Foodish

Coleslaw - Vitkål

Av Maria - 2024-07-31 15:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ litet vitkålshuvud (ca 500 g)

1 morot (ca 100 g)

4 msk majonnäs

1 dl crème fraiche

Salt

Örtsalt

Svartpeppar

Ev örtkryddor


Gör så här:

Strimla vitkålen med osthyvel.
Riv moroten grovt med ett rivjärn.
Blanda kål, morot, majonnäs, crème fraiche, kryddor och salt.
Låt gärna stå kallt ett bra tag innan servering.

Lyxmüsli (Vego)

Av Maria - 2024-07-31 15:30

Antal: ca 1½ liter

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

100 g naturell nötmix

500 g basmüsli

1 dl kokosflingor

1 dl pumpakärnor

1 tsk vaniljsocker

2 msk rapsolja

300 g torkade bär eller fruktmix i bitar


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Bred ut basmüslin i en långpanna.

Tillsätt nötter, kokos, pumpakärnor och vaniljsocker.

Droppa över oljan och blanda väl.

Rosta müslin mitt i ugnen ca 20 minuter.

Rör om någon gång.

Låt svalna något och tillsätt frukten.

Förvar müslin i tättslutande burk, gärna svalt.


Ingen müsli slår den hemrostade, här är den lyxigt proppad med frukt och nötter som kan variera efter smak.

Det som inte får plats i burken blir en mycket uppskattad gå-bort-present. 

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

8 skivor lövbiff

Salt

Svartpeppar

1 gul lök

½ röd paprika

150 g pepparrotsost

Smör

2 msk hackad gräslök


Bönsallad:

4 dl kokta stora vita bönor

½ dl olivolja

2 msk vit balsamvinäger

½ rödlök

1 paket färska haricots verts

Salt

Svartpeppar

1 paket tatsoisallad eller machésallad


Gör så här:

Gör först bönsalladen: 

Lägg bönorna i en stor skål och blanda med olivolja och vinäger.

Skala och finhacka rödlöken och skär haricots  verts i mindre bitar.

Blanda ner dem i skålen med bönor och smaka av med salt och peppar.

Vänd ner salladen och ställ åt sidan.


Lägg köttet på en skärbräda.

Strö på salt och peppar.

Skala och hacka lök och paprika fint.

Hetta upp en stekpanna med lite smör och stek grönsakerna i någon minut.

Häll blandningen i en skål och låt svalna.

 


Lägg i ost och gräslök och blanda om.

Fördela blandningen på ena delen av köttskivorna och vik över den andra delen.

Fäst eventuellt med en tandpetare.
Hetta upp en stekpanna med smör och stek lövbiffarna ca 2 minuter per sida.

Servera med bönsalladen.

Stark sås av torkad chilipeppar

Av Maria - 2024-07-31 07:45

Mängd: ca 2½ dl


Ingredienser:

10 torkade arbolchilipepparfrukter med stjälkarna borttagna

2,4 dl äppel- eller vitvinsvinäger

½ tsk salt


Gör så här:
Lägg chilipepparn i en mortel och krossa fint.

Häll vinäger, chilipeppar och salt i en kastrull.

Rör ihop och koka upp.

Ta bort från värmen och låt svalna och dra.

Häll upp och servera.

Såsen håller sig i kylskåpet i slutet kärl upp till en månad.

Kolakakor

Av Maria - 2024-07-31 06:45

Antal: ca 50 stycken

 

Ingredienser:

200 g smör

2 dl strösocker

2 msk ljus siraps

2 msk vanillinsocker

2 tsk bakpulver

5 dl vetemjöl

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 175°C.
Blanda alla ingredienser till en deg som håller ihop.
Dela degen i 6 fingertjocka längder.
Lägg tre längder på varje plåt.
Platta ut längderna med handen och dra en gaffel på tvären över dem.
Grädda dem mitt i ugnen i 12-15 minuter.
Skär kakorna på snedden direkt när de tagits ur ugnen.
Låt dem svalna på plåten.

Ovido - Quiz & Flashcards