Foodish

Antal: ca 50 stycken

Ugn: 175 grader, 12 minuter + 10 minuter


Ingredienser:

4 dl vetemjöl
2 dl Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk Vaniljsocker
2 msk Cointreau eller Grand Marnier
Rivet skal från 1 obesprutad apelsin
2 msk smör eller margarin
2 ägg
200 g skalad mandel

 

Gör så här:

Lägg de torra ingredienserna i en skål.

Blanda i likör, apelsinskal, matfett och ägg och rör samman till en deg.

Arbeta in mandeln.

Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter.

Dela degen i två delar som formas till rullar, cirka 3 centimeter i diameter, på mjölat bakbord.

Lägg rullarna på plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 12 minuter.


Skär i 1 1/2 centimeter breda bitar.

Lägg tillbaka bitarna på plåten och täck med ett bakplåtspapper.

Grädda i ytterligare 10 minuter.

Låt svalna på galler.

Förvaras torrt.

Granatäpple- & rödbetsjuice

Av Maria - 2024-08-02 16:15

Antal: 1 glas


Ingredienser:

1 granatäpple, kärnorna

1 klase röda vindruvor, kärnfria

2 stjälkar bladselleri

½ gurka

2 rödbetor


Gör så här:
Skölj ingredienserna.

Pilla ut alla kärnor ur granatäpplet.

Skär bort toppen och botten på rödbetorna.

Skär de större ingredienserna i mindre bitar och kör allt i juicepress.

Häll upp i glas och servera med några granatäpplekärnor.

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

 kg  gädda, fjällad urtagen
 l  vatten
2 msk  salt
2 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1 purjolök, det gröna
Fläsk

 

Smörsås:
60 g  smör
5 msk  vetemjöl
7 dl  fiskbuljong
1 dl  vispgrädde
Färskriven pepparrot
Salt, efter smak
Peppar, efter smak

 

Servering:
Pepparrot
Dill
Citron

 

Gör så här:

Sjud gäddbitarna ca 6-8 minuter i saltat vatten. 
Ställ åt sidan ca 4 minuter för att efterdra. 
Ta upp fiskbitarna på ett fat och täck med folie för varmhållning. 
Knaperstek fläsket i små tärningar. 
Såsen Smält och bryn smöret. 
Rör i mjölet. 
I med varm fiskfond, vispgrädden, pepparroten, salt och vitpeppar. 
Servera med mer pepparrot, dill och citron. 

Rödbets- & sellerijuice

Av Maria - 2024-08-02 11:15

Antal: 1 glas


Ingredienser:
½ citron

1 gul paprika

2 stjälkar bladselleri

½ gurka

2 rödbetor


Gör så här:
Skölj ingredienserna.

Skala citronen tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.

Skär bort toppen och botten på rödbetorna och skär samtliga ingredienser i lagom bitar för juicepressen.

Kör juicepressen.

Häll upp i glas och servera.

Herrgårdsbröd

Av Maria - 2024-08-02 06:15

Antal: ca 25 stycken

Ugn: 175 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

100 g margarin eller smör

1½ dl florsocker

2 äggulor

1 ägg

Rivet skal av  ½ citron

2 dl (120 g) vetemjöl

½ tsk bakpulver


Maräng:

2 äggvitor

4 msk socker

25 g skållad, strimlad mandel

75 g russin


Gör så här:

Rör matfettet och sockret poröst.

Tillsätt gulorna, ägget, citronskalet, mjölet och bakpulvret.

Bred ut smeten i smord långpanna eller folieform, 20x30 cm.

Vispa äggvitorna till skum, tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter.

Bred marängen över smeten, strö på mandeln och russinen.

Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme 15-20 minuter.

Skär den i bitar och låt den kallna i formen.

Ovido - Quiz & Flashcards