Antal: ca 8 portioner
Ingredienser:
½ gul lök
½ röd chili
2 vitlöksklyftor
2 msk sesamolja
3 dl kokosmjölk
1 tsk röd curry
2 msk ketjap manis (söt soja-sås)
2 msk strösocker
3 dl jordnötter
Ev. 1 dl vatten
Gör så här:
Hacka lök, chili och vitlök fint.
Häll sesamolja i en kastrull, bryn löken, vitlöken och chilin i oljan.
Tillsätt kokosmjölk, röd curry, ketjap manis och socker.
Låt koka ihop i ca 5 minuter.
Mixa jordnötterna fint och vänd ner i kastrullen.
Späd eventuellt med vatten om såsen känns för tjock.
Asiatisk jordnötssås som brukar serveras till kycklingspett.
Antal: 40 stycken
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
100 g mandel, med skal
300 g vetemjöl
1.5 dl strösocker
3 bittermandlar, finrivna
½ tsk salt
200 g smör, rumsvarmt och smält smör till formarna
vispgrädde
hallonsylt
Gör så här:
Rosta mandlarna i torr stekpanna tills de får färg.
Låt mandlarna svalna och mixa till ett fint pulver i en matberedare monterad med kniv.
Rör ihop med resten av de torra ingredienserna.
Tillsätt smöret och nyp ihop till en deg.
Låt degen vila minst 1 timme i kyl.
Pensla mandelmusselformar med smält smör.
Ta en bit av degen och knåda den lätt i handen så den mjuknar lite och tryck ut den i formen.
Ju tunnare deg och mindre form, desto fler och sprödare kakor.
Nagga ev botten och grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 min.
Stjälp upp kakorna medan de fortfarande är varma.
Fyll de kalla mandelmusslorna med vispad grädde och en klick hallonsylt.
Ingredienser:
1 mango
1 papaya
Saft av 3 limefrukter eller 2 citroner
2 msk Rörsocker Strö
1/4 tsk hackad chili
Salt
Peppar
Gör så här:
Skala och kärna ur mangon och papayan.
Skär dem i tärningar, 1,5 x 1,5 cm.
Koka upp limesaft, hackad chili och rörsocker i en gryta.
Tillsätt mangon.
Koka upp igen.
Tillsätt papayan och sänk värmen.
Låt blandningen småputtra på svag värme i 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2-3 gula lökar
300 g falukorv, wiener- eller grillkorv
1-2 msk smör eller margarin
1 påse brun sås, pulver
1 dl mjölk
½ dl hackad ättiksgurka eller gurkmix
½ tsk paprikapulver
Salt
Vitpeppar
1 sats potatismos, 3-4 portioner
Ströbröd
Gör så här:
Skala löken och skär den i klyftor.
Dra skinnet av falukorven och skär den i strimlor eller skiva annan korv.
Bryn matfettet och fräs lök och korv i detta, så att allt får fin färg.
Strö över såspulvret, rör om och späd med mjölk och så mycket vatten, att det blir lagom tjock stuvning.
Låt den koka ca 5 minuter och smaka sedan av med gurka, paprika, salt och vitpeppar.
Klicka ut potatismoset runt kanten på ett smort, ugnssäkert fat och häll stuvningen i mitten.
Strö ett tunt lager ströbröd och gratinera i 250 graders ugnsvärme ca 15 minuter.
Servera med vitkåls- eller grönsallad.
Bonniers nya kokbok, 1982
Antal: 12 biter
Ugn: 175 grader, 30-40 minuter
Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt
3 dl ljust muscovadosocker
3 ägg
1 apelsin, finrivet skal och saft (ca 1 dl)
3 dl mandelmjöl
2 dl vetemjöl
1 msk malen ingefära
1½ tsk bakpulver
smör och ströbröd, till formen
½ dl flagad mandel
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Vispa smör och socker poröst med en elvisp.
Tillsätt äggen ett i taget. Rör ner apelsinskal (endast det orangea) och -saft.
Blanda mandelmjöl, vetemjöl, ingefära och bakpulver och vänd ner i äggsmeten.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Strö över flagad mandel och grädda mitt i ugnen 30–40 min.