Foodish

Grillad halloumi med chili

Av Maria - 2024-07-05 13:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

200 g halloumi

1 st röd chili

1 st lime, saften

1 msk olivolja

Svartpeppar


Gör så här:

Skär osten i skivor och grilla den på båda sidorna.

Skär den i mindre bitar och lägg på ett fat.
Hacka chilin fint och strö över.

Pressa över lime och ringla över olja.

Krydda med peppar.

Polkasallad med rabarber & feta

Av Maria - 2024-07-05 12:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
12 polkabetor

200 g fetaost

1 rabarber

100 g machesallad

2 vårlökar

100 g hasselnötter


Gör så här:

Koka betorna i lätt saltat vatten i 20-30 minuter.

Skölj med kallt vatten.

Gnugga av skalet med händerna.

Skär i skivor eller klyftor.

Lägg på fat.

Smula osten över betorna.

Hyvla rabarbern med potatisskalare och lägg på betorna.

Strö över salladen.

Hacka löken och nötterna och toppa salladen.


Polkabetor:

Polkabetor är mildare i smaken än rödbetor, mer som gulbetor.

Polkabetor är inte alltid lätta att hitta i affären och då fungerar förstås som ett bra alternativ.

Antal: 4 stycken


Ingredienser:

1 burk Cannellinibönor, ca 380 g

ca 300 g Kavli paprikaost

100 g små tomater, ca 250 g, urkärnade och hackade

Rostad lök

Salt

Peppar

4 stora salladsblad

4 runda mjuka tunnbröd


Gör så här:

Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av.

Mosa dem lätt med en gaffel i en bunke.

Blanda i mjukosten och hackade tomater.

Smaka av med salt och peppar.

Lägg ut brödet, lägg på tomater, ett salladsblad och klicka på ost- och bönröran.

Vik upp botten.

Rulla in sidorna så att det möts på mitten.

Toppa med rostad lök.

Rub för oxkött

Av Maria - 2024-07-05 08:15

Ingredienser:

2 msk rörsocker strö

2 msk flingsalt

2 tsk grovmald svartpeppar

2 tsk paprikapulver

1 tsk chilipulver

2 krm cayennepeppar

3 krm mald spiskummin

1 msk vitlökspulver


Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser i en skål.
Gnid in köttet som skall grillas med rubben och ställ i kylskåp i minst 4-6 timmar innan grillning.
Rubben som inte går åt förvaras i en burk med lock på mörk plats.

Aprikoschutney

Av Maria - 2024-07-05 06:45

Ingredienser:

8 färska eller konserverade aprikoser
2 schalottenlökar
½ dl Ljus Sirap
½ dl vitvinsvinäger
Salt

Peppar

 

Gör så här:

Skär aprikoserna i bitar.

Skala och skiva löken.

Blanda aprikos, lök, sirap, vitvinsvinäger, salt och peppar i en kastrull och koka i cirka 7 minuter.

Ovido - Quiz & Flashcards