Foodish

Glöggsangria

Av Maria - 2024-12-21 12:00

Mängd: 2 liter


Ingredienser:

75 cl glögg
5 dl tranbärsjuice
1 apelsin, saften
4 kanelstänger
granatäpple, kärnorna 
2 apelsiner, i skivor
malen kanel (till glasen)
strösocker (till glasen)
5 dl fruktsoda
is


Gifflar med ädelost & fikonmarmelad:

1 förp gifflar
100 g ädelost
0,5 dl fikonmarmelad
färsk rosmarin


Gör så här:

Blanda glögg med tranbärsjuice, apelsinsaft, kanelstänger, granatäppelkärnor och apelsinskivor i en stor kanna eller skål.

Spara en apelsinskiva till att fukta kanterna på glasen med.

Låt stå och dra i ca 20 minuter.
Dekorera glasen genom att blanda kanel och socker på ett fat.

Fukta kanten på glasen med en apelsinskiva och doppa sen glasen i blandningen av kanel och socker. Det är bra att förbereda ett tag innan så det hinner stelna ordentligt.
Häll i fruktsodan och is precis innan servering.

 
Gifflar med ädelost och fikonmarmelad:
Skär varje giffel på mitten på längden.

Lägg de halva gifflarna med den skurna sidan nedåt.
Skär en liten bit ädelost och lägg på varje.

Ha på en liten klick fikonmarmelad och dekorera med rosmarin.

Ernsts karamellglögg

Av Maria - 2024-12-21 07:45

Ingredienser:

3,5 dl strösocker
5 dl vatten
1 vaniljstång
2 kanelstänger
10 torkade aprikoser
vitt vin


Gör så här:

Häll sockret i en stekpanna och tillsätt 0.5 dl vatten, karamellisera sockret långsamt i på medelvärme tills det blir bärnstensfärgat.

Var försiktig - det går snabbt på slutet. Häll på resten av vattnet.
Dela vaniljstången, ta ur kärnorna och lägg i fröna och hela skidan i karamellvattnet.

Tillsätt även kanelstång.
Dela aprikoser i mindre bitar och tillsätt med resten.

Koka upp.

Det ska se ut som “svagt kaffe”.
Färdigställ glöggen genom att värma upp vitt vin och smaka av med karamellessensen till en god balans.

Antal: 4-6 bufféportioner


Ingredienser:

200 g svartkål
1-2 msk Zeta extra jungfruolivolja classico
2 klyftor vitlök
salt
0,5 dl Zeta Matlagningsvin Vitt
3 msk Zeta Parmigiano Reggiano 14 mån
0,5 dl pinjenötter, rostade


Gör så här:

Strimla kålen, skär bort de grövsta stjälkstockarna innan, och fräs i olja en stund.
Pressa sedan i vitlök och fräs någon minut till.
Salta lätt och häll över 1 dl vatten eller vin.
Låt puttra tills vätskan nästan helt kokat in.
Hyvla eller riv parmesanosten.
Servera med rostade pinjenötter och hyvlad parmesanost.

Chokladtoddy

Av Maria - 2024-12-20 14:00

Antal: 4 glas


Ingredienser:

4 dl starkt, nybryggt kaffe
4 dl mjölk
100 g mörk choklad
4 msk Brun Farin
1 tsk Vaniljsocker
12 cl konjak


Garnering:
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk Ljus Sirap


Gör så här:

Värm kaffe och mjölk i en kastrull.

Tillsätt chokladen och rör tills den smält.

Tillsätt farin- och vaniljsocker.

Vispa grädden till fast skum.

Fördela konjaken i 4 glas.

Häll på chokladblandningen.

Lägg på en klick grädde och ringla över lite sirap.

Servera direkt.

Sticky saffron buns

Av Maria - 2024-12-20 13:45

Jäsning: 1 timme + 30 minuter

Ugn: 225 grader, 5-10 minuter


Ingredienser:

Bullar:

50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
1⁄2 tsk salt
1 kuvert saffran ā 1⁄2 g
1 1⁄2 dl socker
1 ägg
12–13 dl vetemjöl


Fyllning:

100 g smör

1 1⁄2 dl ljust muscovadosocker
1 dl mandelspån
1 1⁄2 dl torkade tranbär


Pensling:

1 ägg, lätt uppvispat


Garnering:

mandelspån
torkade tranbär
2 dl florsocker
4 msk vispgrädde


Gör så här:

Rör ut jästen i en deciliter kall mjölk.

Smält smöret och blanda ner resten av mjölken. Värm till 37 grader (fingervarmt).

Häll över jästspadet och rör om.

Blanda ner salt, saffran, socker och uppvispat ägg.

Rör tills saffranet lösts helt i spadet.

Arbeta ner vetemjölet.

Använd så mycket att degen släpper från bunken, men inte mer.

Jäs under duk i en timme.


Baka ut och dela i två delar.

Kavla till fyrkanter och bred på smör och strö över muscovadosocker, mandelspån och hackade, torkade tranbär.

Rulla ihop rutorna till rulltårtor och skär dem i cirka tre centimeter breda skivor.

Lägg bullarna i smorda långpannor med någon centimeters mellanrum och låt dem jäsa samman under duk i ytterligare 30 minuter.


Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 graders värme i 5–10 minuter.

Strö över mer mandelspån och torkade tranbär och låt bullarna svalna.

Gör en glasyr av florsocker och ovispad grädde och ringla över bullarna.

Bryt i portionsstora bitar och servera.

Ovido - Quiz & Flashcards