Antal: ca 40 kakor
Ugn: 175 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
2 dl crème fraiche
3/4 dl socker
Knappt 4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
60 g mjukt smör eller margarin
Garnering:
Ev pärlsocker
Gör så här:
Vispa crème fraiche med sockret.
Blanda hälften av mjölet med bakpulvret och vänd ner i pöset.
Lägg degen på bakbordet och knåda i fettet tillsammans med resten av mjölet.
Ställ degen svalt minst 2 timmar.
Rulla ut till blyersttunna längder, ca 20 cm långa och forma till kringlor.
Tryck lätt ner dem i pärlsocker om garnering önskas.
Lägg på en pepprad plåt och grädda mitt i ugnen 8-10 minuter i 175 grader.
Låt svalna på galler.
Antal: 6 bufféportioner
Ingredienser:
2 stora zucchini
3 msk salt
2 msk strösocker
2 dillkvistar
1 krm mald kryddpeppar
5 msk skånsk senap
2 msk dijonsenap
2 msk ättiksprit (12 %)
2 msk muskovadosocker
2 dl neutral olja
Salt
Svartpeppar
½ dl dill, hackad
Gör så här:
Skär zucchinin i fyra avlånga skivor vardera.
Blanda salt, socker, dill och kryddpeppar.
Lägg skivorna i en form och strö över saltblandningen så den täcker alla skivor.
Låt stå i kylen minst 8 timmar.
Skölj av zucchinin och torka lätt med hushållspapper.
Skär i ca 2 cm breda skivor.
Blanda skånsk senap, dijonssenap, ättika och socker.
Häll i oljan i en tunn stråle under vispning.
Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt dillen och vänd ner zucchinin.
Låt mogna ett dygn i kylen före servering.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
5 dl frysta lingon
2 dl strösocker
Gör så här:
Häll bären i en bunke och låt dem halvtina.
Tillsätt sockret och rör om tills det har smält, ca 15 minuter.
Antal: 8 bufféportioner
Ingredienser:
½ rödkålshuvud
3 dl tjock yoghurt
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Riv kålen på den grova sidan på rivjärnet.
Koka upp saltat vatten i en kastrull.
Låt kålen koka en minut.
Skölj genast i kallt vatten.
Låt rinna av ordentligt.
Blanda yoghurt med pressad vitlök, olja, salt och peppar.
Rör i rödkålen i yoghurtsblandningen.
Låt stå kallt ett tag innan servering.
Antal: 8 bufféportioner
Ingredienser:
1 kg lax med skinn, putsad
3 msk strösocker
3 msk flingsalt
½ tsk krossade svartpepparkorn
1 färsk rödbeta, skalad grovriven
Till servering:
1 apelsin, rivet skal
Gör så här:
Blanda socker, salt och peppar.
Klappa in blandningen och riven rödbeta på laxens skinnfria sida och lägg i en plastpåse.
Pressa ur luften ur påsen och knyt.
Grava laxen i kylskåp 2-3 dygn.
Vänd laxen en gång per dygn.
Vid servering:
Ta bort kryddor och rödbetor från laxen, skiva den tunt och strö över apelsinskal (endast det orangea).