Antal: 4 portioner
Ingredienser:
ca 10-12 kycklinglårfilé
2 rödlökar
2 röda paprikor
Ett par stänger blekselleri
1 morot (kan uteslutas)
1 msk tomatpuré
1 msk mandelmjöl
1 dl vitt vin
1 dl hönsbuljong
1 burk krossade tomater
Olivolja
Salt
Peppar
Gremolata:
1 citron
Ett knippe bladpersilja/färsk timjan
2 vitlöksklyftor
Blomkålsmos:
1 stort blomkålshuvud
2 kuvert saffran
2 dl grädde
Smör
Salt
Nymald svartpeppar
Gör så här:
Skala lök och hacka den tillsammans med paprika.
Skär blekselleri och morötter i tjocka slantar.
Bryn kycklingen runtom i en stekpanna i lite olivolja eller i ugn, om du lagar för många.
Ös ned alla grönsaker och bryn utan att bränna.
Pudra över mjölet och klicka i tomatpurén.
Rör om och häll på vin, buljong och krossade tomater.
Lägg på ett lock eller täck med folie och låt kycklinggrytan puttra på svag värme i 30 minuter.
Gremolata:
Riv citronen på fina rivsidan, hacka persilja och vitlök.
Fördela alltsammans över kycklingen i serveringsögonblicket.
Blomkålsmos:
Dela blomkålen i mindre bitar och koka mjuk i vatten.
Slå av kokspadet och lägg i en klick smör och saffran.
Rör om ordentligt så att saffran och smör når all blomkål i kastrullen.
Slå på grädden, börja med hälften och koka ihop till krämig konsistens.
Stavimixa blomkålen direkt i kastrullen.
Smaka av med salt och peppar.
Servera kycklinggrytan med gremolatan och blomkålsmoset.