Ingredienser:
1/2 dl färskpressad citronsaft
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl olivolja
1/2 dl Mörkt Muscovadorörsocker
4 rivna eller finhackade vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1/2 tsk mald svartpeppar
Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg köttet i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.
Skaka om så att köttet täcks av marinaden.
Låt ligga i kylskåp ett par timmar.
Skaka om påsen då och då under tiden köttet marineras.
Marinaden räcker till cirka 1 1/2 kg kött.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl matvete
10 cocktailtomater
2 dl torkade aprikoser
1 dl kokosflingor
1 dl pumpakärnor
2 dl hackad bladpersilja
Ev. färska plommon till garnering
Dressing:
4 msk oliv- eller solrosolja
1 tsk sambal oelek
1-2 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
1 citron, finrivet skal och saft
½-1 tsk salt
Svartpeppar
Gör så här:
Koka matvetet enligt förpackningen och häll bort ev kokvatten.
Skölj och dela tomaterna, strimla aprikoserna.
Rosta kokosflingor och pumpafrön tillsammans i en torr stekpanna tills de fått färg.
Blanda dressingen (riv bara det gula på citronskalet) och häll över det ljumma matvetet.
Blanda i tomater, aprikoser, kokosflingor, pumpakärnor och bladpersilja.
Garnera gärna med färska plommonklyftor.
Matvetesallad fungerar utmärkt som bufférätt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
ca 1 kg revben
Marinad:
3 msk Mörkt Muscovadorörsocker
3 msk kinesisk soja
3 msk vinäger
3 msk olja
3 msk vatten
3 msk aprikosmarmelad
1 msk Colemans senapspulver
Coleslaw:
1 liter finstrimlad vitkål
1 dl majonnäs
1 msk Ljus Sirap
2 msk färskpressad citronsaft
1 tsk mald ingefära
2 krm svartpeppar
Gör så här:
Blanda samman socker, soja, vinäger, olja, vatten, aprikosmarmelad och senapspulver till marinaden.
Pensla revbenen med marinaden och låt stå minst 1 timme i kylskåp innan de grillas.
Grilla i cirka 10 minuter på varje sida.
Grilla sedan revbenen på indirekt värme i ytterligare cirka 50 minuter.
Rör samman majonnäs, sirap, citronsaft, ingefära och svartpeppar.
Blanda i vitkålen.
Ställ i kylskåp till serveringen.
Ingredienser:
600 g jordgubbar
400 g hallon
1 paket syltsocker 1+3
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Skölj och rensa bären.
Skär jordgubbarna i bitar.
Blanda bären och syltsocker i en gryta och koka i 5 minuter.
Tillsätt vaniljsockret.
Ta grytan från värmen och skumma noga.
Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar, förslut dem väl och förvara dem svalt.
Antal: ca 40 stycken
Ingredienser:
200 g smör eller margarin, rumstempererat
3 dl Florsocker
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Rör matfett och florsocker mjukt och smidigt.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta samman till en deg.
Rulla degen till kulor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Tryck till lätt med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen i 175° i cirka 10 minuter.
Förvara torrt.