Foodish

Antal: 4 personer

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

½ dl vit sirap

½ dl glukos

50 g pistagemandel (alt. hassel-, valnötter eller mandlar)

3 dl vispgrädde

100 g mjuk nougat


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda sirapen och glukosen.

Häll ut blandningen i små klickar (ca ½ msk) på bakplåtspapper.

Låt stå i ugnen ca 10 minuter.

Sirapsklickarna flyter då ut i värmen till flarn.

Ta ut flarnen när de är bubbliga och lätt gyllenbruna.

Strö över en tredjedel av pistagemandlarna, låt svalna.

Hacka resten av pistagemandlarna.

Smält nougaten i vattenbad.

Vispa grädden, men inte för hårt.

Vänd ned den smälta nougaten och hälften av de hackade pistagemandlarna i grädden.

Ställ i kylen.

Varva sirapsflarnen och nougatgrädden till ett litet "torn".

Garnera med resten av de hackade pistagemandlarna.

Antal: 4 portioner

Ugn: 175°C, ca 15 minuter


Ingredienser:

600-800 g färsk lax i bitar

200 g fetaost

1 dl pesto

Salt

Peppar


Pesto:

En stor näve färsk basilika

½ dl olivolja

1 dl riven parmesanost

1 dl pinjefrön

Salt

Peppar


Tabbouli:

400 g bladpersilja

8 körsbärstomater

½ medelstor gul lök

2 kvistar färsk mynta

1½ dl naket korn (även kallat Norden ris, delvis lilafärgat)

1 dl olivolja

1 dl pressad citron (eller efter smak)

½ tsk chilipulver

1 tsk salt


Gör så här:

Peston: 

Rosta pinjenötterna i torr stekpanna, mixa dem tillsammans med basilikan, parmesanosten, olivoljan. Tillsätt ett nyp vardera av salt och peppar.


Koka nakenkornet enligt anvisningarna på förpackningen.


Värm ugnen till 175°C.
Lägg laxbitarna i en ugnsfast form.
Mosa fetasost och pesto och fördela på laxen.
Ugnsbaka i ugnen i 15 minuter.


Tabbouli: 

Hacka persilja, tomater, lök och mynta fint.

Blanda om i en bunke.

Rör ner resten av ingredienserna.


Servera sedan tabboulin och laxen.

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

40 kräftstjärtar (40 st motsvarar ca 100 g)

1 schalottenlök

1 msk tomatpuré

2 msk konjak

2 msk koncentrerad hummerfond

3 dl vispgrädde

2 dl torrt vitt vin

2 dl mjölk (3%)

1 msk majsstärkelse (Maizena)

100 g taleggio-ost (italiensk kittost)

Ev timjan till garnering

1 msk olivolja

1/2 tsk salt

1 krm peppar


Gör så här:

Skala och finhacka löken, fräs den glansig i olja i en kastrull.

Rör ner tomatpurén och fräs någon minut.

Tillsätt konjaken och låt koka in. 

Häll på fond, grädde och vin. 

Låt småkoka utan lock ca 15 minuter.

Rör ihop mjölk och majsstärkelse.

Vispa ner i kastrullen och låt sjuda 2 minuter.

Krydda med salt och peppar.

Skär osten i 6 bitar (för 6 portioner).

Fördela kräftstjärtarna och ostbitarna i bottnen på små skålar eller koppar.

Häll i soppan och servera genast.

Garnera med en timjankvist.

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 20-30 minuter


Ingredienser:

200 g zucchini

1 st röd paprika

400 g sötpotatis

400 g potatis

1 st rödlök

250 g cocktailtomater

300 g Vegme bites


Chilimarinad:

½ st röd chili

2 tsk paprikapulver

2 st vitlöksklyftor, krossad

3 msk olivolja

1 msk tomatpuré

1 msk japansk soja

½ msk vitvinsvinäger

Salt

Svartpeppar


Bönkräm:

½ dl vatten

400 g vita bönor

4 st soltorkade tomater

1 st vitlöksklyfta

½ msk olja från burken med soltorkade tomater

2 msk basilika

Salt

Svartpeppar


35 g rucola

½ dl valnötter


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Tärna zucchini, paprika, potatis och rödlök. 

Blanda Vegme bites, grönsaker och rotfrukter tillsammans med chilimarinaden i en ugnsform eller på en bakplåtspappersklädd plåt.
Ställ in plåten i ugnen och rosta i 20-30 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka.


Hacka soltorkade tomater, vitlök och basilika.

Gör bönkrämen genom att mixa ihop ingredienserna till en slät kräm med hjälp av en stavmixer. 


Strö rucola och hackade valnötter över den rostade pannan.

Servera tillsammans med bönkrämen.

Antal: 20 bitar

Ugn: 175 grader, 60-70 minuter


Ingredienser:

200 g rumsvarmt smör, ev. laktosfritt

2 dl strösocker

2 dl ljust muscovadosocker

3 ägg

4 dl mjölk, ev. laktosfri

1 citron, saften

4 dl bovetemjöl

3 dl mandelmjöl

2 dl maizena

2 msk fiberhusk

1 msk vaniljsocker

1 msk bakpulver


Fyllning:

10 plommon

Ca ½ dl maizena

1/4 dl rörsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör och sockret krämigt.

Vispa i äggen, ett i taget.

Tillsätt mjölk och citronsaft och rör samman.

Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.

Smörj en bakform, 20*30 cm, och häll ner smeten i den.

Halvera plommonen och ta ur kärnan.

Doppa skalhalvan i maizena och placera ut plommonen i smeten.

Grädda mitt i ugnen, 60-70 minuter, känn efter med en sticka att kakan är klar.

Dekorera med lite florsocker och servera med vaniljsås eller vaniljglass, ev. laktosfri.


Tips!

Den här kakan får härlig kolaaktig smak från muscovadosockret.

Men för variation kan du använda annat socker, eller smaksätta smeten med kanel, kardemumma eller bittermandel.

Ovido - Quiz & Flashcards