Antal: 10-12 glas
Ingredienser:
1 1/2 l kokande vatten
3 msk teblad
1 flaska rödvin
saft och skal från 1 citron, gärna obesprutad
2 kanelstänger
250 g Rörsocker Bit
2 1/2 dl konjak
Gör så här:
Lägg tebladen i en gryta och häll på det kokande vattnet.
Låt dra i 5 minuter.
Koka upp rödvin, kanelstänger, citronsaft och skal.
Blanda samman.
Sila bort kanel och teblad.
Lägg sockerbitarna i en sil över grytan och häll över konjaken och tänd på.
När sockret smält är krambambulin klar att servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
5 dl tjock grekisk yoghurt
1 dl cashewnötter, pumpafrön och solroskärnor
1 dl blåbär
1 dl hallon
1 msk flytande honung
Gör så här:
Skeda upp yoghurten i portionsglas.
Rosta nötter och frön i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna.
Lägg ner bär och toppa med rostade nötter och frön.
Ringla över honung.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl bulgur
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl soltorkade tomater i olja
1 kruka färsk basilika
2½ dl parmesanost (100 g)
1 citron, finrivet skal och saft
½ dl olivolja
2 vitlöksklyftor
2 dl gröna eller svarta oliver
Ev. rocula
Gör så här:
Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen med med en buljongtärning istället för salt.
Låt svalna.
Strimla tomaterna.
Hacka basilikan.
Riv parmesanosten grovt.
Blanda alltsammans med citronskal (endast det gula), citronsaft och olja i en skål.
Skala och riv eller pressa vitlöken.
Tillsätt bulgur, oliver och ev. rucola.
Ingredienser:
3 ägg
120 g socker
125 g smör
120 g mjöl
En knivsudd hjorthornssalt
1-2 tsk stött kanel
Mandel
Russin
Gör så här:
Gulorna, socket, smöret och mjölet röres tills det blåsar sig, därpå tillsättes hjorthornssaltet, blandat med litet mjöl och kanelen, varefter de till skum vispade vitorna försiktigt iröras.
Smeten hälles i stekpanna och överst strör man russin och hela mandlar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 g grytbitar av nötkött
2 morötter
1 gul lök
2 stora nävar champinjoner
2 lagerblad
4 persiljekvistar
4 rutor 70% choklad
1 dl rött vin
4 msk tamarinsoja
1 msk lantbuljong
1½ dl vatten
Salt
Peppar
Servering:
Vinbär, från frysen eller rårörda lingon
Potatis
Gör så här:
Bryn köttet i en stekgryta.
Salta och peppra.
Skala morötterna och skär dem i bitar.
Fräs och lägg dem i grytan tillsammans med köttet.
Häll på buljong, tamarinsoja, vin, kryddor och lägg i chokladbitarna.
Låt småkoka i 10 minuter, skumma av.
Skala och skär löken.
Putsa och dela champinjonerna, lägg dem i grytan och låt sjuda i 10 minuter.
Servera med kokt potatis och vinbär som du tagit fram från frysen eller rårörda lingon.