Foodish

Smördegspuffar

Av Maria - 2024-12-28 08:00

Antal: 20 stycken

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

2 dl crème fraîche
50 g parmesanost, riven
svartpeppar
1 förp smördeg (à ca 425 g)
1 ägg 

1 rödlök
rom


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg crème fraichen i en skål, rör ner parmesanen och smaka av med svartpeppar.

Låt vila i kylen.
Skär smördeg i mindre rektanglar (cirka 4 x 8 centimeter) och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. 

Pensla smördegsrutorna med uppvispat ägg och grädda dem i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de är gyllenbruna.

Ta ut ur ugnen och låt svalna något.
Skala och finhacka rödlöken.
Lägg en klick parmesankräm på varje smördegspuff och toppa med rödlök och rom.
Servera som snittar, kanske till ett glas bubbel!

Laxrullar med chili & ingefära

Av Maria - 2024-12-28 06:30

Ingredienser:

200 g kallrökt lax, skivad
150 g färskost
2 msk inlagd ingefära, finhackad
0,5 chilifrukt, finhackad
furikake (eller annan japansk kryddmix)


Gör så här:

Lägg laxskivorna omlott på en skärbräda.
Rör samman färskosten med finhackad gari och chili.

Bred ut färskoströran över laxen och rulla ihop till en rulle.
Strö över furikake och rulla så att laxrullen är täckt runt om.

Skär upp i bitar och servera!

Lions tail

Av Maria - 2024-12-27 15:00

Ingredienser:

5 cl bourbon
3 cl limejuice
2 cl sockerlag (smaksatt mede kryddpeppar)


Gör så här:

Skaka ingredienserna kalla och sila upp i ett frostat cocktailglas.
Garnera med en limeklyfta.

Rödvinssås

Av Maria - 2024-12-27 14:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 dl rött vin
2 schalottenlökar, hackade
1 lagerblad
1 kvist timjan
peppar

3 dl kalvfond (hemgjord eller utspädd)
salt
1 msk rödvinsvinäger
1 msk smör


Gör så här:

Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar.
Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna, då tillsätter du hemgjord kalvfond och låter såsen koka ihop ytterligare.

(Obs! koncentrerad fond på flaska kan användas om du späder den enligt anvisningarna på förpackningen till 3 dl buljong.)
Smaka av! Om syran i din rödvinssås behöver höjas så tillsätt en liten skvätt vinäger.

När rödvinssåsen fått rätt smak och tjocklek monterar du ihop den med några klickar smör, och silar av den.
Servera rödvinssås till en god bit kött och hasselbackspotatis. Gott!

Antal: 16 stycken

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

4 skivor Pågen Lantgoda
1 dl honung
0,5 g saffran
450 g brieost
1,5 dl valnötter
flingsalt
färsk timjan


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Värm honungen försiktigt och blanda med saffran.

Låt stå.
Hacka nötterna grovt och lägg i en ugnssäker form.

Häll över 2-3 msk honung och rosta i ugnen i ca 10 minuter eller tills nötterna fått fin färg.

Låt svalna något.
Skär bort kanterna på brieosten och skär den krämiga mitten i små kuber.

Mixa sedan osten med stavmixer eller i en matberedare tills helt slät och krämig.
Stek bröden i lite smör tills de fått en härligt rostad yta och skär sedan upp skivorna i 4 små snittar.
Toppa med den vispade brien, honungsnötterna, lite färsk timjan, flingsalt och eventuellt mer saffranshonung.

Ovido - Quiz & Flashcards