Foodish

Måndag:

Lägg nykokta glasnudlar i en het panna med olja, vänd ner babyspenat, skalade räkor, jordnötter och sesamolja.


Vaniljyoghurt och skivad banan.


Tisdag:

Skär ett snitt i kycklingfiléer och fyll med finfördelad feta och hackade soltorkade tomater.

Quinoa till med grovhackade oliver och färsk basilika.


Färsk frukt i säsong.


Onsdag:

Indisk linsgryta med kokos och salta mandlar.


Grapefrukt ringlad med honung.


Torsdag:

Lantpaté, cumberlandssås, syltlök, cornichons, rostad lök och gott bröd.


Smörstekt tärnat vitt bröd med socker och kanel.

Ät med friskt äppelmos och mjölk.


Fredag:

Dillfylld strömmingsflundra med skirat smör, potatispuré och rårörda lingon.


Mascarpone rörd med passionsfrukt och mörk chokladhack i små koppar.


Lördag:

Tomatsoppa med färskostklick och parmesanflarn:

Riv parmesanen grovt och lägg ut i små högar på bakplåtspapper.

Gratinera ca 7 minuter i 225 grader.


Smulpaj med vinteräpplen, björnbär och kardemumma.

Vaniljsås.


Söndag:

Asiatisk biffwok med ingefära, nudlar eller ris till.


Krokantparfait.

Måndag:

Potatatispanna:

Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör.

Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter.

Fräs i ca 15-20 minuter.

Skiva 1 squash och låt den fräsa med.

Krydda med 4 msk färsk basilika eller 1-2 tsk torkad, salt och lite chilipeppar.

Låt allt fräsa ytterligare 5-10 minuter.

Rosta 4 msk pinjenötter i torr panna.

Strö över nötter och 4 msk parmesanost i den varma pannan.

Ät med sallad.


Tisdag:

Korv i spännande sällskap:

Koka 2 dl ris tillsammans med 1 buljongtärning och 4 dl vatten.

Skär 400 g mager falukorv i stavar, 1 purjolök i skivor och hacka 1 äpple.

Fräs 1 tsk curry i 2 msk smör.

Tillsätt korv, purjolök, äpple och 1 dl gröna ärter.

Låt alltsammans steka några minuter.

Smaksätt eventuellt med lite salt och peppar.

Häll röran över riset.


Onsdag:

Morotssoppa:

Skala 8 medelstora morötter och 8 potatisar.

Koka dem mjuka i 1 liter hönsbuljong.

Smaka av med salt, peppar och saften av 1 pressad citron.

Ta upp grönsakerna med hålslev.

Finfördela dem i matberedaren. Häll tillbaka grönsakspurén i buljongen och värm.

Servera med en klick crème fraiche i varje tallrik.

Strö över lite gräslök.


Torsdag:

Örtkryddad färslimpa:

Skiva 150 g färska champinjoner och bryn dem i smör i en stekpanna.

Blanda champinjonerna med 600 g nötfärs, 2 ägg, 4 msk mjölk, 1½ msk potatismjöl, 1 dl hackad rödlök och 1 tsk timjan.

Smaka av med salt och peppar.

Arbeta snabbt ihop till en smidig färs.

Bred ut färsen i smord avlång form (1½ liter).

Ugnsbaka i 200 grader, 45-50 minuter.

Låt färsen vila några minuter innan den stjälps upp.

Skär den i skivor och servera den med grönsaker och potatisklyftor.


Fredag:

Ljuvlig fisksoppa:

Fräs 1 strimlad purjolök i smör och tillsätt 2 dl matlagningsgrädde, 5 dl fiskbuljong (tärning), 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, ½ dl chilisås och 1 msk pressad citron.

Tillsätt 400 g (lätt tinad) torskfilé skuren i bitar och sjud på svag värme 6-8 minuter.

Blanda försiktigt ner 250 g musslor i vatten och låt allt bli genomvarmt.

Dekorera med räkor och dill.


Lördag:

Asiatisk kycklingwok.


Söndag:

Söndagsfilé med soltorkade tomater:

Skär 500 g fläskfilé i ca 1 cm tjocka skivor, bryn i lite smör, salta och peppra.

Mjukfräs 1 liten hackad lök med 3-4 grovhackade soltorkade tomater i lite smör.

Sikta i 1 msk vetemjöl, späd med 2½ dl tärningsbuljong.

Smula i 50 g ädelost och rör i ½ dl lätt crème fraiche.

Lägg i köttet och småkoka under lock 7-8 minuter.

Späd eventuellt med lite vatten.

Måndag:

Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)


Färsk frukt.


Tisdag:

Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt:

Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem två och två med en ansjovisfilé och dill emellan.

