Foodish

Chokladkolakakor

Av Maria - 2024-10-27 14:45

Till ca 25 st:

200 g smör

1 dl strösocker

4 dl (240 g) vetemjöl

½ dl kakao

½ tsk bakpulver

ca 25 st kolafyllda chokladbitar, tex center

 

Gör så här:

Smält smöret.

Rör ner socker, mjöl, kakao och bakpulver och blanda till en deg.

Degen ser först lös ut, men tjocknar efter någon minut.

Omslut varje kolagodis noggrant med en rejäl bit deg, är det sprickor i degen rinner kolafyllningen lätt ut.

Rulla till runda kakor, platta till lätt och lägg dem med jämna melanrum på bakplåtspappersklädda plåta.

Grädda i mitten av ugnen i 200°C i 7-8 minuter.

Låt svalna.

Auberginegratäng

Av Maria - 2024-10-27 14:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

Aubergine:

800 g aubergine

Salt till utvattning

Kokosfett att steka i


Tomatsås:

1 gul lök

Smör att steka i

Salt

Peppar

2 burkar krossade tomater


Övriga ingredienser:

Olivolja till ugnsformen

500 g mozzarella

100 g parmesanost

1 kruka basilika


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.


Aubergine: 

Skiva auberginen.

Salta skivorna och låt ligga medan du fortsätter med det andra.


Tomatsås: 

Hacka löken och stek i smör i en kastrull tills den har blivit mjuk.

Tillsätt de krossade tomaterna och låt puttra en stund.

Mixa slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar.


Aubergine: 

Skölj bort saltet på aubergineskivorna och torka dem försiktigt med hushållspapper.

Stek skivorna i kokosfett tills de fått fin färg.


Gratängen: 

Häll olivolja i en stor ugnsform.

Skär mozzarellan i skivor.

Riv parmesanosten.

Varva aubergine, tomatsås, mozzarella, parmesanosten och basilika i formen.

Gratinera i ugn i ca 40 minuter.

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g flankstek

1 msk flingsalt

1 tsk nymalen svartpeppar


Till servering:

1 kg färskpotatis eller små potatisar

1 knippe grön sparris

140 g lätt soltorkade körsbärstomater

50 g parmesan

Plocka örter, tex persilja och dragon

2 msk olivolja

Salt

Nymalen svartpeppar


Gör så här:

Koka potatisen i saltat vatten.

Salta och peppra köttet och grilla hastigt till fin färg på båda sidorna.

Låt köttet vila medan du grillar sparrisen.

krossa den kokta potatisen grovt och toppa med hyvlad parmesan, sparris, tomater och färska örter.

Ringla över olja och krydda med salt och nymalen peppar.


Tips!

När första köttsaftdroppen kommer upp på ytan är det dags att vända köttet.

Fikon- & kanelmuffins

Av Maria - 2024-10-27 13:45

Antal: 12 stycken

Ugn: 175 grader, 16-20 minuter


Ingredienser:

5 dl vetemjöl, 300 g

3 tsk bakpulver

1 1/4 dl strösocker

1 tsk vaniljpulver

1 ägg

2½ dl vispgrädde

1 dl mjölk

3/4 dl solrosolja

2 msk honung

8 torkade fikon

2-2 tsk mald kanel


Garnering:
3 msk strösocker

1 msk mald kanel


Dessutom behövs:

12 större muffinsformar


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, bakpulver, socker och vaniljpulver i en bunke och ställ åt sidan.

Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en annan bunke.

Tillsätt olja och honung.

Rör ner mjölblandningen och vispa ihop till en jämn smet.

Skär fikonen i mindre bitar och vänd ner dem och kanelen i smeten.

Ställ ut formarna på en plåt och fördela smeten i dem upp till 2/3-delar.

Blanda socker och kanel och strö över.

Grädda mitt i ugnen 16-20 minuter.

Låt svalna på galler.

Konjakssyltade lingon

Av Maria - 2024-10-27 13:15

Ingredienser:

1 kg (2 liter) lingon

4 dl vatten

1 kanelstång

1 kg syltsocker

1 dl konjak


Gör så här:

Skölj och rensa bären.
Häll vattnet i en gryta och koka upp.
Lägg i bären och kanelstången och koka under lock i 5 minuter.
Tillsätt syltsockret och koka ytterligare 2 minuter.
Tag grytan från värmen och rör i konjaken.
Rör tills det svalnat, annars flyter bären upp.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förvara dem svalt.

Fungerar även med frostnupna rönnbär, men koka då i 10 minuter.

Gott till vilt, fågel och oxstek.

Ovido - Quiz & Flashcards