Foodish

Antal: 10-12 stycken

Ingrdienser:
150 g kallrökt lax
150 g färskost
0,5 dl crème fraîche
0,5 dl rödlök, finhackad
0,5 msk dill, hackad 
0,3 citron, rivet skal
6 skivor kavring
20 g smör, att steka brödet i
salt
svartpeppar, nymalen


Dekoration:
färsk pepparrot, riven
krasse (eller dill)


Gör så här:

Skär den kallrökta laxen smått.
Blanda samman färskost, créme fraiche, hackad rödlök, dill och rivet citronskal.
Vänd ned den fint hackade kallrökta laxen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Ställ svalt. 

Stansa ut rundlar av kavringen.

Stek brödet i en rejäl klick mör på båda sidor tills det blir härligt smörrostat och krispigt.
Skeda upp laxröran på den smörstekta kavringen och toppa med riven färsk pepparrot och klippt krasse

Laxröra med dill & lime

Av Maria - 2024-12-27 06:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

200 g kallrökt lax, i skivor
1 kruka dill
2 ägg, hårdkokta
1 rödlök
3-4 dl gräddfil 

1 förp ishavsrom (eller stenbitsrom, 80 g)
2 limefrukter
citronpeppar (efter smak)
chiliflakes (efter smak)
salt (efter smak)
svartpeppar (efter smak)


Gör aå här:

Hacka laxen i små bitar men spara 2 skivor.
Hacka eller klipp dillen men spara lite till garnering.
Hacka äggen, finhacka rödlöken och blanda i en bunke. 

Tillsätt gräddfil och rom.
Pressa över saften från 1 limefrukt och smaka av med kryddorna.
Fyll blandningen i vackra glas.
Strimla de återstående laxskivorna och lägg ovanpå röran. .
Klipp över mer dill och sätt en klyfta limefrukt på kanten av glaset

The last word

Av Maria - 2024-12-26 15:00

Ingredienser:

2 cl gin
2 cl grön chartreuse
2 cl maraschinolikör
2 cl limejuice


Gör så här:

Skaka allt riktigt kallt med is.
Sila upp i ett kylt glas på fot och garnera med ett inlagt körsbär.

Gorgonzolaspäckad filé

Av Maria - 2024-12-26 14:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

800 g oxfilé, tournedos (eller älgtournedos 4 bitar)
200 g gorgonzolaost (mogen, gärna Colombo)
salt
peppar
smör, till stekning

4 cl gin
3 schalottenlökar, finhackade
6 cl rött vin
4 dl viltfond, gärna hemkokt (ej koncentrerad)
2 dl vispgrädde
potatis, friterad (eller bakad)


Gör så här:

Skär upp en ficka i sidan på varje köttbit.

Tryck in ca 0,5 msk gorgonzola i varje bit.

Salta och peppra.
Bryn köttet hastigt i smör i en stekpanna.
Stäng av köksfläkten och häll på gin, låt flambera hastigt.

Ta upp köttbitarna, tillsätt lite smör i pannan och fräs löken lätt.

Smula ner resten av osten och häll på vin, viltfond och grädde.
Låt såsen koka ihop tills ca 5 dl återstår.

Lägg tillbaka köttet i pannan och låt puttra under lock några minuter.

Smaka av med salt och peppar.
Servera med friterad eller bakad potatis.

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

4 skivor Pågen Levain
4 msk smör
50 g grana padanoost
2 dl smetana
1 citron, skal och saft
1 rödlök
75 g stenbitsrom (eller löjrom)
färsk dill


Gör så här:

Bre ett tunt lager smör på bröden.

Vänd sedan bröden i riven ost och stek i stekpanna till en fin och krispig yta.
Finhacka löken.
Vispa smetanan fast och fluffig.

Smaksätt med ca 0,5 tsk citronzest och några droppar citronsaft.
Skär brödet i stavar och klicka ut smetana och rom.

Toppa med lite rödlök och dill.

Ovido - Quiz & Flashcards