Panera i grovt, saltat och pepprat rågmjöl och stek fisken gyllenbrun i smör/olja.


Semlor.


Onsdag:

Yvonnes lapskojs, ättiksgurka och rödbetor smakar bra till.

Gör ett gott potatismos, glöm inte riven muskot, och blanda med tärnad Corned beef, 1 burk, och finhacka persilja.


Kräm på torkad frukt.


Torsdag:

Ugnspannkaka med både baconstrimlor och fläsktärningar i smeten, lingon och sallad.


Fruktsallad:

Dela, kärna ur och tärna 1 galiamelon och skiva några skalade kiwifrukter och bananer.

Blanda med konserverad ananas, liten burk med spad.

Hackade nötter över är gott och nyttigt.


Fredag:

Sprödbakad torskfilé, potatis, sallad.


Hirams plättar med iskall sylt:

Koka 100 g smör, 100 g mjöl och 3 dl vatten till en tjock smet som "släpper" pannans botten.

Rör den värsta hettan ur smeten med en bra träsked och rör sedan i 6 gulor en i sänder.

Vispa 3 dl grädde hårt, vispa 6 vitor skummiga och vänd försiktigt ned  äggsmeten.

Tillsätt 1 tsk vaniljsocker.

Grädda tjocka plättar i vanlig plättlagg på ena sidan och lägg samman dem i två och två med de ogräddade sidorna mot varandra på en ugnsplåt.

Hit går det att förbereda.

Sätt in plåten i 200-250 grader, efter ca 6-7 minuter är plättarna höga små suffléer.

Pudersocker över och snabbservering.


Lördag:
Ugnskokt fisk med citronsås, pressad potatis och tomatsallad.


Helens bästa äppelkaka.


Söndag:

Lasagne med hel spenat och svamp - istället för köttfärssås.

Finstrimlad vitkålssallad.


Päronhalvor med kolasås och valnötshack.

Måndag:

Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.


Risi frutti.


Tisdag:

Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.


Fattiga riddare, lönnsirap/sylt.


Onsdag:

Stekt fläsk med löksås, potatis och råkost.


Nyponsoppa med mandelbiskvier.


Torsdag:

Muskot- och timjanskryddad ärtsoppa, senap och ostsmörgås.


Tunna pannkakor.


Fredgag:

Tacos med svamp- och färsröra och oika tillbehör som såser, färska grönsaker.


Färsk frukt och chokladbit till kaffet.


Lördag:

Nykokt ris blandat med mycket dill, smörklick och rikligt med räkor, aioli  (aioli - lätt variant) och gott bröd.


Ljumma persikohalvor, mandelspån och glass.


Söndag:

Kokt oxbringa, potatis och stekta kålrotstärningar, pepparrot.


Strutar med glass och varm hjortronssylt.

Måndag:

Korv tunnbrödsrulle:

Stek eller koka en smakrik korv.

Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd.

Lägg på korven och ev. senap.

Rulla ihop tunnbrödet.

Avrunda med en frukt.


Tisdag:

Broccolisoppa:

Hacka 1 gul lök, skiva 1 purjolök och fräs dem i lite smör.

Tillsätt 4 grovt rivna potatisar och 250 g tinade (eller färska) broccolibuketter.

Häll över 1 liter grönsaksbuljong.

Koka soppan i knappt 10 minuter.

Krydda med salt och salvia.

Strö över 2 msk riven parmesanost.

Servera med bröd.


Onsdag:

Lövbiff Mexicana:

Skiva 1 grön paprika och 1 gul lök.

Lägg löken i kallt vatten så den sig "krispig".

Stek biffarna i het panna, salta och peppra.

Lägg upp dem på varma tallrikar och toppa varje biff med paprika, lök och 1 msk chilisås.

Strö över parmesanost.

Servera med stekt potatis och tomatsallad.


Torsdag:

Kryddkyckling:
Fräs 4 strimlade kycklingfiléer i lite olja.

Tillsätt ½ tsk ingefära, ½ tsk kanel, 1 krm kryddnejlikor, ½ dl kinesisk soja, 1 msk vinäger, 1 msk honung, 2 msk mango chutney och 2½ dl hönsbuljong.

Red såsen med 1 msk potatismjöl utrört i 2 msk vatten.

Bjud ris till.


Fredag:

Rösti med salami och lök:

Skala och riv 8 potatisar och 2 gula lökar grovt.

Lägg ner i en bunke.

Tillsätt 8 skivor strimlad salami, 1 tsk oregano, salt och peppar.

Stek alltsammans (det blir en tjock kaka) i en panna i lite olja, ca 10 minuter på varje sida.

Servera med sallad och bröd.


Lördag:

Hamburgare & fruktsalsa.


Söndag:

Bakad lax i musselbuljong.

Ovido - Quiz & Flashcards