Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g falukorv
2 dl buljong
2 paket djupfrysta sopp- eller sommargrönsaker, ca 500 g
Persilja, hackad
Gör så här:
Dra skinnet av korven och skär den i strimlor.
Koka upp buljongen.
Lägg i grönsakerna och koka dem enligt anvisningen på paketet.
Lägg i korven då 5 minuter av koktiden återstår.
Strö hackad persilja över.
Servera med tex kokt potatis och sås av gräddfil + gräddfil, potatis- eller rotmos och senap.
Bonniers nya kokbok, 1982
Antal: 8-10 portioner
Ingredienser:
500 g laxfilé (med skinn)
½ dl salt
½ dl strösocker
10 kryddpepparkorn
1 liten kanelstång
½ tsk riven muskot
½ tsk grovmalen svartpeppar
1 stjärnanis
5 hela nejlikor
Gör så här:
Mortla eller mal (i elektrisk kryddkvarn) kryddpeppar, kanel, stjärnanis och nejlikor till en fin kryddmix.
Blanda med svartpeppar, riven muskot, salt och socker.
Gnid in detta på laxens köttsida och lägg den med skinnsidan nedåt i en liten form som noga plastas in.
Låt stå i kylen i 24 timmar.
När laxen är färdiggravad klarar den sig ca 1 vecka i kylskåp, men den går som sagt även bra att frysa in.
Ska man grava lax måste man frysa in den i ett dygn, antingen innan man gravar eller efter.
Ingredienser:
225 g frysta lingon
1 päron, skalat och rivet
3/4 dl syltsocker
1 kanelstång
Gör så här:
Koka lingon, päron, syltsocker och kanelstång på medelvärme ca 10 min.
Låt marmeladen kallna.
Tips!
Lingonmarmelad med päron och kryddad med kanel passar perfekt med en bit ost på en liten bit knäckebröd.
Måndag:
Pasta med grön ärtpesto:
Mixa 3 dl kokta ärter, 1 dl riven parmesan, 1 dl olivolja och 1 dl rostade och saltade solrosfrön.
Blanda med nykokt pasta och ringla över extra olivolja.
Krämig fruktyoghurt.
Tisdag:
Rödbetor, ugnsbakade i klyftor med olja och flingsalt.
Servera på salladsbädd med getost, honung, gurka och solrosfrön.
Chokladsemla - lite kakao och florsocker i grädden och mörk chokladhack i mandelmassan.
Onsdag:
Cornflakesstekta laxnuggets, pommes frites och apelsin- och ingefärsmajo.
Mixa 4 dl frysta blandade bär, ½ dl socker och 3-4 dl crème fraiche. Fördela i glas, servera genast.
Torsdag:
Färsfyllda kåldolmar med sky, lingon och kokt potatis.
Passionsfrukt och hallon.
Fredag:
Frasiga smördegsknyten med späda skott och sallad till med avokado, sparris och blandade bönor.
Ugnsstekta bananer:
Dela bananer på längden, lägg i ugnsform.
Pensla med lönnsirap och limesaft, stek ca 10 minuter i 225 grader.
Vispad grädde till.
Lördag:
Getost- och pestolasagne:
Varva lasagneplattor med kokta linser, avrunnen bladspenat, béchamelsås och rikligt med smulad getost och grön pestoröra.
Sås och riven gratängost överst, ca 25 minuter i 200 grader.
Mixa 1 liter snoppade jordgubbar med 1 burk sötad kondenserad mjölk.
Frys ca 2 timmar, rör om då och då.
Servera i små bägare.
Söndag:
Flygande Jacob:
Rensa en färdiggrillad kyckling och lägg i ugnssäker form.
Vispa grädde, blanda med chilisås och bre över kycklingen.
Fördela bananskivor och jordnötter över chiligrädden.
Gratinera ca 15 minuter i 175 grader.
Ris och sallad till.
Krustader fyllda med choklad-philadelphia, garnera med hallon.
Måndag:
Fiberbulle med salami och oliver:
Fördela tunt med smör på underdelen av 4 fiberrika bullar.
Lägg på sallad och skivor och 2 tomater.
Fyll på med 2 salamiskivor per bröd.
Skiva en knapp dl gröna oliver och fördela dem på salamin.
Lägg på andra halvan av baguetten.
Servera med sallad.
Tisdag:
Basilikapasta:
Fräs skivor av 1 squash, 2 slantade morötter och 2 dl broccolibuketter i 1 msk olivolja tills de är nästan mjuka.
Tillsätt 4 msk hackad persilja och 1 burk musslor (200 g).
Salta och peppra.
Blanda i 4 portioner kokt pasta och droppa över citron.
Onsdag:
Foliekokt torsk med hackat ägg:
Skär 600 g torskfilé i portionsstora bitar.
Ringla över lite flytande margarin.
Smaksätt med några droppar citron, salt och peppar.
Sätt in i ugn, 200 grader ca 15 minuter.
Hacka 1 kokt ägg och blanda det med 4 msk hackad dill.
Servera torsken med ägghacket och pressad potatis.
Torsdag:
Ugnspannkaka:
Skär 150 g rökt skinka i tärningar, hacka 1 gul lök.
Fräs skinka och lök i lite smör.
Vispa ihop 3 ägg med 4 dl mjölk och 1 msk vetemjöl.
Lägg skinkfräset i en form.
Häll över äggstanningen och grädda i 200 grader ca 25 minuter.
Servera med tomatsallad.
Fredag:
Kassler med ananas:
Lägg 8 skivor kassler i en smord form, smaksätt med 1 tsk mejram.
Lägg över 1 burk krossad ananas.
Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå ananasen.
Smaksätt med salt och peppar. Strö över 4 msk riven ost.
Sätt in i 225 grader ca 10 minuter.
Servera med ris och sallad.
Lördag:
Risotto med bacon, ärter, majs och paprika.