Foodish

Colabröd i korg

Av Maria - 2024-09-13 16:15

Ingredienser:

100 g jäst

6½ dl coca-cola

½ dl majsolja

2 tsk salt

½ dl mörk sirap

1 msk ättikssprit (12%)

1 dl potatismjöl

1 liter grovt rågmjöl (550 g)

8-9 dl vetemjöl special (480-540 g)

 

Gör så här:

Smula jästen i en bunke eller hushållsmaskin.

Rör ut den i lite av colan.

Tillsätt resten av colan, olja, salt, sirap, ättika, potatismjöl, rågmjöl och vetemjöl special.

Arbeta kraftigt ihop till en jämn och smidig deg.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma den till en rund bulle.

Mjöla en rund ganska stor brödkorg och lägg i degen med den jämna sidan nedåt.

Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.

 

Sätt ungen på 225°C.

Stjälp upp brödet på en plåt med bakplåtspapper och grädda i nedre delen av ugnen 15 minuter, sänk temperaturen till 175°C och grädda ytterligare ca 35 minuter.

Ta ut brödet och låt det kallna på galler under bakduk.

Fransk dressing

Av Maria - 2024-09-13 16:00

Mängd: ca 5 matskedar


Ingredienser:

3-4 msk olja

1 msk vitvinsvinäger

1/2 tsk dijonsenap (kan uteslutas)

Salt

Nymald svartpeppar


Gör så här:

Häll olja och vinäger i en skål tillsammans med kryddor och senap, vispa tills allt har blandats samman och tjocknat.



Extra info:

Fransk dressing, eller vinägrettsås, är en enkel kombination av olja, vinäger och kryddor, som vispas ihop tills oljan och vinägern tjocknat i en emulsion.

De vanliga proportionerna av olja och vinäger är 3-4 delar olja till 1 del vinäger, men detta kan variera beroende på hur stark vinägern är, hur stark man vill ha dressingen och vilken sammansättning salladen har.

Dijonsenap är en vanlig smaktillsats, för det mesta tar man 1/2 tsk till 3-4 delar olja och 1 del vinäger, och den hjälper till att hålla ihop konsistensen i en vinäger.

Man använder den oljan man tycker om.

Grundreceptet utan smaktillsats håller i 1 månad i en burk med skruvlock i kylskåpet.

Fransk dressing kan användas till ett oändligt antal olika salladsingredienser.

Auberginepasta med rostbiff

Av Maria - 2024-09-13 16:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 portioner pasta, gärna tagliatelle

1 aubergine

2 msk olja

1 dl ajvar relish

2 1/2 dl matlagningsgrädde

1 tsk timjan

Salt

Peppar

1 kruka basilika

300 g rostbiff i skivor


Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

Tärna auberginen.

Stek tärningarna i oljan så de får lite färg.

Rör ner ajvar relish, grädde och timjan.

Låt det koka några minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Grovhacka basilikan och vänd ner i såsen.

Blanda såsen med pastan och servera rostbiffen till.

Ljummen havresallad med fetaost

Av Maria - 2024-09-13 15:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 dl mathavre

1 zucchini

1 gul paprika

1 röd chili

2 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

150 g fetaost

Salt

Grovmalen svartpeppar

Ev. färsk basilika


Gör så här:

Koka mathavren enligt anvisningen på förpackningen.

Skär zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor.

Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.

Dela, kärna ev. ur och skiva eller hacka chilin.

Hetta upp olja i en stekpanna.

Stek grönsakerna på hög värme 2-3 minuter.

Skala och pressa eller riv ner vitlöken i stekpannan.

Smula fetaosten och blanda med mathavren i en skål.

Vänd ner de stekta grönsakerna.

Smaka av med salt och peppar.

Vänd ev. ner hackad färsk basilika.

Blåbärssylt

Av Maria - 2024-09-13 14:30

Ingredienser:

1 kg blåbär

250 - 700 g (3 - 8 dl) socker

1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt


Gör så här:

Rensa och skölj bären.

Varva bär och socker i en syltgryta.

Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.

Skaka grytan då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.

Ovido - Quiz & Flashcards