Foodish

Black spicy salt

Av Maria - 2024-07-20 14:45

Ingredienser:

4 msk svart salt

1 msk rökt salt

½ tsk kajennpeppar

1 msk hackad, torkad vitlök


Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienserna.

Strö över grillat kött.


Vackert svart salt som är bra till nötkött och fläskkött.

Grillade blandade grönsaker

Av Maria - 2024-07-20 14:30

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

bakpotatisar med skal
grön squash och 1 gul squash
aubergine
2 tsk salt
500 g grön sparris
paprikor
10 färska lökar med blast
Olivolja
Salt

Peppar

 

Gör så här:

Skär potatis, squash och aubergine i ca ½ cm tjocka skivor.

Förväll potatisskivorna i lättsaltat vatten ca 3 minuter.

Låt rinna av.

Varva squash- och aubergineskivorna med 2-3 tsk salt i ett durkslag och ställ åt sidan.

Skär bort den nedre hårda delen på sparrisen.

Dela paprikorna och skär dem i ca 2 cm breda bitar.

Ansa löken och skär bort en bit av blasten.

Torka av squash- och aubergineskivorna.

Pensla grönsakerna med lite olja.

Grilla dem i omgångar tills de får färg och mjuknar.

Salta och peppra.

Tsatsiki + chili = tsatili

Av Maria - 2024-07-20 13:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gurka

2½ dl matlagningsyoghurt

2 vitlöksklyftor, pressade

½ röd chili, fint skuren

1 kruka koriander

1 msk pressad limejuice

Salt


Gör så här:

Skala gurkan och riv.

Pressa ut överflödig vätska (ta den rivna gurkan i handen och pressa ut vätskan).

Blanda med yoghurt, vitlök och chili.

Hacka koriandern och rör i tillsammans med limejuice.

Smaka av med salt.


Tips!

Chili gör under med immunförsvaret, så var generös.


Som tsatsiki, med pimpad med chili, koriander och lime.

Gott till sallad eller wrap, men också bara till råa grönsaker eller på en bit bröd.

Hallonsylt

Av Maria - 2024-07-20 08:45

Ingredienser:

2 liter hallon

1 kg syltsocker


Gör så här:

Skölj bären.
Plocka bort ev fula bär.
Lägg bären och sockret i en gryta och koka under omrörning i 2 minuter.
Skumma av och låt stå i 10 minuter.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Sätt på lock.
Förvara kallt.
Du kan byta ut hallonen mot andra bär eller frukter.

Chévrepaj med päronsallad

Av Maria - 2024-07-20 08:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 10 minuter + 200 grader, ca 35 minuter


Ingredienser:

Pajdeg:

50 g valnötter

2½ dl vetemjöl

100 g smör

2 msk vatten


Fyllning:

250 g chévreost

10 g soltorkade tomater, marinerade

3 ägg

3 dl mjölk

½ tsk salt

2 krm nymald svartpeppar

2 msk timjan hackad


Sallad:

2 msk citron, pressad

3 msk olivolja

2 krm salt

2 päron

1 salladslök

1 påse salladsskott, blandade (150 g)


Gör så här:
Pajdegen:

Mixa valnötterna i matberedare.

Tillsätt mjöl och smör, skuret i mindre bitar.

Häll i vattnet och blanda snabbt ihop till en deg.

Tryck eller kavla ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.

Ställ formen i kylskåpet ca 30 min.

Sätt ugnen på 225°.

Nagga bottnen och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.


Fyllning:
Strimla tomaterna.

Mixa hälften av osten i matberedare tillsammans med ägg, mjölk, salt och peppar.

Skiva resten av osten.

Fördela tomater, ost och timjan i pajskalet.

Häll över äggstanningen.
Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 35 min.


Sallad:

Blanda citronsaft, olja och salt.

Kärna ur päronen och skär dem i tunna klyftor.

Vänd ner dem i dressingen.

Strimla salladslöken och blanda med päronen.

Vänd ner skotten precis innan salladen serveras till pajen.

Ovido - Quiz & Flashcards