Foodish

Lyxiga skagensnittar med löjrom

Av Maria - 2024-12-26 07:00

Antal: 12 stycken


Ingredienser:

1 förp Göteborgs Utvalda Havssaltade
500 g räkor med skal
1 dl prästost, riven
1 dl majonnäs
0,5 dl färskost
0,5 kruka dill, hackad
1 msk färsk pepparrot, riven
salt
citron, saften
50 g löjrom


Gör så här:

Skala alla räkor och lägg i en sil eller durkslag så de får rinna av lite.

Grovhacka sedan räkorna.
Lägg räkorna i en bunke och blanda med riven ost, majonnäs och färskost.

Börja med lite majonnäs och se att röran inte blir för rinnig.

Smaka upp med riven pepparrot, finhackad dill, salt och lite citronsaft.
Lägg upp kexen på tallrik, toppa med skagenröra, en klick löjrom och en kvist dill.

Toast med varmrökt laxröra

Av Maria - 2024-12-26 06:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g varmrökt lax
2 dl majonnäs
1 dl gräddfil
1 dl cornichons, finhackade
1 rödlök, finhackad 

3 msk färsk pepparrot, finriven + extra till servering
3 msk dill, finskuren + extra till servering
4 brödskivor
50 g laxrom
smör, att steka i


Gör så här:

Bryt ner varmrökt lax i en skål.

Blanda med cornichons, rödlök, riven pepparrot, dill, majonnäs och gräddfil.

Blanda ihop till en röra och smaka av.
Stek klassiskt rostbröd frasigt i smör.

Upp på tallrik, på med laxröran, toppa med forellrom, dill och riven pepparrot.

Hummersoppa

Av Maria - 2024-12-25 14:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 kokta humrar
 
Soppa:
1 l hummerbuljong (ej koncentrerad)
4 dl vispgrädde
1 msk smör
4 cl cognac
2 cl madeiravin
1 tsk maizenaredning (utrört med 2 tsk vatten)
salt
peppar

Garnering:
4 skivor färsk tryffel, hyvlade
krasse
 
Gör så här:
Ta ur hummerköttet ur skalet.
Rensa från magsäck och inälvor.
Skär köttet i skivor och lägg åt sidan.
Koka hummerbuljongen.
Reducera hummerbuljongen tills cirka 8 dl återstår.
Tillsätt grädden och låt koka ihop sakta cirka 5 minuter.
Rör i smör och häll i cognac och madeira.
Rör ner maizena. Smaka av med salt och peppar.
Värm hummerköttet i ugnen någon minut.
Lägg i varma tallrikar.
Häll över den heta soppan samt tryffelskivorna.
Garnera med tryffel och eventuellt krasse.

Thai basil

Av Maria - 2024-12-25 10:45

Antal: 1 glas


Ingredienser:

5 cl gin
3 cl citronsaft, färskpressad
2 cl sockerlag
8 blad thaibasilika
5 dl kokosmjölk
100 g strösocker


Gör så här:

Mixa sockerlag med thaibasilika.

Sila av.
Koka upp kokosmjölk och socker på medelvärme.

Låt svalna helt i kylskåp.
Fyll en sifon med kokosmjölken.

Skaka alla ingredienserna kalla.
Sila upp över en stor isbit i ett lågt glas och toppa med kokosskum från sifonen.
Garnera eventuellt med thaibasilika.
TIPS! Ett skum med lägre temperatur ger ett kompaktare skum, och tvärt om.

Antal: 4 portioner

Ugn: 150-160 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

2 burrata
150 g romanticatomater
2 msk olivolja
4 skivor surdegsbröd, delade på hälften
30-50 g smör, att steka brödet i 
svartpeppar
flingsalt

Basilikaolja:
0,5 kruka färsk basilika
0,75 dl olivolja
1 klyfta vitlök, liten eller 0,5 stor
0,5 citron, rivet skal + lite saft
salt
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 160 grader eller 150 grader varmluft.
Lägg tomaterna i en ugnsform och ringla olivolja över.
Salta och sätt in i ugnen för att rostas 15-20 minuter.
 
Basilikaolja:
Mixa basilikablad, olivolja, och vitlök till en grön och härlig olja.
Tillsätt citronzest, lite citronsaft och smaka av med salt.
Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör.
Dela brödskivorna på hälften och stek i omgångar på medelhög värme tills de är gyllene och krispiga.
 
Servering:
Ta fram två uppläggningsfat.
Dra isär burratan och lägg på faten.
Lägg på tomater, ringla basilikaolja över och lägg de smörstekta bröden intill.
Dra något varv med svartpepparkvarnen över, strö på lite flingsalt och toppa med finskuren basilika. Ställ fram faten och två skedar per servering.
Låt två personer dela på ett fat.
Med skedarna kan man lägga upp allt gott på bröden.
Ovido - Quiz & Flashcards