingredienser:

Pajskal:

100 g smör eller margarin

2 dl (120 g) vetemjöl

2 msk strö rörsocker

1 krm bakpulver

1/2 krm salt


Fyllning:

2-3 apelsiner

200 g mandelmassa

2 ägg

2 msk rörsocker


Gör så här: 

Pajdeg:

Smält matfettet i en kastrull.

Blanda vetemjöl, rörsocker, bakpulver och salt i en bunke.

Tillsätt matfettet och rör ihop till en deg.

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

Kanten på degen behöver bara vara ca 2 cm hög.

Ställ formen i kylskåp ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.


Fyllning: 

Skölj och riv skalet av en apelsin.

Skala apelsinerna och skiva dem tunt.

Riv mandelmassan.

Vispa ner äggen i mandelmassan.

Rör i apelsinskalet.

Häll smeten på pajdegen.

Lägg på apelsinskivorna lite omlott och strö på rörsockret.

Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. 

Låt pajen svalna.

Ovido - Quiz & Flashcards