Antal: 4 personer
Ingredienser:
350 g bandpasta
300 g kassler
1 burk (400 g) krossade tomater med basilika
3 dl färdig ostsås
½ dl riven ost
1 dl svarta kärnfria oliver
Tillbehör:
Grönsallad
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Antal: beror på storleken av kakorna
Ugn: 200°C, 25-30 minuter
Ingredienser:
2 limefrukter
150 g smör
2 dl drickfärdig apelsinjuice
ca 6-8 äpplen
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1½-2 dl råsocker
2 msk kanel
Gör så här:
Riv skalet från två lime.
Smält smöret.
Blanda smör, rivet skal av lime och apelsinjuice.
Skala, kärna ur och skiva äpplena - droppa lite limesaft över dem så att de inte mörknar.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i äggsmeten växelvis med smörblandningen.
Rör smeten slät.
Bred smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och lägg äppelskivorna i täta rader över ytan.
Blanda råsocker och kanel och strö över.
Grädda kakan i 200 grader, mitt i ugnen, i 25-30 minuter.
Skär den i rutor när den svalnat.
Måndag:
Pasta á la carbonara:
Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta.
Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva.
Färsk frukt.
Tisdag:
Panerade skivor/bitar av oxbringa, potatis- och rotmos med persilja, smörgåsgurka.
Nykokt ljummen fruktkompott.
Onsdag:
Ugnspannkaka med bacon och äppeltärningar i smeten. Lingonsylt.
Glass.
Torsdag:
Ugnsstekta strömmingflundror, gröna bönor och potatismos.
Varma päron med en bit smält noblesschoklad, när ugnen ändå är på.
Fredag:
Färsbiffar med hackad rödbeta, ättiktsgurka och kapris i smeten, potatis och rårivna morötter.
Sorbet, frysdisken.
Lördag:
Kroppkakor, skirat smör, lingonsylt.
Fikon med valnötscreme:
Skölj 6-7 färska fikon och skär ett kryss från skaftet neråt men inte ända ner, frukten ska bara öppna sig.
Hacka 100 g valnötter och blanda 50 g med 2 dl lätt creme fraiche, smaka av med vaniljsocker och någon msk punsch.
Fördela i fikonen, strö resten av nötterna över.
Söndag:
Lax- och spenatpaj, blandad sallad.
Stekta äpplen fyllda med nötter, lönnsirap, gammaldags vaniljglass.
Måndag:
Spenatsoppa:
Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull.
Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten.
Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare 5 minuter.
Rör ner 1 paket lättstuvad bladspenat (400 g) och 2 dl smältost med skinka.
Låt kastrullen stå på spisen tills soppan blir genomvarm.
Tisdag:
Broccoligryta med korv:
Strimla ca 300 g mager falukorv, skär 250 g broccoli och tärna 2 tomater.
Fräs korven i lite smör och lägg i broccoli och tomater.
Rör samman 1½ dl grönsaksbuljong med ca 1½ msk vetemjöl och 1 msk tomatpuré.
Häll ner i pannan och rör om.
Tillsätt 1 tsk oregano, timjan, salt och peppar.
Onsdag:
Bakad potatis:
Baka 4 stora potatisar ca 50 minuter i 200 grader.
Strimla och fräs 1 purjolök i 1 msk smör.
Blanda i 300 g tärnad kassler och 1 strimlad paprika, låt alla steka ihop.
Krydda med peppar och 1 tsk smulad oregano.
Rör i 1 burk (2½ dl) matlagningsyoghurt.
Sjud försiktigt ett par minuter till en krämig röra.
Servera till potatisen.
Torsdag:
Ostgratinerad fiskfilé:
Dela 500 g torskfilé i 4 portioner.
Salta och peppra, lägg i smord form.
Strö på 1 tsk pizzakrydda och 2 dl riven ost.
Lägg 4 tomathalvor bredvid.
Gratinera i 20 minuter i 225 grader tills fisken är fast.
Koka 4 portioner pasta.
Blanda den kokta pastan med 100 g värmd (fryst) hackad spenat, 1 tsk örtsalt och 1 dl matlagningsgrädde.
Lägg upp fisken portionsvis på pastan.
Fredag:
Färsbiffar med rödbeta och pasta:
Skala och riv 1 rödbeta och 1 gul lök, blanda samman med 400 g färs.
Krydda med salt, peppar och 1 msk kapris.
Stek biffarna i lite smör.
Koka pastan.
Lördag:
Söndag:
Måndag:
Pasta cabonara:
Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar.
Knäckiga sesamkex.
Tisdag:
Karibisk kyckling:
Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry.
Tillsätt en påse wokgrönsaker och en burk kokosmjölk.
Låt allt bli varmt.
Servera med basmatiris och limeklyftor.
Avokadokräm:
Mixa snabbt 2 avokado, 2 bananer, ½ pressad citron och 1 msk socker.
Blanda försiktigt med 2 dl vispad grädde.
Onsdag:
Kinesisk karré:
Bryn strimlad fläskkarré med strimlad paprika och purjolök.
Servera med ris, sötsur sås och ananas.
Färsk frukt i säsong.
Torsdag:
Bästa linssoppan, kryddigt knäckebröd med krämig getost.
Fräs havregryn gyllene och knapriga med smör och socker i en stekpanna.
Ät med kall blåbärskräm.
Fredag:
Fyllda paprikor:
Fyll förvällda paprikor med kryddig köttfärsröra med majs och små vita bönor.
Gratinera med riven ost i 225 grader.
Sallad och guacamole till.
Mandelkaka:
Vispa 3 ägg och 3 dl socker pösigt.
Rör i 2 dl mjölk, 2 dl hackad mandel och 200 g smält smör.
Grädda i smord och bröad form, ca 40 minuter i 175 grader.
Sylt och grädde till.
Lördag:
Köttfärslimpa med krämig fyllning, gräddsås, klyftpotatis och lättkokta broccolibuketter.
Ugnsbakade fikon:
Kryssa toppen och ringla honung över.
Baka 10 minuter i 200 grader.
Servera med marsipankräm:
mascarpone rörd med riven mandelmassa.
Söndag:
Ugnsstekt kyckling med fetaost, sallad och tzatziki med päron.
Crème caramel.