Foodish

Sataysås

Av Maria - 2025-04-27 19:00

Antal: ca 8 portioner


Ingredienser:
½ gul lök

½ röd chili

2 vitlöksklyftor

2 msk sesamolja

3 dl kokosmjölk

1 tsk röd curry

2 msk ketjap manis (söt soja-sås)

2 msk strösocker

3 dl jordnötter

Ev. 1 dl vatten


Gör så här:

Hacka lök, chili och vitlök fint.

Häll sesamolja i en kastrull, bryn löken, vitlöken och chilin i oljan.

Tillsätt kokosmjölk, röd curry, ketjap manis och socker.

Låt koka ihop i ca 5 minuter.

Mixa jordnötterna fint och vänd ner i kastrullen.

Späd eventuellt med vatten om såsen känns för tjock.


Asiatisk jordnötssås som brukar serveras till kycklingspett.

Mandelmusslor på rostad mandel

Av Maria - 2025-04-26 18:00

Antal: 40 stycken

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

100 g mandel, med skal
300 g vetemjöl
1.5 dl strösocker
bittermandlar, finrivna
½ tsk salt
200 g smör, rumsvarmt och smält smör till formarna

 

Fyllning:

vispgrädde
hallonsylt

 

Gör så här:

Rosta mandlarna i torr stekpanna tills de får färg.

Låt mandlarna svalna och mixa till ett fint pulver i en matberedare monterad med kniv.

Rör ihop med resten av de torra ingredienserna.

Tillsätt smöret och nyp ihop till en deg.

Låt degen vila minst 1 timme i kyl.

Pensla mandelmusselformar med smält smör.

Ta en bit av degen och knåda den lätt i handen så den mjuknar lite och tryck ut den i formen.

Ju tunnare deg och mindre form, desto fler och sprödare kakor.

Nagga ev botten och grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 min.

Stjälp upp kakorna medan de fortfarande är varma.

Fyll de kalla mandelmusslorna med vispad grädde och en klick hallonsylt.

Mango- & papayarelish

Av Maria - 2025-04-26 05:45

Ingredienser:

1 mango
1 papaya
Saft av 3 limefrukter eller 2 citroner
2 msk Rörsocker Strö
1/4 tsk hackad chili
Salt

Peppar


Gör så här:

Skala och kärna ur mangon och papayan.

Skär dem i tärningar, 1,5 x 1,5 cm.

Koka upp limesaft, hackad chili och rörsocker i en gryta.

Tillsätt mangon.

Koka upp igen.

Tillsätt papayan och sänk värmen.

Låt blandningen småputtra på svag värme i 5 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Mors goda låda

Av Maria - 2025-04-25 17:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2-3 gula lökar

300 g falukorv, wiener- eller grillkorv

1-2 msk smör eller margarin

1 påse brun sås, pulver

1 dl mjölk

½ dl hackad ättiksgurka eller gurkmix

½ tsk paprikapulver

Salt

Vitpeppar

1 sats potatismos, 3-4 portioner

Ströbröd


Gör så här:

Skala löken och skär den i klyftor.

Dra skinnet av falukorven och skär den i strimlor eller skiva annan korv.

Bryn matfettet och fräs lök och korv i detta, så att allt får fin färg.

Strö över såspulvret, rör om och späd med mjölk och så mycket vatten, att det blir lagom tjock stuvning.

Låt den koka ca 5 minuter och smaka sedan av med gurka, paprika, salt och vitpeppar.

Klicka ut potatismoset runt kanten på ett smort, ugnssäkert fat och häll stuvningen i mitten.

Strö ett tunt lager ströbröd och gratinera i 250 graders ugnsvärme ca 15 minuter.


Servera med vitkåls- eller grönsallad.


Bonniers nya kokbok, 1982

Antal: 12 biter

Ugn: 175 grader, 30-40 minuter


Ingredienser:

200 g smör, rumsvarmt
3 dl ljust muscovadosocker
ägg
apelsin, finrivet skal och saft (ca 1 dl)
3 dl mandelmjöl
2 dl vetemjöl
1 msk malen ingefära
1½ tsk bakpulver
smör och ströbröd, till formen
½ dl flagad mandel

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Vispa smör och socker poröst med en elvisp.

Tillsätt äggen ett i taget. Rör ner apelsinskal (endast det orangea) och -saft.

Blanda mandelmjöl, vetemjöl, ingefära och bakpulver och vänd ner i äggsmeten.

Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Strö över flagad mandel och grädda mitt i ugnen 30–40 min.

Ovido - Quiz & Flashcards