Foodish

Kryddsmör café de Paris

Av Maria - 2024-10-15 15:30

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

175 g smör
1 dl hackad persilja
pressade vitlöksklyfta
ägg, endast gulor
2 msk mango chutney
1 krm kajennpeppar
1 krm curry
½ tsk dragon
1 krm timjan

 

Gör så här:
Rör ihop ingredienserna.

Forma till en rulle i plastfolie och lägg in i kylskåp för att stelna.

Morotskaka

Av Maria - 2024-10-15 15:15

Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader


Ingredienser:
140 g socker

140 g malda hasselnötter

140 g rårivna morötter

2 msk majsena

2 tsk bakpulver

3 äggvitor


Gör så här:
Blanda alla ingredienserna utom äggvitorna.

Vispa äggvitorna till mycket fast skum, "vänd" ner dem försiktigt.

Häll smeten i mycket väl smord och bröad form.

Grädda i 175 grader tills kakan känns torr.


Kakan kan glaseras med smält blockchoklad blandad med apelsinmarmelad om man så önskar.

Rödbetsrelish

Av Maria - 2024-10-15 12:33

Ingredienser:

500 g rödbetor
150 g skalat, tärnat äpple
1 tärnad rödlök
½ finhackad, röd spansk peppar
1 riven vitlök Solo
½ dl Muscovadosirap
½ dl mörk balsamvinäger
½ dl Dijonsenap
½ tsk salt
2 krm mald vitpeppar
1/4 dl olja

 

Gör så här:
Koka rödbetorna i lättsaltat vatten i 45 minuter.

Spola dem i kallt vatten.

Skala och tärna dem.

Hetta upp oljan i en gryta och fräs äpple och lök.

Tillsätt allt utom rödbetor och senap och sjud i 5 minuter.

Tillsätt rödbetor och senap.

Låt svalna.

Förvara i kylskåp.

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, ca 25 minuter + ca 5 minuter


Ingredienser:

900 g kycklinglårfiléer
1 tsk salt
zucchini
limeblad eller 1 citrongräs
400 ml kokosmjölk
2 dl vatten
kycklingbuljongtärning
150 g sockerärter, strimlade

 

Till servering:

3 dl ris
1 kruka färsk koriander

 

Gör så här:

Skär bort synligt fett från kycklingen.

Salta och lägg den i en ugnsform tillsammans med zucchinin skuren i halvmånar.

Finstrimla limeblad/citrongräs och blanda med kokosmjölk och vatten.

Riv ner buljongtärningen och häll såsen över kycklingen.

Tillaga mitt i ugnen ca 25 min.

Strö över sockerärterna och låt gå ytterligare 5 min i ugnen.

Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

Toppa kycklingen med grovt hackad koriander vid servering.

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

8 skivor rökt lax

1 citron

1 kruka dill

65 g röd mangold


Gurkyoghurt:

1 gurka

2 dl matyoghurt (10%)

Salt

Peppar

3 msk färskriven pepparrot


Gör så här:

Gurkyoghurt: 

Skala, kärna ur och skär gurkan i små tärningar. B

landa gurkan med yoghurten.

Smaksätt med salt och peppar.

Vänd ner pepparroten.


Skär citronen i klyftor.

Servera den rökta laxen med gurkyoghurt och citronklyftor.

Garnera med dill och mangold.

Kavring är gott till.

Ovido - Quiz & Flashcards