Foodish

Antal: 10-12 portioner


Ingredienser:
2 ursaltade sillfiléer

6-8 hela inlagda rödbetor

1 hel ättiksgurka

3 kokta potatisar

2 äpplen, Ingrid Marie

2½ dl spad från de inlagda rödbetorna

1 gul lök

Salt

Vitpeppar


Gör så här:

Hacka lök, ättiksgurka, rödbetor och sill fint.

Kärna ur äpplena och skär dem och potatisen i riktigt små, fina tärningar.

Blanda samman allt ordentligt med rödbetsspadet.

Smaka av med salt och vitpeppar och lägg i en stor plastburk med tillhörande lock.

Låt stå i kylskåp i minst 1 dygn, rör gärna om någon gång under tiden.

Smaka av sillsalladen igen och dekorera eventuellt med hackat, kokt ägg vid servering.

Korvgryta med majs & purjolök

Av Maria - 2025-04-03 17:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

100 g rökt sidfläsk eller bacon

300 g falukorv

1 purjolök

1 burk majskorn, ev blandad majs och paprika

Salt

Vit- eller svartpeppar


Gör så här:

Strimla fläsk eller bacon.

Dra skinnet av korven och skär den i strimlor.

Skölj purjolöken och skär den i ringar.

Låt majsen rinna av.

Hetta upp en stekpanna utan fett och stek fläsket eller baconet hastigt.

Minska värmen något och blanda ner falukorv och purjolök.

Låt alltsammans fräsa 8-10 minuter och rör sedan ner majsen.

Krydda med salt och peppar och låt grytan bli genomvarm.


Servera med tex kokt potatis och skivade tomater, potatismos och grönsallad eller snabbmakaroner och ärter.


Bonniers nya kokbok, 1982

Spröda drömmar

Av Maria - 2025-04-03 05:45

Antal: ca 35 kakor

Ugn: 150 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

1 dl (raps)olja

100 g margarin

3 3/4 dl strösocker

4-4½ dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk hjorthornssalt


Gör så här:

Blanda allt i matberedare eller för hand i bunke.

Använd i första hand minsta mjölmängden och tillsätt ev. mer om provkakan flyter ut för mycket.

Rulla degen till bollar och lägg dem på plåt.

Grädda tills de får aningen gyllene färg, ca 20 minuter, mitt i ugnen i 150 grader.

Fänkålsgravad lax

Av Maria - 2025-04-02 19:30

Antal: 6 bufféportioner


Ingredienser:
500 g laxfilé med skinn
2 msk fänkålsfrön
1 tsk vitpepparkorn
3 msk salt
3 msk strösocker
citron, finrivet skal (endast det gula)
½ dl hackad dill
2 tsk fänkålsfrön, torrostade


Hyvlad fänkål:
fänkål
1 msk olivolja
½ citron, finrivet skal (endast det gula) och saft
Salt


Gör så här:

Mortla fänkålsfrön och vitpeppar, blanda med salt, socker och citronskal.

Gnid in laxen med kryddblandningen.

Lägg laxen i en plastpåse och lägg påsen i en form med skinnsidan uppåt.

Låt stå i rumstemperatur ca 1 timme, så att salt och socker smälter.

Ställ i kylskåp och låt grava 2 dygn, vänd påsen efter 1 dygn.

Häll av vätskan och torka av laxen.

Klappa in laxen med dillen och skär i tunna skivor.


Hyvlad fänkål:

Hyvla fänkålen tunt med mandolin eller osthyvel.

Vänd ihop med olivolja och citron, smaka av med salt.

Lägg upp laxen på ett serveringsfat.

Strö över rostade fänkålsfrön och servera med den hyvlade fänkålen och hovmästarsås.

Fraspannkakor

Av Maria - 2025-04-02 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
5 dl vetemjöl

4 dl vatten

2 ägg

50 g smält smör eller margarin

2 dl vispgrädde


Gör så här:

Vispa ihop mjöl och vatten till en klimpfri smet.

Tillsätt ägg, smält matfett och vispad grädde.

Hetta upp pannkakslaggen och lägg i lite matfett till första pannkakan.

Grädda ej för tunna eller för stora pannkakor på ganska stark värme.


Servera pannkakorna, helst direkt från pannkakslaggen med strösocker, färskt bärmos, sylt, bärkompott eller bärsås.


Bonniers nya kokbok, 1982

Ovido - Quiz & Flashcards