Foodish

Krambambuli

Av Maria - 2024-06-28 09:45

Antal: 10-12 glas


Ingredienser:

1 1/2 l kokande vatten
3 msk teblad
1 flaska rödvin
saft och skal från 1 citron, gärna obesprutad
2 kanelstänger
250 g Rörsocker Bit
2 1/2 dl konjak

 

Gör så här:

Lägg tebladen i en gryta och häll på det kokande vattnet.

Låt dra i 5 minuter.

Koka upp rödvin, kanelstänger, citronsaft och skal.

Blanda samman.

Sila bort kanel och teblad.

Lägg sockerbitarna i en sil över grytan och häll över konjaken och tänd på.

När sockret smält är krambambulin klar att servera.

Yoghurt med bär & nötter

Av Maria - 2024-06-27 20:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

5 dl tjock grekisk yoghurt

1 dl cashewnötter, pumpafrön och solroskärnor

1 dl blåbär

1 dl hallon

1 msk flytande honung


Gör så här:

Skeda upp yoghurten i portionsglas.

Rosta nötter och frön i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna.

Lägg ner bär och toppa med rostade nötter och frön.

Ringla över honung.

Bulgursallad med medelhavssmaker

Av Maria - 2024-06-27 20:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 dl bulgur

1 grönsaksbuljongtärning

1 dl soltorkade tomater i olja

1 kruka färsk basilika

2½ dl parmesanost (100 g)

1 citron, finrivet skal och saft

½ dl olivolja

2 vitlöksklyftor

2 dl gröna eller svarta oliver

Ev. rocula


Gör så här:
Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen med med en buljongtärning istället för salt.

Låt svalna.

Strimla tomaterna.

Hacka basilikan.

Riv parmesanosten grovt.

Blanda alltsammans med citronskal (endast det gula), citronsaft och olja i en skål.

Skala och riv eller pressa vitlöken.

Tillsätt bulgur, oliver och ev. rucola.

Norrlandskaka

Av Maria - 2024-06-27 06:45

Ingredienser:

3 ägg

120 g socker

125 g smör

120 g mjöl

En knivsudd hjorthornssalt

1-2 tsk stött kanel

Mandel

Russin


Gör så här:

Gulorna, socket, smöret och mjölet röres tills det blåsar sig, därpå tillsättes hjorthornssaltet, blandat med litet mjöl och kanelen, varefter de till skum vispade vitorna försiktigt iröras.
Smeten hälles i stekpanna och överst strör man russin och hela mandlar.

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

800 g grytbitar av nötkött

2 morötter

1 gul lök

2 stora nävar champinjoner

2 lagerblad

4 persiljekvistar

4 rutor 70% choklad

1 dl rött vin

4 msk tamarinsoja

1 msk lantbuljong

1½ dl vatten

Salt

Peppar


Servering:

Vinbär, från frysen eller rårörda lingon

Potatis


Gör så här:

Bryn köttet i en stekgryta.
Salta och peppra.
Skala morötterna och skär dem i bitar.
Fräs och lägg dem i grytan tillsammans med köttet.
Häll på buljong, tamarinsoja, vin, kryddor och lägg i chokladbitarna.
Låt småkoka i 10 minuter, skumma av.
Skala och skär löken.
Putsa och dela champinjonerna, lägg dem i grytan och låt sjuda i 10 minuter.
Servera med kokt potatis och vinbär som du tagit fram från frysen eller rårörda lingon.

Ovido - Quiz & Flashcards