Foodish

Ishavssill med örter & citron

Av Maria - 2025-04-10 19:15

Antal: 8 bufféportioner


Ingredienser:

420 g inläggningssill (5-minuterssill)
½ dl majonnäs
½ dl crème fraiche
½ dl finhackad dill
75 g ishavsrom
½ citron, finrivet skal och saft
½ dl finskuren färsk gräslök

 

Gör så här:

Blanda majonnäs, crème fraiche, dill och rom.

Tillsätt citronsaft och citronskal (endast det gula).

Häll av vätskan från sillfiléerna och skär dem i 2 cm bitar.

Blanda med såsen och strö över gräslöken.

Laxfilé i fetaosttäcke

Av Maria - 2025-04-10 05:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 20 minuter


Ingredienser
 800 g Potatis
4 bit(ar) Lax, á 125 g
1 tsk Margarin flytande
2 dl Fraiche 5%
1 msk Basilika, färsk
20 Cocktailtomater
100 g Salladsost (feta) max 10%
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Skala och koka potatis.
Lägg laxfiléerna i en smord ugnsform.
Krydda med salt och peppar.
Blanda samman fetaost och fraiche.
Hacka basilikan och rör ner i blandningen, krydda med salt och peppar.
Bred blandningen jämnt över filéerna, lägg halverade körsbärstomater på toppen.
Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter.
Servera med pressad potatis och blandad sallad.

Edits havrerutor

Av Maria - 2025-04-09 09:45

Antal: 48 stycken

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

300 g margarin eller smör

9 dl havregryn

2 dl socker

½ dl potatismjöl


Garnering:
75-100 g blockchoklad


Gör så här:

Smörj en långpanna, 30*40 cm.

Smält matfettet.

Blanda havregrynen, sockret och potatismjölet i en skål.

Häll över matfettet.

Låt svälla en stund.


Bred ut smeten i långpannan.


Gräddning:

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 20 minuter.

Skär kakan i rutor medan den ännu är varm.

Låt den kallna i pannan.

Smält chokladen till garneringen.

Doppa ena kanten på rutorna i chokladen.

Låt dem kallna, tex på smörgåspapper.


Förvaring:
Svalt i burk ca 2 veckor.

I frys ca 6 månader.

Löjromsägg

Av Maria - 2025-04-09 05:30

Antal: 10 stycken


Ingredienser:

5 hårdkokta, kalla ägg

1 msk crème fraiche

50 g löjrom (eller annan rom)

Dill


Gör så här:

Skala och halvera äggen.

Lägg en klick crème fraiche på varje ägghalva och toppa med löjrom.

Dekorera med lite plockad dill.

Wivis knäckebröd

Av Maria - 2025-04-09 05:30

Antal: ca 40 stycken

Jäsning: Över natten + ca 45 minuter

Ugn: 225 grader, ca 8 minuter


Ingredienser:
25 g jäst

1 msk honung eller sirap

2 tsk salt

2 dl rumstemperad filmjölk eller mjölk

4 dl ljummet vatten

6 dl grovt rågmjöl

3 dl grahamsmjöl

3 dl kornmjöl

1 msk kummin

Ca 2 dl vetemjöl

Rågmjöl och vetemjöl till utbakningen


Gör så här:

Första dagen:

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt honung samt salt.

Häll på mjölken och rör om.

Slå på det ljumma vatten och rör om ordentligt.

Blanda ner rågmjölet.

Täck bunken väl med plastfolie och låt stå framme i rumstemperatur över natten.


Andra dagen:

Stöt kryddorna i en mortel och blanda med grahams- och kornmjölet.

Tillsätt detta till degen och arbeta sedan ner vetemjölet.

Arbeta degen ordentligt, och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.


Värm under tiden upp ugnen till 225 grader och ställ in en plåt för förvärmning.

Dela degen i ca 40 bitar.

Rulla varje bit till en rund degbulle och kavla ut på väl mjölat bakbord.

Använd rågmjöl och vetemjöl.

Vänd brödkakan allt eftersom med handen och en bred stekspade.

Mjöla bakbordet extra om degen vill fastna.

Kavla ut brödkakan tills den är riktigt, riktigt tunn och kavla sedan några gånger med en kruskavel.

Strö lite mjöl över den heta plåten i ugnen och grädda en eller två brödkakor åt gången direkt på den plåten i ca 8 minuter.

Låt svalna på galler.

Ovido - Quiz & Flashcards