Foodish

Kycklinggryta med knödel

Av Maria - 2024-10-17 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Knödel:

300 g lantbröd
½ dl mjölk
ägg
1 tsk salt

 

Kycklinggryta:

gul lök
2 + 2 msk smör
hönsbuljongtärning
1.2 kg kyckling
3 dl vatten
vitlöksklyfta
2 msk paprikapulver
½ dl tomatpuré
röd chilipepparfrukt
1 dl grädde
1 tsk salt
röd paprika

 

Gör så här:

Koka upp vatten i en stor kastrull.

Tärna brödet och blanda med mjölk, ägg och salt.

Krama ihop brödtärningarna till runda bollar, något större än en pingisboll.

Lägg knödlarna i kastrullen och låt koka 3–5 minuter.

Koka i 2 omgångar och lyft upp dem med hålslev.


Stek löken med 2 matskedar smör i en kastrull.

Tillsätt buljongtärning, kyckling och vatten.

Koka under lock cirka 45 minuter.

Ta upp kycklingen och bena ur den.

Hetta upp resten av smöret i en gryta eller kastrull och stek vitlök, paprikapulver, tomatpuré och hackad chili i 2 minuter.

Tillsätt grädde, salt, paprika och kycklingbitar.

Låt småputtra under lock i 20 minuter.

Lägg i knödeln de sista 5 minuterna.

Kålrotssallad

Av Maria - 2024-10-17 15:45

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

150 g kålrot
medelstora morötter
äpplen
citron, pressad saft
½ dl koncentrerad apelsinjuice
½ tsk salt
½ krm peppar

 

Gör så här:

Skala rotfrukterna.

Riv dem fint och äpplena grovt.

Häll över citronsaft och apelsinjuice.

Smaka av med salt och peppar.

Låt stå och dra en stund före serveringen.

Kardemummakaka

Av Maria - 2024-10-17 14:15

Ingredienser:

4 dl vetemjöl

1 dl socker

3 tsk bakpulver

2 tsk finstött kardemumma

100 g margarin

1 ägg

2 dl mjölk

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.

Smörj och bröa en rund form, ca 2 liter.
Blanda mjöl, bakpulver, socker och kardemumma.
Smula margarinet i mjölblandningen med en gaffel eller med fingertopparna.
Vispa ihop ägg och mjölk, tillsätt det till mjöl- och smörblandningen och rör till en jämn smet.
Lägg smeten i formen, släta till den på ytan och grädda i nedre delen av ugnen 30-40 minuter.

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 dl ris
½ isbergssalladshuvud

 

Kycklingbiffar:

400 g kycklingfärs
äpple, grovt rivet
1 msk curry
½ dl mango chutney
1 tsk salt


2 tsk olja till stekning


3 dl vatten
hönsbuljongtärning
1 dl grädde

 

Gör så här:

Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

Skölj salladsbladen ordentligt i kallt vatten.

Blanda färsen med äpple, curry, mango chutney och salt.

Hetta upp en nonstickstekpanna med lite olja i.

Klicka i färssmeten och stek små biffar tills de är genomstekta och har fin ljus stekyta på båda sidor.

Häll på vattnet och smula ner buljongtärningen.

Häll i grädden och låt sjuda ca 8 min.

Servera med ris och sallad.

Kyckling i tomatsås

Av Maria - 2024-10-17 06:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 kg färsk kyckling (klubbor/lår/ben)
2 krm salt, efter smak
1 krm svartpeppar, efter smak
1 msk smör till stekning

 

Sås:

hackade gula lökar
1 msk olivolja
400 g krossade tomater
2 dl matlagningsvin
1 tsk vitlök på tub
1 msk oregano
½ dl svarta oliver, efter smak
2 krm salt, efter smak
1 krm peppar, efter smak

 

Gör så här:

Börja med såsen.

Hetta upp en traktörpanna och fräs löken mjuk i oljan.

Tillsätt tomatkross, vin, vitlök och oregano.

Låt såsen puttra ca 10 minuter.

Krydda och bryn kycklingdelarna i en stekpanna under tiden.

Lägg kycklingdelarna och urkärnade oliver i såsen.

Puttra ytterligare 20-30 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Ovido - Quiz & Flashcards