Antal: 10-12 portioner
Ingredienser:
2 ursaltade sillfiléer
6-8 hela inlagda rödbetor
1 hel ättiksgurka
3 kokta potatisar
2 äpplen, Ingrid Marie
2½ dl spad från de inlagda rödbetorna
1 gul lök
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Hacka lök, ättiksgurka, rödbetor och sill fint.
Kärna ur äpplena och skär dem och potatisen i riktigt små, fina tärningar.
Blanda samman allt ordentligt med rödbetsspadet.
Smaka av med salt och vitpeppar och lägg i en stor plastburk med tillhörande lock.
Låt stå i kylskåp i minst 1 dygn, rör gärna om någon gång under tiden.
Smaka av sillsalladen igen och dekorera eventuellt med hackat, kokt ägg vid servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
100 g rökt sidfläsk eller bacon
300 g falukorv
1 purjolök
1 burk majskorn, ev blandad majs och paprika
Salt
Vit- eller svartpeppar
Gör så här:
Strimla fläsk eller bacon.
Dra skinnet av korven och skär den i strimlor.
Skölj purjolöken och skär den i ringar.
Låt majsen rinna av.
Hetta upp en stekpanna utan fett och stek fläsket eller baconet hastigt.
Minska värmen något och blanda ner falukorv och purjolök.
Låt alltsammans fräsa 8-10 minuter och rör sedan ner majsen.
Krydda med salt och peppar och låt grytan bli genomvarm.
Servera med tex kokt potatis och skivade tomater, potatismos och grönsallad eller snabbmakaroner och ärter.
Bonniers nya kokbok, 1982
Antal: ca 35 kakor
Ugn: 150 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
1 dl (raps)olja
100 g margarin
3 3/4 dl strösocker
4-4½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk hjorthornssalt
Gör så här:
Blanda allt i matberedare eller för hand i bunke.
Använd i första hand minsta mjölmängden och tillsätt ev. mer om provkakan flyter ut för mycket.
Rulla degen till bollar och lägg dem på plåt.
Grädda tills de får aningen gyllene färg, ca 20 minuter, mitt i ugnen i 150 grader.
Antal: 6 bufféportioner
Ingredienser:
500 g laxfilé med skinn
2 msk fänkålsfrön
1 tsk vitpepparkorn
3 msk salt
3 msk strösocker
1 citron, finrivet skal (endast det gula)
½ dl hackad dill
2 tsk fänkålsfrön, torrostade
Hyvlad fänkål:
1 fänkål
1 msk olivolja
½ citron, finrivet skal (endast det gula) och saft
Salt
Gör så här:
Mortla fänkålsfrön och vitpeppar, blanda med salt, socker och citronskal.
Gnid in laxen med kryddblandningen.
Lägg laxen i en plastpåse och lägg påsen i en form med skinnsidan uppåt.
Låt stå i rumstemperatur ca 1 timme, så att salt och socker smälter.
Ställ i kylskåp och låt grava 2 dygn, vänd påsen efter 1 dygn.
Häll av vätskan och torka av laxen.
Klappa in laxen med dillen och skär i tunna skivor.
Hyvlad fänkål:
Hyvla fänkålen tunt med mandolin eller osthyvel.
Vänd ihop med olivolja och citron, smaka av med salt.
Lägg upp laxen på ett serveringsfat.
Strö över rostade fänkålsfrön och servera med den hyvlade fänkålen och hovmästarsås.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
4 dl vatten
2 ägg
50 g smält smör eller margarin
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Vispa ihop mjöl och vatten till en klimpfri smet.
Tillsätt ägg, smält matfett och vispad grädde.
Hetta upp pannkakslaggen och lägg i lite matfett till första pannkakan.
Grädda ej för tunna eller för stora pannkakor på ganska stark värme.
Servera pannkakorna, helst direkt från pannkakslaggen med strösocker, färskt bärmos, sylt, bärkompott eller bärsås.
Bonniers nya kokbok, 1982