Foodish

Kasslergryta

Av Maria - 2024-11-02 11:45

Antal: 4 personer

 

Ingredienser:

200 g kassler i tärningar

4 skivor sidfläsk, i bitar

3 chorizor, i skivor

2 askar körsbärstomater

1 dl vitt vin

1 dl vatten

2 msk kycklingfond

1 apelsin, saft + strimlat skal

8 jordärtskockor, skivade

2 morötter, skivade

16 steklökar

salt

peppar

1 dl hackad persilja

 

Tillbehör:

kokt potatis eller pasta

 

Gör så här:

Fräs fläsket, korven och kasslern i en gryta under omrörning.

Tillsätt tomaterna, vin, vatten, fond, apelsinsaft och -skal, jordärtskockor, morötter och steklökar.
Låt det hela sjuda sakta ca 20-30 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.
Smaka av med salt och peppar och strö över persilja.
 
Servera med potatis eller pasta.

Wienerkorv med mos & syrad lök

Av Maria - 2024-11-02 10:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

900 g mjölig potatis

1 rödlök

1 tsk strösocker

1 msk rödvinsvinäger

1 msk vatten

1 krm salt

1 krm peppar

2 morötter

0,5 kruka persilja

600 g wienerkorv

2 dl mjölk

1 dl rostad lök


Gör så här:

Skala, dela och koka potatisen.

Skala och skär löken i skivor.

Blanda den med socker, vinäger och vatten i en bunke.

Krydda med salt och peppar.

Skala och skär morötterna i stavar.

Hacka persiljan.

Värm korven enligt anvisningen på förpackningen.

Stöt potatisen och vispa i varm mjölk och smaka av med salt och peppar.

Servera moset med korv, morötter.

Toppa med rostad lök och persilja.

Äppelsylt med ingefära

Av Maria - 2024-11-02 09:45

Ingredienser:

1 kg syrliga äpplen

1 tsk riven, färsk ingefära

2 dl vatten

Saft och skal från 1 citron

½ kg strösocker

1 krm natriumbensoat


Gör så här:

Skala, kärna ur och klyfta äpplena tunt.
Blanda äpplen, ingefära, vatten, citron och strösocker i en gryta och sjud under omrörning i ca 30 minuter.
Tag grytan från värmen.
Skumma av och tillsätt natriumbensoatet.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut burkarna väl och förvara dem kallt.

Chokladtårta med fudgeglasyr

Av Maria - 2024-11-02 08:00

Antal: 8 portioner

Ugn: 180 grader, 30-35 minuter


Ingredienser:

75 g mjukt smör

100 g choklad, fint hackad

200 g vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

100 g mald mandel

275 g mörkt muscovadosocker

1 tsk vaniljessens (eller -pulver)

3 ägg, lätt uppvispade

1 1/2 dl filmjölk (buttermilk)


Fudgeglasyr:

90 g choklad, i bitar

40 g mjuk smör, i kuber

1 msk ljus sirap

2 msk mörkt muscovadosocker

1 1/2 dl vispgrädde


Gör så här:

Sätt ugnen på 180C.

Smöra två runda springformar (20 cm diameter) och klä med bakplåtspapper. 

Lägg chokladen i en skål och häll över 120 ml nyss uppkokat vatten.

Rör tills det smält och låt svalna. 

Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och mald mandel i en skål.

I en annan skål, vispa smör och socker fluffigt.

Blanda äggen med vaniljessensen och tillsätt under vispning till smörblandningen.

Tillsätt 1 msk av mjölblandningen under tiden så att smöret inte spricker.

Tillsätt sedan den smälta chokladen och filmjölken. 

Vänd ner den resterande mjölblandningen och fördela smeten till formarna.

Grädda i 30-35 minuter.

Låt svalna någon minut i formarna innan kakorna kan lämnas att svalna på ett galler. 


Smält choklad och smör till glasyren tillsammans i ett vattenbad.

Ta skålen från värmen och blanda i sirap och socker.

Tillsätt grädden lite i taget under omrörning.

Låt svalna helt, vispa sedan till en tjockare konsistens.

Använde hälften av glasyren till mellan bottnarna och resten ovanpå. 

Lingon- & kanelcookies

Av Maria - 2024-11-02 06:00

Antal: 30 stycken

Ugn: 200 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

200 g smör

3 dl strösocker

1 stort ägg

4 dl (240 g) vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk kanel

3 dl havregryn

ca 1 dl frysta lingon


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa smör och socker vitt och pösigt med elvisp.

Tillsätt ägget och vispa ytterligare en stund.

Blanda mjöl, bakpulver, kanel och havregryn och vänd försiktigt ner det i smeten.

Rulla bollar av smeten som läggs på plåt och plattas till något.

OBS! Lägg dem inte för nära varandra, kakorna flyter ut något under gräddningen.

Tryck ner frysta lingon i varje kaka.

Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter eller tills kakorna fått fin färg.

Kakorna blir lite mjuksega i konsistensen.

Ovido - Quiz & Flashcards