Foodish

Porterkokta köttrulader

Av Maria - 2024-06-22 20:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g innanlår i tunna skivor
2 krm salt (efter smak)
1 krm peppar (efter smak)
finhackad liten gul lök
33 cl porter
˝ dl outspädd svartvinbärssaft
2 msk kinesisk soja
6 st krossade enbär
˝ tsk timjan
1˝ köttbuljongtärning

 

Till såsen:

3 msk vetemjöl
1 dl grädde

 

Gör så här:

Salta, peppra och fördela den finhackade löken på köttskivorna.

Rulla ihop köttet och fast med tandpetare.

Koka upp alla ingredienser till kokspadet i en vid kastrull, lägg i rulladerna och låt koka under lock på svag värme i ca 30 minuter.

Köttet behöver inte brynas innan kokningen.

Ta upp ruladerna och håll dem varma.

Ta bort tandpetarna före serveringen.

Sila kokspadet och häll tillbaka det i kastrullen.

Späd ev med vatten.

Vispa ut mjölet i grädden och rör ner redningen i skyn.

Låt puttra några minuter.


Servering:
Servera ruladerna tillsammans med kokt potatis, haricots verts, gelé, inlagd gurka och den goda såsen.

Ägg- & sillfrukost (LCHF)

Av Maria - 2024-06-22 06:45

Antal: 1 portion


Ingredienser:

2-4 kokta ägg

1 dl inlagd smaksatt sill


Gör så här:

Koka äggen och servera med sill.


Använd t.ex skärgårdsill eller löksill.

Ta inte så mycket av lagen för den innehåller ganska mycket socker.

Antal: 10-12 bitar

Ugn: 175 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

100 g vit choklad

150 g smör

1 lime, zest och saft

2 dl socker

3 ägg

1 dl mandelmjöl

2 dl rismjöl

˝ dl potatismjöl

1 msk fiberhusk

2 tsk vaniljsocker

˝ tsk salt

Smör och mandelmjöl till formen


Dekorera med:
Färska bär

Citronmeliss

Vispad grädde


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Grovhacka chokladen.

Smält smöret i en kastrull stor nog att rymma hela smeten.

Ta kastrullen av värmen och smält chokladen i smöret.

Värm försiktigt om det skulle behövas.

Riv i det yttersta skalet från limen och pressa i saften.

Rör i sockret och kontrollera att smeten inte är alltför varm.

Vispa i äggen, ett i taget.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i kastrullen.

Smörj och bröa en form, ca 24 cm, i diameter.

Häll i smeten i formen och grädda mitt i ugnen, 15-20 minuter.

Känn efter med en sticka att den är lagom kladdig.

Låt kakan svalna innan den dekoreras.


Tips!

Om du vill göra kakan laktosfri använder du mörk choklad och laktosfria mejeriprodukter.

För 3 st baguetter, eller 10 stycken frallor: 

3 dl ljummet vatten 
1/4 dels paket jäst 
1 tsk salt 
1 msk olja 
5-5 1/2 dl vetemjöl special 
1 dl rågmjöl 
2 rivna morötter 
 
På kvällen: 
Rör ut jästen i det ljumna vattnet.
Blanda i olja, salt och så mycket mjöl det krävs för att göra degen ganska lös.
Låt den jäsa under handduk i 20 minuter. 
 
Baka ut på mjölat bakbord, forma till baguetter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 
Ställ dem i kylen över natten, utan att täcka över bröden. 
 
På morgonen: 
Sätt ugnen på 250 grader.
Jag använde en sax och och försökte klippa till snygga snittar i brödet och pudrade över lite rågmjöl.  
Sätt in baguetterna i ugnen och grädda i cirka 15 minuter.

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

Plättar:

2 ägg

2 dl vatten

2 dl mjöl

2 msk smält smör

2 msk strösocker

1 krm salt


Vaniljcréme:

1 gelatinblad

1 tsk vaniljsocker med äkta vanilj

3 msk strösocker

2 äggulor

3 dl vispgrädde


Rabarberkompott:

3 rabarber

˝ dl vitt vin

2 dl vit sirap

1 kanelstång


Gör så här:

Plättarna:

Vispa äggen med mjölet, strösockret och saltet jämnt och slätt.

Späd med grädden och vattnet (som kan bytas ut mot samma mängd standardmjölk).

Smält smöret och häll det i smeten alldeles före gräddningen.

Grädda i plättlägg.


Vaniljcrémen:

Blötlägg gelatinbladet i rikligt med vatten.

Vispa vaniljsockret, strösockret och äggulorna till hårt skum.

Vispa grädden och blanda med äggvispet.

Värm gelatinbladet i en kastrull så att det blir varmt.

Blanda med vaniljkrämen.

Ställ kallt.


Rabarberkompotten:

Skär ner halva mängden rabarber i bitar och koka tillsammans med de övriga ingredienserna till en simmig konsistens.

Sila bort rabarbern så att den röd klar sås återstår.

Skiva resten av rabarbern och koka upp den hastigt med rabarberkoket, låt svalna.


Servera rabarberkompotten i botten och plättar (ca 4 stycken) varvat med vaniljkräm som ett torn över kompotten.

Ovido - Quiz & Flashcards