Antal: 1 portion
Ingredienser:
1 dl hallon
1 dl keso
3/4 dl grädde
Gör så här:
Mixa hallonen med keson (spara några till dekoration).
Vispa grädden och blanda med hallonkeson (spara lite grädde till dekoration).
Lägg upp fluffet i en skål och dekorera med en klick grädde och hallonen.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
500 g fänkål
2 msk smör eller olja
2 dl grönsaksbuljong
½ dl råsocker
1 dl vitvinsvinäger
6 kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad
Gör så här:
Ansa och skär fänkålen i kvartar.
Skär bort rotstocken. Hetta upp smöret i en djup stekpanna.
Lägg i fänkålen och stek den runt om tills den är gyllenbrun.
Tillsätt buljong, socker, vinäger och timjan och låt småkoka ca 10 minuter.
Ta upp fänkålen och håll den varm.
Koka ihop buljongen till hälften och häll den över fänkålen.
Ingredienser:
2 vitlöksklyftor
1 lime, skal och saft
2 äggulor, rumstemperade
2½ dl rapsolja, rumstemperad
Salt
Grov svartpeppar
Gör så här:
Riv limeskalet.
Undvik de vita delarna.
Pressa vitlöksklyftorna och saften av limen i en bunke.
Tillsätt äggulorna och oljan.
Använd stavmixen och pulsa till en limeaioli.
Smaka av aiolin med salt och peppar.
Antal: 25 stycken
Jäsning: över natten + ca 45 minuter
Ugn: 250 grader, 5-10 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
1½ dl vatten
3 stora ägg
1 tsk salt
½ msk socker
12-14 dl (720-840 g) vetemjöl
250 g smör eller margarin, rumsvarmt
Till pensling:
Ägg
Gör så här:
Värm vattnet till 37 grader och häll det över den smulade jästen.
Tillsätt de uppvispade äggen, salt och socker samt hälften av mjölet.
Arbeta degen blank.
Rör smöret och blanda ner det i degen tillsammans med mjölet - ta undan ca 2½ dl till utbakning.
Strö degen med lite mjöl, täck med plastfilm eller aluminiumfolie och ställ den kallt att jäsa över natten.
Ta upp degen, arbeta snabbt ihop den med resten av mjölet och rulla ut till 2 längder.
Dela varje längd i ca 12 bitar, rulla till släta bullar och lägg i pappersformar.
Tryck till bullarna tvärs över med skaftet av en bordskniv och låt bullarna jäsa ca 45 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 250 grader 5-10 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 st purjolök
2 msk Smör
Barbecuesmör:
75 g Smör
1 msk chilisås
1 st pressad vitlöksklyfta
½ st citron, skalet
2 krm sambal oelek
½ tsk flingsalt
Gör så här:
Vispa smöret luftigt med elvisp.
Rör i kryddorna.
Pensla purjolökarna med smält smör.
Grilla dem mjuka ca 10 min.
Ytterbladen skall vara nästan svarta.
Skär ett snitt på längden i varje purjolök och ät det mjuka innanmätet med en klick barbecuesmör.