Foodish

Marinad till oxkött

Av Maria - 2024-07-26 15:45

Antal: till ca 1½ kg oxkött


Ingredienser:

½ dl farinsocker

½ dl whisky

½ dl kinesisk soja

½ dl dijonsenap

½ dl finhackad salladslök

1 tsk salt

½ tsk mald svartpeppar


Gör så här:

Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg köttet i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.
Skaka om så att köttet täcks av marinaden.
Låt ligga i kylskåp i några timmar.
Skaka om påsen då och då under tiden köttet marineras.

Grön bulgursallad (GI-mat)

Av Maria - 2024-07-26 15:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

6 dl kokt bulgur (ca 3 dl före kokning)

½ dl olivolja

1 msk rödvinsvinäger

Salt

Svartpeppar

1 broccolistånd

3 morötter

1 burk svarta oliver

1 påse mangold- eller ruccolasallad


Gör så här:

Koka bulgur enligt anvisningen på paketet (ca 10 minuter) och lägg i en stor skål.

Häll på olivolja och rödvinsvinäger och smaka av med salt och peppar.
Bryt broccolin i buketter och lägg i en matberedare eller i en mixer.
Kör i någon minut och blanda ner i bulgursalladen.
Skala och skiva morötterna. Tillsätt morötter, oliver och sallad och blanda om.
Lägg upp på ett serveringsfat och servera som ett tillbehör eller som en huvudrätt tillsammans med tex en bit chévreost.

Yoghurtkaka med apelsin

Av Maria - 2024-07-26 08:45

Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 200 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:
1 bägare naturell yoghurt

3 bägare vetemjöl (bägaren från yoghurten)

2 bägare socker (bägaren från yoghurten)

3/4 bägare oljan (bägaren från yoghurten)

2 tsk bakpulver

3 tsk vaniljsocker

3 ägg


Till indränkning:

3 apelsiner

2/3 dl socker


Gör så här:

Häll yoghurten i en skål och tillsätt äggen.

Vispa det poröst.

Tillsätt socker, mjöl (litet i taget), olja, vanilj och bakpulver.

Bred ut smeten i en smord och bröad form och grädda i 200 grader ca 40 minuter.

Stjälp upp kakan.

Pressa apelsinerna och smaka av saften med socker.

Pricka med gaffel i den ljumma kakan och droppa apelsinsaften över.

Antal: 4 portioner

Tid: ca 7 minuter


Ingredienser:

½ liter vaniljglass

1 liter jordgubbar

1 apelsin

½ kruka basilika

2 msk strösocker

1 vaniljstång

1 dl cream cheese naturell


Gör så här:

Ta fram glasspaketet ur frysen.
Skölj, snoppa och dela jordgubbarna och lägg dem i en skål.
Riv det yttersta skalet av apelsinen och pressa ur juicen.
Plocka och strimla basilikan och tillsätt den i jordgubbarna tillsammans med sockret, apelsinskal och juice.
Rör försiktigt om några varv.
Skär glassen i bitar och lägg i en bunke.
Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg i bunken.
Lägg i cream cheese.
Vispa glassen mjuk med en elvisp.
Lägg upp i en skål.
Servera glassen direkt med jordgubbarna.

Pistaschlängd

Av Maria - 2024-07-26 06:30

Antal: 2 längder

Jäsning: 40 minuter & 40 minuter

Ugn: 200 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

2½ dl mjölk

25 g jäst

7 dl (420 g) vetemjöl eller vetemjöl special

1 krm salt

½ dl strösocker

1 tsk malen eller stött kardemumma

75 g rumsvarmt smör


Fyllning:

100 g (knappt 2 dl) skalade pistaschnötter

75 g mandelmassa

50 g rumsvarmt smör


Pensling & garnering:

ägg

pärlsocker och grovt hackade pistaschnötter


Gör så här:

Degen: 

Ljumma mjölken till fingervärme och rör ner jästen i däri.

Blanda mjöl, salt, socker och kardemumma och rör ner i degspadet.

Tillsätt smöret i klickar och arbeta ihop till en deg.

Knåda degen ordentligt, 5 minuter i hushållsmaskin eller 10 minuter för hand.

Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.


Gör under tiden fyllningen: 

Om du använder saltade pistaschnötter, skölj dem och låt rinna av.

Mixa pistaschnötterna ganska fint i en matberedare eller med en mixerstav.

Arbeta ihop nötterna med mandelmassan och smöret till en tjock smet.


Degen: 

Dela degen i två bitar och kavla ut bitarna till rektanglar.

Bred fyllningen i ett jämnt lager på rektanglarna och rulla ihop till två rullar på samma sätt som när du gör kanelbullar.

Lägg rullarna med skarven neråt på en plåt klädd med bakplåtspapper.

Klipp sneda jack längs med toppen av rullen med en sax och lägg snitten omväxlande åt ena och andra hållet så att flätlikande mönster uppstår.

Låt längderna jäsa övertäckta i ca 40 minuter.


Garnering & ugn: 

Vispa ihop ägget lätt, pensla längderna och strö över pärlsocker och hackade pistaschnötter.

Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 15-20 minuter.

Ovido - Quiz & Flashcards