Antal: 4 personer
Ingredienser:
200 g kassler i tärningar
4 skivor sidfläsk, i bitar
3 chorizor, i skivor
2 askar körsbärstomater
1 dl vitt vin
1 dl vatten
2 msk kycklingfond
1 apelsin, saft + strimlat skal
8 jordärtskockor, skivade
2 morötter, skivade
16 steklökar
salt
peppar
1 dl hackad persilja
Tillbehör:
kokt potatis eller pasta
Gör så här:
Fräs fläsket, korven och kasslern i en gryta under omrörning.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
900 g mjölig potatis
1 rödlök
1 tsk strösocker
1 msk rödvinsvinäger
1 msk vatten
1 krm salt
1 krm peppar
2 morötter
0,5 kruka persilja
600 g wienerkorv
2 dl mjölk
1 dl rostad lök
Gör så här:
Skala, dela och koka potatisen.
Skala och skär löken i skivor.
Blanda den med socker, vinäger och vatten i en bunke.
Krydda med salt och peppar.
Skala och skär morötterna i stavar.
Hacka persiljan.
Värm korven enligt anvisningen på förpackningen.
Stöt potatisen och vispa i varm mjölk och smaka av med salt och peppar.
Servera moset med korv, morötter.
Toppa med rostad lök och persilja.
Ingredienser:
1 kg syrliga äpplen
1 tsk riven, färsk ingefära
2 dl vatten
Saft och skal från 1 citron
½ kg strösocker
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Skala, kärna ur och klyfta äpplena tunt.
Blanda äpplen, ingefära, vatten, citron och strösocker i en gryta och sjud under omrörning i ca 30 minuter.
Tag grytan från värmen.
Skumma av och tillsätt natriumbensoatet.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut burkarna väl och förvara dem kallt.
Antal: 8 portioner
Ugn: 180 grader, 30-35 minuter
Ingredienser:
75 g mjukt smör
100 g choklad, fint hackad
200 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
100 g mald mandel
275 g mörkt muscovadosocker
1 tsk vaniljessens (eller -pulver)
3 ägg, lätt uppvispade
1 1/2 dl filmjölk (buttermilk)
Fudgeglasyr:
90 g choklad, i bitar
40 g mjuk smör, i kuber
1 msk ljus sirap
2 msk mörkt muscovadosocker
1 1/2 dl vispgrädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 180C.
Smöra två runda springformar (20 cm diameter) och klä med bakplåtspapper.
Lägg chokladen i en skål och häll över 120 ml nyss uppkokat vatten.
Rör tills det smält och låt svalna.
Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och mald mandel i en skål.
I en annan skål, vispa smör och socker fluffigt.
Blanda äggen med vaniljessensen och tillsätt under vispning till smörblandningen.
Tillsätt 1 msk av mjölblandningen under tiden så att smöret inte spricker.
Tillsätt sedan den smälta chokladen och filmjölken.
Vänd ner den resterande mjölblandningen och fördela smeten till formarna.
Grädda i 30-35 minuter.
Låt svalna någon minut i formarna innan kakorna kan lämnas att svalna på ett galler.
Smält choklad och smör till glasyren tillsammans i ett vattenbad.
Ta skålen från värmen och blanda i sirap och socker.
Tillsätt grädden lite i taget under omrörning.
Låt svalna helt, vispa sedan till en tjockare konsistens.
Använde hälften av glasyren till mellan bottnarna och resten ovanpå.
Antal: 30 stycken
Ugn: 200 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
200 g smör
3 dl strösocker
1 stort ägg
4 dl (240 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
3 dl havregryn
ca 1 dl frysta lingon
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa smör och socker vitt och pösigt med elvisp.
Tillsätt ägget och vispa ytterligare en stund.
Blanda mjöl, bakpulver, kanel och havregryn och vänd försiktigt ner det i smeten.
Rulla bollar av smeten som läggs på plåt och plattas till något.
OBS! Lägg dem inte för nära varandra, kakorna flyter ut något under gräddningen.
Tryck ner frysta lingon i varje kaka.
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter eller tills kakorna fått fin färg.
Kakorna blir lite mjuksega i konsistensen.