Antal: 1 glas
Ingredienser:
0,5 dl glögg (rödvinsglögg)
1 dl mousserande vin
1 skiva apelsin
1 skiva citron
frysta björnbär
Gör så här:
Häll upp glögg i ett glas.
Fyll på med mousserande vin.
Lägg ner en apelsinskiva, en citronskiva och några frysta björnbär – klart!
Ingredienser:
1,5 l torrt vitt vin
2-3 dl strösocker
1 dl Ernst juliga krydddekokt (se tips!)
1 dl gula russin
cognac (valfritt)
Gör så här:
Strö sockret jämnt i en stekpanna.
Låt sockret smälta, rör ej om i början utan låt det först smälta.
Rör om när sockret börjat smälta.
Häll på lite av vinet, ta lite i taget, och låt koka upp.
Lägg över i en kastrull och häll på resten av vinet.
Tillsätt jularom och russin.
Låt sjuda på låg värme i 20-30 minuter.
Servera varm och smaksätt den eventuellt med cognac.
Ingredienser:
Antal: 6 koppar
Ingredienser:
120 g mörk choklad 70% kakaohalt
1 l starkt, hett kaffe
1 dl Florsocker
2 tsk Vaniljsocker
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Smält chokladen i en skål över vattenbad.
Tillsätt florsocker, vaniljsocker och kaffe och rör tills allt är blandat.
Tillsätt mjölken.
Vispa till skum med elvisp innan det hälls upp.
Grädden vispas till fast skum och läggs på drycken.
Jäsning: ca 1 timme + 30 minuter
Ugn: 225 grader 5-10 minuter
Ingredienser:
Bullar:
2 kuvert saffran ā 1⁄2 g
1 sockerbit
1 msk rom
50 g jäst
5 dl mjölk (2 dl kall, 3 dl fingervarm)
150 g rumsvarmt smör
1⁄2 tsk salt
1 1⁄2 dl strösocker
ca 12 dl vetemjöl
Garnering:
ägg till pensling
florsocker
Gör så här:
Stöt saffranet med sockerbiten i en mortel och häll över romen.
(Vill man inte använda rom kan man byta den mot ljummet vatten.)
Låt blandningen stå och dra och rör under tiden ut jästen i två deciliter kall mjölk.
Värm de resterande tre decilitrarna mjölk till 37 grader.
Slå den över jästblandningen och rör om.
Tillsätt det rumsvarma smöret, skuret i bitar, och därefter salt, socker och saffransblandningen.
Arbeta ner mjölet – lite i taget – tills degen är fast, men inte för hård.
Använd bara så mycket mjöl som behövs för att degen ska vara knådbar – detta kan variera i deciliter beroende på hur hårt packat mjölet är.
Arbeta degen för hand eller med degkrokstillsatsen till elvispen i minst tio minuter.
Ställ att jäsa i cirka en timme under duk.
Knåda den jästa degen på mjölat bakbord för hand.
Dela degen i två delar för att få den lättare att baka ut.
Rulla till längder och skär i 2-3 centimeter breda bitar.
Rulla ut bitarna till runda stänger och tvinna till knutar.
Låt bullarna jäsa på plåt under duk i ytterligare 30 minuter och pensla dem därefter med ett uppvispat ägg.
Grädda i 225 graders värme i 5-10 minuter.
Bullarna är klara när de är gyllenbruna.
Låt svalna på galler och pudra över florsocker.