Foodish

Citrusmarmelad med ingefära

Av Maria - 2025-04-02 05:30

Antal: 2 liter


Ingredienser:
600 g apelsiner

1 grapefrukt

400 g citroner

4 dl vatten

1 kg syltsocker

˝ dl riven ingefära


Gör så här:

Tvätta apelsiner, grapefrukt och citroner väl i varmt vatten.

Torka dem och skär bort ändarna.

Skär citrusfrukterna i klyftor och ta bort ev. kärnor.

Mixa i en matberedare till fint hack.

Koka upp det mixade med vatten, syltsocker och ingefära i en stor kastrull.

Låt koka utan lock på svag värme ca 15 minuter.

Rör då och då.

Ta bort ev. skum som bildas efter hand med en hålslev.

Låt svalna något.

Häll marmeladen i väl rengjorda glasburkar.

Låt svalna helt och förvara i kylen.

Antal: 8 bufféportioner


Ingredienser:

420 g inläggningssill (5-minuterssill)
200 g söta körsbärstomater
salladslökar
1 dl olivolja
˝ kruka kruspersilja
˝ dl små kapris

 

Gör så här:

Skär sillen i 1 cm breda skivor.

Tärna tomaterna och strimla löken.

Vänd varsamt ihop allt med olja, fint skuren persilja och kapris.

Pösig ostomelett

Av Maria - 2025-04-01 16:15

Antal: 4 portioner

 

Ingredienser:

4 ägg

1 dl grädde

3 dl riven ost, tex emmentaler eller herrgårdsost

2 msk margarin eller smör


Gör så här:
Blanda äggulor, grädde och ost.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i ägg-gräddblandningen.

Fräs matfettet i en stekpanna och häll i smeten.

Rör med en gaffel tills omeletten börjar stelna.

Lägg på ett lock och låt omeletten stå på svag värme ca 5 minuter.


Servera omeletten genast direkt ur pannan med tex en sallad på paprika, lök och tomat.


Bonniers nya kokbok, 1982

Stark fetaoströra

Av Maria - 2025-04-01 05:38

Idén till denna rätt kommer från en liknade röra som vi brukar beställa när vi är äter på en Grekisk restaurang.

Jag har inga direkt mängder ingredienser till denna röra i och med att jag har kommit på den delvis själv. 

  

Det som jag brukar ha i röran är:

Mosad fetaost (såklart)

Färskt hackad chili

Krossad vitlök

Grekisk yoghurt

Bröd serveras till detta

 

Blanda alla ingredienser med varandra beroende hur lös eller fast du vill ha den.

Ställ sedan i kyl tills ni skall äta den.

Ät den gärna med bröd eller som tillbehör till grillat.

Måndag:

Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonsylt.


Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.


Tisdag:

Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.


Aprikoskräm.


Onsdag:

Tortellini med broccolibuketter, ost att riva över.


Kiwi, banan och sharon, skivad/tärnad i sallad.


Torsdag:

Stekt torsk, kokt potatis, rårörda lingon.


Chokladkräm.


Fredag:

Rimmad lax, dillstuvad potatis, blandad sallad.


Peach Melba:

Persikohalvor, värmda i sin lag, sås av ett paket tinade och mosade hallon, vaniljglass.


Lördag:

Viltskav med mycket lök och blandsvamp, potatis, lättkokta morötter med persilja.


Mandelmusslor med hjortronsylt och mild vaniljyoghurt.


Söndag:

Smörstekt rödspätta, citronklyftor, pressad potatis, majs och groddar.


Helens bästa äppelkaka.

Ovido - Quiz & Flashcards