Foodish

Tsatsiki

Av Maria - 2024-08-09 19:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 liten gurka

3 dl grekisk yoghurt

1 stor, pressad vitlöksklyfta

1 msk hackad, färsk mynta eller dill

Salt

Peppar


Servera med:

Varmt pitabröd


Gör så här:
Skala gurkan och riv den grovt.

Häll den i en sil och pressa ut så mycket av vattnet som möjligt.

Lägg gurkan i en skål.

Blanda den med yoghurt, vitlök och hackad mynta (spara ev. lite till garnering) och krydda med peppar.

Blanda noga och ställ i kylskåpet ca 2 timmar före servering.

Rör om i tsatsikin och häll över den i en serveringsskål.

Strö över salt och servera med pitabröd.

Sötpotatisbullar

Av Maria - 2024-08-09 16:15

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

5 stora sötpotatisar
3 msk socker
ägg
1 msk majsena
2.5 dl sesamfrö
2 msk olja till stekning

 

Gör så här:

Koka potatisen mjuk och pressa eller mosa den.

Låt svalna och blanda moset med socker, ägg och majsena.

Forma smeten till bullar och rulla dem i sesamfrö.

Hetta upp olja i en panna och stek bullarna guldbruna.

Låt dem rinna av på papper.

Ugn: 175 grader, 6-8 minuter


Ingredienser:

Pepparkaksdeg
Parmesanost
Flingsalt

 

Gör så här:

Riv parmesanost. 

Kavla ut degen och skär 2 cm långa remsor. 
Strössla parmesanost och flingsalt över degen. 
Placera på bakplåtsklädd långpanna och grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, 6-8 min.

Är degen tjockare, grädda på lägre temperatur under längre tid. 

Krämig pestosås

Av Maria - 2024-08-09 11:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl crème fraiche
25 g riven parmesan
25 g hackade valnötter
1 kruka hackad färsk basilika
pressade vitlöksklyftor
½ tsk salt

 

Gör så här:

Blanda crème fraichen med de övriga ingredienserna.

Låt såsen stå och dra innan den serveras till grillat kött.

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 portioner ris eller annat gryn

4 minutfiléer av kyckling

1 msk olja

Salt

Peppar

200 g belleverde


Rödlöksdressing:

½ rödlök

½ kruka basilika

1 msk rödvinsvinäger

1 tsk sambal oelek

1 msk olivolja


Vitlökssås:

2 vitlöksklyftor

1 tsk smör

2½ dl kycklingbuljong (vatten och tärning eller fond)

1 dl vispgrädde

2 tsk majsstärkelse


Gör så här:

Tina kycklingen.

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Bryn kycklingfiléerna i olja i en stekpanna på medelhög temperatur tills innetemperaturen når 70 grader.

Krydda med salt och peppar.

Koka belleverden mjuk i saltat vatten, ca 4 minuter.


Rödlöksdressing:

Skala och finhacka löken och strimla basilikan.

Blanda med vinäger, sambal oelek och olivoljan.


Vitlökssås:

Skala och skiva vitlöken.

Fräs den i smöret på låg värme tills den är mjuk.

Lägg över i en liten kastrull och blanda i buljongen och grädden.

Vispa ner majsstärkelsen och låt koka ca 5 minuter under omrörning.

Mixa och smaka av med salt och peppar.


Servera kycklingen tillsammans med lökdressing, ris, sås och bellaverde.

Ovido - Quiz & Flashcards