Ingredienser:
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 dl kakaopulver
Gör så här:
Koka upp socker och vatten så att det verkligen bubblar över hela ytan.
Ta av kastrullen och sikta ner kakaopulvret.
Vispa ordentligt.
Ge såsen ett snabbt uppkok innan servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 schalottenlökar
Smör till stekning
1 tsk tomatpuré
15 cm märgben, innehållet
3 dl rött Bordeaux-vin
1 kvist timjan
3 dl kalvfond
1 msk rödvinsvinäger
1 msk smör
Salt
Malen svartpeppar
Gör så här:
Hacka schalottenlöken fint.
Fräs löken i lite smör i en kastrull.
Tillsätt tomatpuré och märg.
Häll i rödvinet och lägg i timjan.
Koka ner rödvinet till hälften och tillsätt sedan kalvfonden.
Om du använder koncentrerad fond på flaska, späd den enligt anvisningarna så att du får 3 dl buljongvätska.
Låt såsen koka ihop ytterligare.
Tillsätt vinäger.
Montera såsen genom att vispa i smör.
Smaka av med salt och peppar och sila såsen i en chinoise.
Den här såsen har fått sitt namn efter regionen Bordeaux i Frankrike.
En rödvinssås som smaksätts med märg får förstås extra fyllig smak.
Märgben går att köpa i charkdiskar eller saluhallar.
Ingredienser:
4 st salta sillfiléer
1 st gul lök
3 st syrliga äpplen
2 dl smörgåsgurka
4 st potatisar, kalla kokta
Skivade rödbetor (lika stor mängd som de övriga ingredienserna tillsammans)
2 dl gräddfil
2 msk svensk söt senap
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Gör så här:
Skär sillfiléerna i bitar.
Finhacka löken.
Hacka äpplen, smörgåsgurka, potatis och rödbetor.
Rör ihop ovanstående ingredienser i stor skål.
Blanda gräddfil, senap, salt och peppar.
Bind ihop salladen med gräddfilssåsen.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
2 dl kokosvatten
2 nävar ruccola (ca 70 g)
1 knippe koriander (ca 20 g)
½-1 chilifrukt (eller efter smak)
2 gröna äpplen
Gör så här:
Skölj ingredienserna.
Häll kokosvattnet i ett stort glas.
Skär äpplena i klyftor och kör i juicepress tillsammans med ruccola, koriander och chili.
Häll juicen i glaset med kokosvatten, rör om och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Hacka gul lök fint.
Värm olja i en kastrull, stek löken till den är blank.
Skölj linserna i kallt vatten.
Lägg över i kastrullen och slå på krossade tomater och vatten.
Riv morötterna och lägg i.
Tillsätt buljongtärning och tomatpuré.
Låt koka under lock ca 10 min på medelsvag värme.
Rör runt då och då.
Sätt ugnen på 225 grader
När såsen kokat klart, späd ev med mer vatten.
Såsen ska vara lite tjock och inte rinnig.
Pressa i vitlöksklyftorna.
Smaka av med salt och peppar och andra kryddor efter din smak.
Gör en ostsås genom att värma upp crème fraiche i en kastrull och blanda i den rivna osten.
Låt såsen bli varm så att osten smälter, ska dock ej koka.
Salta och peppra.
Smöra en ugnsfast form och lägg i ett lager tomatsås i botten.
Varva med lasagneplattor, tomatsås, ostsås till alla lasagneplattor är slut.
Avsluta med ett lager ostsås och strö gärna lite ost överst.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Se till så att inte lasagnen blir bränd.
Servera med en sallad.