Foodish

Glutenfri saffranskaka med lingon & mandel

Av Maria - 2023-12-21 21:15

Antal: 8 portioner

Ugn: 170 grader, 28-30 minuter


Ingredienser:

Mandelkaka:
20 g smör, smält
0,5 g saffran
120 g strösocker [1,5 dl]
100 g smör, rumstempererat
110 g ägg [2 st]
30 g äggula [2 st]
170 g mandelmjöl
5 g bakpulver [1 tsk]

Topping:
45 g strösocker
1 vaniljstång
100 g mandelmassa
30 g mandelspån, hyv (1 dl)
100 g lingonsylt [1 dl]
Servering
5 dl grädde, lättvispad
 
Gör så här:
Topping:
Blanda strösocker tillsammans med fröna av vaniljstången i en bunke.
Riv i mandelmassa och blanda runt så att det är smuligt.

Mandelkaka:
Sätt ugnen på 170 grader.
Smörj och ströa en rund bakform med mandelmjöl och smör och lägg eventuellt ett bakplåtspapper i botten.
Smält 20 gram smör och blanda i saffran och ställ åt sidan.
Vispa strösocker och smör luftigt, vispa i ett ägg i taget och blanda ner mandelmjölet successivt.
Avsluta med en slickepott och vänd ner bakpulver och blanda till en slät och fin smet.
Tillsätt saffranssmöret och blanda runt.
Fördela smeten i formen, klicka ut lingonsylt jämnt över kakan och toppa med mandelsmulor och hyvlad mandel.
Grädda mitt i ugnen på 170 grader i 28-30 minuter.
Ta ut kakan, låt svalna och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.
 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards