Foodish

Guacamole (LCHF)

Av Maria - 2023-07-07 13:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 avokador

2 msk limesaft

2 msk sockerfri tacosås

2 msk crème fraiche

1 krm salt

1 krm svartpeppar


Gör så här:

Kärna ur och mosa avokadon.

Pressa i lime, tillsätt tacosås, crème fraiche, salt och peppar.

Blanda allt och servera genast då den lätt mörknar till färgen.

Marinad med smak av espresso

Av Maria - 2023-07-07 12:15

Mängd: till ca 600 g kött


Ingredienser:

4 msk rapsolja

4 msk kallt kaffe, espresso

2 tsk worcestershiresås

2 msk ketchup


Gör så här:

Vispa ihop alla ingredienser.

Låt marinaden stå och dra i minst 30 minuter innan den används.

Marinera köttet i 30 minuter.


Kaffe förhöjer smaken i marinaden som är god till nötkött och lamm.

Ljummen champinjonsallad (LCHF)

Av Maria - 2023-07-07 12:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

200 g champinjoner

2 vitlöksklyftor

200 g cocktailtomater

1 hel zucchini/squash

Salt

Peppar

Olivolja

Persilja

Sallad till servering


Gör så här:

Skär zucchini i mindre bitar/tärningar.

Finhacka vitlöken och stek den tillsammans med olivolja i någon minut innan du lägger i zucchini, hel svamp och tomater.

Låt alltsammans fräsa på svag värme i 4-5 minuter.

Smaka av med salt, peppar och toppa med finhackad persilja.

Grillad ananassalsa

Av Maria - 2023-07-07 09:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ ananas

Olja till pensling

½ rödlök

1 salladslök

½ färsk röd chili

2 padrones, eller jalapeño om du vill ha starkare smak

1 tsk rapsolja

Ev. 1  vitlöksklyfta, finhackad


Gör så här:

Skala ananasen och skär den i skivor, ca 1 centimetertjocka, och pensla med olja.

Grilla skivorna på båda sidor.

Låt svalna och skär ananasen i tärningar.

Hacka rödlök, salladslök, chili och padrones fint.

Tillsätt ev. 1 finhackad vitlöksklyfta.

Blanda alla ingredienserna.


Fräsch somrig röra som passar bra till kyckling, skaldjur och fläskkött.

Skysås med vin eller apelsin

Av Maria - 2023-07-07 06:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 dl stark köttbuljong och/eller köttsky
2 tsk potatismjöl eller arrowrot

 

Med vin:

3 msk madeira, sherry eller portvin

 

Med apelsin:

3/4 citron, pressad saft
½ apelsin, finstrimlat skal - efter smak

 

Gör så här:

Sila ev skyn eller buljongen.

Skumma av fettet.

Det går lättast om skyn eller buljongen får stå en stund i ett högt och smalt kärl så att fettet samlas på en mindre yta och lätt kan tas bort.

 

Med kall vätska:
Blanda mjöl och vätska i en kastrull och koka upp under omrörning.

 

Med varm vätska:

Koka upp vätskan.

Rör ut mjölet i lite kallt vatten.

Häll i redningen under omrörning och låt såsen få ett uppkok.

Smaka av med starkvin eller pressad apelsin och nålfina strimlor av det gulröda på apelsinskalet.


Servering:

Vinsåsen passar fint till stekt kött och fågel medan såsen med apelsin passar bäst till fläskstek, fläskfilé, stekt anka eller gås.

Ovido - Quiz & Flashcards