Ingredienser:
1 grön zucchini
1 gul zucchini
250 g små lökar
1 vitlök
500 g cocktailtomater
4 timjankvistar
˝ röd chilifrukt
Lag:
3 dl Strösocker
2 dl ättika 12 %
2 dl vatten
4 lagerblad
3/4 dl gula senapskorn
1 msk kryddpepparkorn
Gör så här:
Skölj och skiva zucchinin.
Skala lök och vitlök.
Klyfta vitlöken.
Skölj tomaterna.
Ta bort blomfästen.
Nagga med en gaffel eller rulla tomaterna över ett rivjärn så att skalet går sönder.
Skölj timjan och chili.
Tag bort kärnorna ur chilin och skär den i tunna strimlor.
Varva grönsakerna i varma, väl rengjorda burkar.
Lägg i timjankvistarna och chilin.
Koka upp samtliga ingredienser till lagen och häll på burkarna.
Förslut.
Låt stå i en vecka innan inläggningen börjar serveras.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600-800 g utskuren biff
2 vitlöksklyftor
2 tsk finhackad färsk röd spansk peppar
400 g broccoli
2 paprikor, valfri färg
4 msk rapsolja
˝ dl thailändsk fisksås
˝ dl ostronsås
1 msk pressad limesaft
Färsk koriander
Gör så här:
Skala och hacka vitlöken.
Dela chilin på längden, ta bort kärnorna och hacka fruktköttet fint.
Bryt broccolin i buketter och skölj.
Ansa och strimla paprikan.
Hacka koriandern.
Fräs vitlöken i en wokpanna med olja.
Tillsätt kött och chili.
Fräs tillsammans en stund.
Tillsätt broccolin och paprikan.
Krydda med fisksås, ostronsås och limesaft.
Fräs tills grönsakerna är varma med fortfarande knapriga.
Strö över koriandern före serveringen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 morötter
2 salladslökar eller en bit purjolök
1 citrongräs
2 msk färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1 msk solrosolja
1 burk kokosmjölk
5 dl fiskbuljong
300 g laxfilé
Saften av 1 lime
100 g sockerärtor
200 g skalade räkor
Salt
Vitpeppar
ev. röd chili kan tillsättas om man vill ha den lite starkare
Gör så här:
Skala och strimla moroten och löken.
Inläggningar:
1 kg syrliga äpplen
4 dl vatten
1 dl Gelésocker Multi /1 dl avrunnen saft
Gör så här:
Skölj äpplena och skär bort eventuella skadade delar samt skaftet och blomfästet.
Skär äpplena i bitar.
Koka äpple och vatten under lock i ca 15 minuter.
Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter.
Mät saften och blanda den med gelésocker i den rengjorda grytan och koka i 30 sekunder.
Häll upp på varma, väl rengjorda glas.
Förslut.
Förvara i kylskåp.
Förslag på smaksättning:
1-2 dl sherry i den silade saften.
Mynta,timjan, rosmarin eller en kanelstång får koka med äpplena från början.
Äpplena kan bytas ut mot paradisäpplen, valfria frukter, bär eller rosenblad.
Tag 1 dl gelésocker multi /1 dl avrunnen saft.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
1 dl vispgrädde
1 dl grekisk yoghurt eller mezeyoghurt
1 dl gammaldags mjölk
1 dl bär (t.ex. hallon, blåbär, jordgubbar)
4 "isbitar" av grädde
Ev. ˝ dl kolsyrat vatten
Gör så här:
Mixa grädde, yoghurt, mjölk, bär och isbitar till en slät smoothie.
Servera genast.