Foodish

Gräddkringlor

Av Maria - 2025-04-05 06:00

Antal: ca 40 kakor

Ugn: 175 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

2 dl crème fraiche

3/4 dl socker

Knappt 4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

60 g mjukt smör eller margarin


Garnering:

Ev pärlsocker


Gör så här:

Vispa crème fraiche med sockret.

Blanda hälften av mjölet med bakpulvret och vänd ner i pöset.

Lägg degen på bakbordet och knåda i fettet tillsammans med resten av mjölet.

Ställ degen svalt minst 2 timmar.

Rulla ut till blyersttunna längder, ca 20 cm långa och forma till kringlor.

Tryck lätt ner dem i pärlsocker om garnering önskas.

Lägg på en pepprad plåt och grädda mitt i ugnen 8-10 minuter i 175 grader.

Låt svalna på galler.

Senapssill på zucchini

Av Maria - 2025-04-05 05:15

Antal: 6 bufféportioner


Ingredienser:

stora zucchini
3 msk salt
2 msk strösocker
dillkvistar
1 krm mald kryddpeppar

 

Senapssås:

5 msk skånsk senap
2 msk dijonsenap
2 msk ättiksprit (12 %)
2 msk muskovadosocker
2 dl neutral olja
Salt

Svartpeppar
½ dl dill, hackad

 

Gör så här:

Skär zucchinin i fyra avlånga skivor vardera.

Blanda salt, socker, dill och kryddpeppar.

Lägg skivorna i en form och strö över saltblandningen så den täcker alla skivor.

Låt stå i kylen minst 8 timmar.

Skölj av zucchinin och torka lätt med hushållspapper.

Skär i ca 2 cm breda skivor.

Blanda skånsk senap, dijonssenap, ättika och socker.

Häll i oljan i en tunn stråle under vispning.

Smaka av med salt och peppar.

Tillsätt dillen och vänd ner zucchinin.

Låt mogna ett dygn i kylen före servering.

Rårörda lingon

Av Maria - 2025-04-04 09:30

Antal: 6 portioner


Ingredienser:
5 dl frysta lingon

2 dl strösocker


Gör så här:

Häll bären i en bunke och låt dem halvtina.

Tillsätt sockret och rör om tills det har smält, ca 15 minuter.

Rödkålstzatsiki

Av Maria - 2025-04-04 05:45

Antal: 8 bufféportioner


Ingredienser:
½ rödkålshuvud

3 dl tjock yoghurt

3 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

Salt

Svartpeppar


Gör så här:
Riv kålen på den grova sidan på rivjärnet.

Koka upp saltat vatten i en kastrull.

Låt kålen koka en minut.

Skölj genast i kallt vatten.

Låt rinna av ordentligt.

Blanda yoghurt med pressad vitlök, olja, salt och peppar.

Rör i rödkålen i yoghurtsblandningen.

Låt stå kallt ett tag innan servering.

Rödbetsgravad lax med apelsin

Av Maria - 2025-04-04 05:15

Antal: 8 bufféportioner


Ingredienser:

1 kg lax med skinn, putsad
3 msk strösocker
3 msk flingsalt
½ tsk krossade svartpepparkorn
färsk rödbeta, skalad grovriven

 

Till servering:

apelsin, rivet skal

 

 

Gör så här:

Blanda socker, salt och peppar.

Klappa in blandningen och riven rödbeta på laxens skinnfria sida och lägg i en plastpåse.

Pressa ur luften ur påsen och knyt.

Grava laxen i kylskåp 2-3 dygn.

Vänd laxen en gång per dygn.


Vid servering:

Ta bort kryddor och rödbetor från laxen, skiva den tunt och strö över apelsinskal (endast det orangea).

Ovido - Quiz & Flashcards