Foodish

Fetaröra

Av Maria - 2024-10-24 13:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

100 g fetaost

2 dl lättyoghurt

1 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

1 tsk chiliflakes

Salt


Gör så här:

Mosa fetaosten med en gaffel.

Rör ut den med yoghurt och olivolja.

Pressa vitlöken.

Smaka av med chiliflakes och salt.

Franska våfflor

Av Maria - 2024-10-24 11:45

Antal: ca 30 stycken dubbla

Ugn: 250 grader


Ingredienser:
250 g (4½ dl) vetemjöl

250 g smör eller margarin

1 dl vatten


Till utbakning:

1 dl strösocker


Smörkräm:

150 g smör

2½ dl florsocker

Vaniljsocker eller arrak (eller 2 st chokladpunschflaskor)


Gör så här:

Finfördela det kalla smöret i mjölet, tillsätt vattnet och arbeta raskt samman degen.

Lägg den svalt minst 1 timme - gärna över natten.

Kavla ut degen 3 mm tjock och tag med mått ur runda kakor.

Ett selterglas storlek brukar vara bra.

Kavla varje liten kaka i strösocker.

Använd helst kruskavel.

Kavla kakorna rektangulära.

Vänd den några gånger under kavlingen.

Meningen är att sockret skall komma in i kakan och göra den knaprig.

Lägg kakorna på mycket väl smord plåt och grädda i 250 grader tills de fått litet färg.

Lägg samman de kalla kakorna med smörkräm emellan.

Chévremacka

Av Maria - 2024-10-24 08:30

Antal: 2 mackor

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

2 skivor vitt surdegsbröd

100 g chévreost

½ röd paprika

1/4 zucchini

25 g pinjekärnor

1 msk flytande honung

½ påse rucola (á 65 g)

Olivolja

Salt

Nymald svartpeppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Toppa brödskivorna med ost, paprika och tunna zucchiniskivor.

Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Rosta pinjekärnorna i en torr stekpanna..

Toppa mackan med pinjekärnor, honung och rucola.

Ringla över olivolja, salta och peppra.

Mickes mojo rojo sås

Av Maria - 2024-10-24 07:45

Mängd: 5 dl


Ingredienser:

400 g röda tomater

2 skivor vitt formbröd

2 msk rödvinsvinäger
4 vitlöksklyftor
150 g grillad paprika i olja
1 tsk spiskummin
1 krm kajennpeppar
½ dl olivolja
1 krm salt

 

Gör så här:

Tärna brödet och lägg det i en bunke.

Häll över vinägern.

Låt stå ca 5 minuter tills brödet dragit åt sig vinägern.

Skala vitlöken.

Skär vitlök, tomater och paprika i mindre bitar.

Mixa detta och bröd slätt i matberedare eller med stavmixer.

Krydda med spiskummin, kajennpeppar och salt.

Häll i oljan droppvis under fortsatt mixning tills det blivit en tjock sås.

Servera gärna till köttbullar.

Kasslergryta med tomat

Av Maria - 2024-10-24 06:45

Antal: 4 personer

 

Ingredienser:

500 g kassler

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

½ squash

olivolja till stekning

2 burkar körsbärstomater

2 tsk socker

½ hönsbuljongtärning

salt

svartpeppar

1½ dl grovhackad dill

 

Garnering:

½ dl rostade pinjenötter

2 msk kapris

 

Tillbehör:

Kokt potatis

Grönsallad

 

Gör så här:

Finhacka lök och vitlök.

Dela squashen på längden och skär i halvmånar.
Fräs lök, vitlök och squash i olivolja någon minut utan att det får färg.
Tillsätt tomater, socker och buljongtärning.
Låt puttra ihop ca 15 minuter.
Späd ev med lite vatten.
Skär kasslern i cm stora bitar.
Tillsätt dem de sista 5 minuterna.
Salta och peppra.
Vänd i dillen precis före servering.
Strö över pinjenötterna och kapris.
Servera med potatis och grönsallad.
Ovido - Quiz & Flashcards