Foodish

Äppelmos

Av Maria - 2024-11-24 16:30

Ingredienser:

1 kg urkärnade äpplen
2-3 dl Strösocker
2/3 dl vatten
pressad saft av 1½ citron

 

Gör så här:

Skala, klyfta och kärna ur äpplena.

Lägg dem i en kastrull tillsammans med socker och häll över vatten och citronsaft. 

Koka upp på svag värme, skumma och låt äpplena sjuda i cirka 20 minuter.

Rör om då och då.

Vispa äpplena för hand till mos.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förslut.


Förvara kallt.


Tips:
Eftersom detta recept inte innehåller konserveringsmedel bör du frysa in det som blir över.

Lägg äppelmoset i små burkar så att du lätt kan ta ut en liten portion åt gången. 


Tips
Mängden socker i detta recept beror på hur söta äpplena är som du använder.

Kryddig vinbärsgelé

Av Maria - 2024-11-24 13:47

Ingredienser:
1 liter vinbär, vita, röda eller svarta
1½ dl vatten
1 kanelstång
3 kryddnejlikor
1 bit färsk ingefära, stor som en sockerbit
1 stjärnanis
2 tsk vitvinsvinäger
1 dl Gelésocker Multi/dl avrunnen saft

 

Gör så här:

Skölj bären innan de läggs i en gryta tillsammans med vattnet och kryddorna.

Sjud under lock i 15 minuter.

Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter.

Mät saften och häll tillbaka den i den nu rengjorda grytan.

Tillsätt vinäger och gelésocker, en deciliter per deciliter saft, och koka i en halv minut.

Skumma.

Häll upp på varma, väl rengjorda glas.

Förslut.

Förvara kallt.


Variation på vinbärsgelé:
Ersätt kryddorna i receptet ovan med 2-3 msk konjak.

Helenas heta morotssoppa

Av Maria - 2024-11-24 09:30

Ingredienser:

4 morötter, stora
½ l vatten
1 hönsbuljong
½ tsk sambal oelek
2 dl vispgrädde
2 dl yoghurt
1-2 msk honung
8 green shell musslor
1 pkt parmesanost
1 citron, saft

 

Gör så här: 

Soppa:

Stek morötterna i smör eller olja för att få fram smaken, koka upp vatten och buljong och ha morötter och sambal oeleken.

Koka tills morötterna är riktigt mjuka.
Mixa med stavmixer och lägg i 2 dl grädde.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer sambal oelek om du vill ha mer sting på soppan!
Blanda yoghurt med honung, häll soppan i vackra glas och klicka på yoghurten och dekorera med någon färsk ört.


Parmesanostgratinerade Green shells till soppan:

Lägg musslorna på en plåt salta peppra och pressa på citron.

Riv sedan rikligt med parmesanost på och in mitt i ugnen på 220 grader några minuter, bara tills de fått färg.

Snögubbe i varm choklad

Av Maria - 2024-11-23 11:45

Antal: 2 muggar


Ingredienser:

Dekoration:
Cocktailpinne 
stora marshmallows
saltpinnar
en bit morot
en bit choklad


Varm choklad:
5 dl mjölk 
2 msk Ljus Sirap
2 msk kakao
1/2 dl vispgrädde


Gör så här:

Börja med dekorationen.

Stick en cocktailpinne i tre marshmallows.

Tryck i saltpinnarna som armar och ben.

Skär en bit morot så det ser ut som en näsa och stick in i den marshmallow som ska vara huvudet. Smält choklad och gör ögon, mun och knappar med den.


Gör den varma chokladen.

Häll mjölk, sirap och kakao i en kastrull och vispa ihop.

Värm tills det nästan kokar, under omröring.

Häll upp i en mugg.

Vispa grädde och toppa med.

Dekorera med snögubben.

Syltade apelsinskal

Av Maria - 2024-11-23 09:30

Ingredienser:

Skal av ca 10 apelsiner

 

Lag:

5 dl vatten
12 dl socker
1 tsk citronsyra
2 krm natriumbensoat

 

Gör så här:

Det går att torka apelsinskalen och på så sätt samla ihop tillräckligt många.

Låt de torkade ligga i kallt vatten 1 dygn innan de kokas.

Häll av vattnet.

Koka skalen i vatten tills de mjuknat, 3/4-1 timme.

Tag upp och låt dem rinna av.

Mät upp vatten och socker till lagen.

Lägg i skalen och koka på svag värme ca 15 min.

Tag upp och lägg skalen i glasburkar.

Koka ihop lagen på stark värme 5-10 min.

Tillsätt citronsyra och ev natriumbensoat.

(Natriumbensoat behövs inte om burkarna ska förvaras i kylskåp.)

Häll lagen över skalen och sätt genast på lock. Förvara svalt.

Skalen har lång hållbarhet.

Skär ev bort det vita på skalen när de ska användas.

Skalen kan användas både som smaksättning och garnering.

Ovido - Quiz & Flashcards