Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 vitlöksklyftor
½ dl olivolja, att rosta vitlöksklyftorna i
½ dl balsamvinäger
1 dl olivolja
1 krm svartpeppar
½ krm salt
Gör så här:
Skala vitlöken, lägg klyftorna i en kastrull med ½ dl olivolja.
Värm på medelvärme tills vitlöken börjar få ljusbrun färg.
Hacka vitlöken.
Blanda alla ingredienser i en bunke.
Vispa ihop till en vinägrett.
Vinägretten får en rund och fyllig smak, och passar till sallader med exempelvis fikon, kyckling, bacon, salami, mozzarella eller haloumi.
Antal: 4 glas
Ingredienser:
1/2 liter (250 g) jordgubbar
3/4 dl Svenskt Strösocker
1 1/2 dl tequila
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i en mixer och kör tills det är slätt.
Häll upp i fyra glas.
Garnera eventuellt med en jordgubbe.
Ingredienser:
1 kg körsbär eller bigarråer
1 paket syltsocker 1+3
1 msk citronsaft
75 g riven mörk choklad
2 msk konjak, kan uteslutas
Gör så här:
Skölj och kärna ur körsbären/bigarråerna.
Mixa eller finhacka bären.
Blanda bärmassan, citronsaften och syltsockret i en gryta och koka i 4 minuter.
Tag grytan från värmen och skumma noga.
Blanda i chokladen och konjaken.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förslut dem väl, förvara därefter burkarna svalt.
Antal: 4 glas
Ingredienser:
4 lime, gärna obesprutade
4 msk Ekologiskt Rörsocker
16 cl Cachaḉa eller rom
hett vatten
Gör så här:
Tvätta limen noga och skär den i klyftor eller bitar som fördelas i fyra glas.
Lägg en matsked rörsocker i varje glas.
Tryck saften ur limen med en muddlare eller mortelstöt.
Häll på alkoholen och rör om.
Fyll på med hett vatten.
Vill du hellre ha en kall Caipirinha byter du ut det heta vattnet mot isbitar.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
500 g koljafilé
Smör till formen
Salt
Svartpeppar
500 g potatis
300 g palsternacka
½ st citron
2 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
200 g morötter
1 st rädisor, i strut
1 tsk vitvinsvinäger
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Portionera fisken och lägg i en smörad form.
Salta och peppra.
Sätt in i ugnen i ca 15 min.
Skala potatis och palsternacka, skär ner och lägg i en kastrull.
Häll på vatten och koka tills dem är mjuka.
Häll av vattnet, pressa i citronen, häll i olivoljan och stöt sedan med en visp.
Salta och peppra.
Skala och hyvla morötterna, skölj rädisorna.
Skvätt över lite vinäger.