Foodish

Chiligurka

Av Maria - 2024-09-01 12:09

Ingredienser:

40 skivor gurka (ca 200 g)

2 msk ättikssprit (12%)

2 tsk strösocker

2 tsk koreansk rödpeppar


Gör så här:

Blanda gurkskivorna med ättikssprit, socker och rödpeppar.

Låt stå och dra i minst 30 minuter.

Slå bort överflödig vätska.


Bonniers kokbok, 2002

Äggröra med lax (LCHF)

Av Maria - 2024-09-01 08:25

Antal: 1 portion


Ingredienser:

2 ägg

2 msk grädde

Salt

Peppar

1 tsk smör

50 g kallrökt lax

Lite sallad

3-4 cocktailtomater

Färsk bladpersilja


Gör så här:

Vispa ihop ägg, grädde och salt och peppar.

Hetta upp en stekpanna med smör och häll i äggblandningen.

Rör runt med en trägaffel i ca 20 sekunder och lägg upp på en tallrik.

Servera med laxskivor, sallad och tomater, dekorera med en persiljekvist.

Fröbröd (LCHF)

Av Maria - 2024-09-01 08:19

Antal: 16 bitar

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:
3 ägg

3 dl riven ost, gärna cheddar

1 msk majonnäs

2 msk kesella

1½ tsk bakpulver

5 dl frö, tex sesamfrön, linfrön, solrosfrön och pumpafrön


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda ägg, ost, majonnäs, kesella och bakpulver i en bunke.

Degen ska vara ganska lös.

Tillsätt frön under omrörning tills degen blir fast, men inte torr.

Bred ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt.

Den ska bli platt.

Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter eller till brödet har fått en gyllenbrun färg.

Låt svalna och skär i 16 bitar.

Löksås

Av Maria - 2024-09-01 08:12

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl grovhackad gul lök

1½ msk smör

1 tsk strösocker

1½ msk vetemjöl

3 dl mjölk

½ - 1 tsk kinesisk soja

2 krm salt

1 krm peppar


Gör så här:

Fräs löken mjuk i smör och socker.

Pudra över vetemjöl och vispa i mjölk och soja.

Smaka av med salt och peppar.

Koka såsen i ca 5 minuter.


Löksåsen är ett klassiskt tillbehör till stekt fläsk och stekt salt sill.


Bonniers kokbok, 2010

Aroniasylt

Av Maria - 2024-09-01 08:04

Mängd: ca 1½ kg sylt


Ingredienser:

1 kg aroniabär

1 bit kanel

500 g syltsocker

Ev. 3 msk konjak


Gör så här:

Rensa och skölj bären och lägg i en gryta med kanel och socker.

Värm allt under omrörning och koka sedan kraftigt i 2 minuter.

Skumma och låt sylten svalna i 15 minuter.

Häll upp på rena burkar.

Sätt på lock och förvara mörkt och svalt.


Bonniers kokbok, 2010

Ovido - Quiz & Flashcards