Foodish

Lussemuffins

Av Maria - 2024-12-04 10:45

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

125 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ett paket saffran
russin


Gör så här:

Stöt saffranet med lite av sockret och tillsätt lite mjölk för att lösa den.

Blanda samman resten av sockret med rumsvarmt eller flytande smör och tillsätt sedan ägg och resten av mjölken och saffransblandningen.

Rör mjöl och bakpulver för sig och blanda ner.

Fyll muffinsformar till drygt hälften med smet och tryck ner några russin i varje.

Grädda i 175 grader i cirka 20 minuter.

Chokladmuffins

Av Maria - 2024-12-04 09:00

Antal: ca 20 stycken

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:
100 gr smält smör

3 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
2 teskedar vaniljsocker
2 teskedar bakpulver
150 gr mörk choklad
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör ihop smör, socker och ägg i en bunke.
Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke (inte chokladen) och häll sedan lite i taget i äggsmeten. Hacka chokladen och blanda ner hälften i smeten.
Klicka ner smeten i muffinsformar.
Strö resten av den hackade chokladen ovanför.
Grädda i ugnen i ca 20 minuter.

Skomakarlimpa

Av Maria - 2024-12-03 18:45

Jäsning: 30 minuter

Ugn: 200 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:
1 halvt paket jäst

5 dl ljummet vatten 
1 dl surgdeg
1 dl blandade hackade nötter (kan uteslutas eller ersättas med oliver, soltorkade tomater osv )
3 msk bröd sirap
10 dl fullkornsmjöl
3 dl dinkelmjöl
 
Gör så här:
Smula jäst i en bunke, tillsätt ljummet vatten och rör om tills jästen har löst sig.
Blanda i surdegen, sirap och nötter och rör om.
Tillsätt sedan fullkornsmjölet och dinkelmjölet och arbeta ihop allt till en deg.
Forma en limpa och gör några fina snitt på ytan.
Låt limpan jäsa under bakduk ca 30 minuter.
 
 

Grädda sedan i ugnen i ca 25 min i 200 grader. 


Tips!

Du får ett gott smör genom att ta det lite av vanliga margarinet och blandar detta med persilja och salt.

Saltet i smöret lyfter brödets smak.

Chokladgräddglass

Av Maria - 2024-12-03 18:00

Ingredienser:
2, 5 dl grädde
1 msk florsocker
100 gr mörk choklad
2 äggulor

 

Gör så här:
Vispa grädden och florsocker med elvisp, inte allt för hårt.

Smält 100 gr riktigt mörk choklad i ett vattenbad eller i micron.

Blanda ner chokladen i grädden tillsammans med äggulorna och vispa till en lagom fast konsistens.

Häll upp blandningen i muffinsformar och täck hela glassen med plastfolie och ställ in i frysen ett par timmar.

Tag fram 30 minuter före servering.

Passar utmärkt till en kladdkaka, fruktsallad eller bara som den är.

Franska rårakor

Av Maria - 2024-12-03 16:00

Antal: 2 portioner


Ingredienser:
8 potatisar

1 gul lök
1 ägg
salt och peppar
 
Gör så här:
Skala potatis och riv ner potatisen i matberedare eller på ett rivjärn.
Riv ner en gul lök och blanda i ägg, salt och peppar.
Klicka ut potatisblandningen och platta ut i en stekpanna.
Stek rårakan gyllenbun på båda sidor.
Stek upp bacon och servera med rårörda lingon.
Ovido - Quiz & Flashcards