Antal: 3-4 portioner
Ingredienser:
300 g falukorv
2 gula lökar
2 msk smör eller margarin
1 burk champinjon- eller tomatsoppa
Persilja, grovhackad
Gör så här:
Dra skinnet av korven och skär den i tärningar.
Hacka löken.
Smält matfettet i en gryta och låt löken fräsa i detta några minuter, utan att ta färg.
Lägg i korven och bryn den tillsammans med löken.
Häll på soppa, grädde och 2-3 msk vatten.
Rör om och låt grytan koka upp.
Smaka av och strö persilja över.
Servera med tex, snabbmakaroner och grönsallad, kokt ris eller pilaffris och skivade tomater, kokt potatis och inlagd gurka, råstekt potatis (djupfryst, i tärningar) och broccoli.
Bonniers nya kokbok, 1982
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
2 dl crème fraiche
½ buljongtärning
1 tsk soja
2 msk konjak
Svartpeppar
Gör så här:
Hacka löken fint.
Fräs den gyllene.
Rör i crème fraiche.
Smula i buljongen.
Rör i soja och konjak.
Låt puttra några minuter.
Vrid flera varv på pepparkvarnen över såsen innan servering.
En mustig sås som passar extra fint till vinterns potatis.
Antal: 8 bufféportioner
Ingredienser:
400 g matjessill
1 dl ättikssprit, 12%
2 dl strösocker
3 dl vatten
1½ tsk hela fänkålsfrön
8 cl kumminkryddat brännvin
1 rödlök
1 morot
½ fänkål
Gör så här:
Skölj sillen, låt rinna av och skär i bitar.
Blanda ättikssprit, socker, vatten, fänkålsfrö och brännvin.
Rör tills sockret löst sig.
Skiva lök, morot och fänkål.
Varva sill, lök, morot och fänkål i en burk.
Häll på lagen.
Låt gärna smakerna mogna i kylen före servering.
En inlagd sill hör till julbordet.
Med matjesill, lök, fänkål och en liten skvätt kumminkryddat brännvin är det så här enkelt att lägga in sin egen goda julsill.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
ca 500 g skinn- och benfri laxfilé, gärna salmalax
1½ msk salt
1 msk strösocker
Gör så här:
Dela laxen i två bitar.
Blanda salt och socker.
Gnid in laxfilébitarna med blandningen.
Lägg ihop laxbitarna och slå in i bakplåtspapper till ett paket.
Lägg paketet i en form eller på ett fat med kant.
Fisken är färdiggravad efter 1-2 dygn.
Vänd laxpaketet 2-3 gånger under gravningen.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
500 g lax
1½ msk salt
½ dl socker
1 tsk grovstött vitpeppar
2 msk gin eller annan sprit
½ dl finhackad dill
Gör så här:
Gnid in laxen med salt, socker och gin.
Låt stå framme i rumstemperatur ca 20 minuter så att gravningsprocessen sätter igång.
Om laxen åker in kylen på en gång får den en hård gravad yta och gravningen har svårt att tränga igenom hela laxen.
Strö över dill och ställ i kyl över natten.
Skiva tunt och servera med gravlaxsås.
Köp gärna färsk salmalax som inte behöver frysas innan gravning.
Hittar man inte den i sin butik kan man köpa färsk och frysa minst 3 dygn innan gravning.