Ingredienser:
1 kg vindruvor
4 msk färskpressad citronsaft
500 g Syltsocker
1/2 krm kardemumma, malen
Gör så här:
Skölj och dela druvorna i bitar.
Lägg alla ingredienser i en gryta och låt koka i 5-6 minuter.
Skumma och mixa marmeladen snabbt, låt lite bitar vara kvar.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg grytbitar, av högrev eller bog
2 msk smör
1 tsk salt
0.5 tsk peppar
2 msk olja
2 msk curry
2 gula lökar, skalade, i stora bitar
2 hackade vitlöksklyftor
1 hackade röd chili
0.5 hackad grön chilifrukt
2 köttbuljongtärningar
2 msk paprikapulver
15 dl vatten
2 msk mango chutney
0.5 färsk ananas, i bitar
1 dl torkade aprikoser, i bitar
1 dl rostade cashewnötter
0.5 dl rostade kokosflingor
0.5 dl hackad färsk koriander
Gör så här:
Skär bort eventuella senor på grytbitarna.
Hetta upp en stekpanna med lite smör och bryn hälften av köttbitarna på stark värme runt om så att de får en fin stekyta.
Salta och peppra.
Gör likadant med resten av köttet.
Hetta upp oljan i en rymlig gryta.
Tillsätt curryn och låt den fräsa i oljan cirka 30 sekunder.
Lägg i lök, vitlök och chili och låt det fräsa ytterligare någon minut under omrörning.
Tillsätt det brynta köttet, buljongtärningar, paprikapulver och 4/5 av vattnet.
Låt koka länge på medelstark värme, cirka 1,5 timme.
Späd med resterade vatten efter 1 timme.
Rör om då och då.
Provsmaka en köttbit.
Om den är mör och lätt att tugga är köttet klart.
Låt grytan koka tills köttet är riktigt mört och buljongen tjocknat.
Smaka av med mango chutney.
Till servering:
Servera köttgrytan med färsk ananas, aprikoser, rostade cashewnötter (var uppmärksam när du rostar dem i en torr stekpanna, de bränns lätt), rostade kokosflingor och färsk koriander.
Servera med till exempel hirs eller quinoa.
Servering:
Servera med hirs eller quinoa.
Ingredienser:
1 kg tomater
1 citron, gärna obesprutad, rivet skal och saft
700 g Syltsocker
Gör så här:
Skålla och skala tomaterna.
Ta bort blomfästet.
Skär tomaterna i bitar.
Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka i 7-10 minuter under omrörning.
Ta grytan från värmen.
Skumma väl.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 35-40 minuter
Ingredienser:
1 purjolök
250 g broccoli
1 röd paprika
Smör eller kokosfett att steka i
300 g kassler
8 ägg
3 dl vispgrädde
Salt
Peppar
Ingredienser:
Sätt ugnen på 175 grader.
Strimla purjolöken och skär broccolin i buketter.
Skär paprikan och kasslern i strimlor.
Fräs grönsakerna och kassler i smör eller kokosfett i en stekpanna.
Lägg allt i en smord ugnssäker form.
Vispa ihop ägg och vispgrädde.
Smaka av med salt och peppar.
Häll äggsmeten över grönsakerna och grädda i ugnen i 35-40 minuter.
Ingredienser:
500-600 g (ca 1 l) aroniabär
250 g (ca 3) äpplen
1/2 dl vatten
400 g (4,7 dl) Syltsocker
Valfri smaksättning
droppar citruslikör, valfritt
Gör så här:
Skölj och rensa aroniabären.
Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.
Blanda bär, äpple, vatten och syltsocker i en kastrull och koka 10-15 minuter.
Tillsätt citruslikör om så önskas.
Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut och förvara.