Foodish

Gorån

Av Maria - 2023-06-22 10:00

Antal: ca 30 laggar = 90 kakor


Ingredienser:

2 ägg

1½ dl strösocker

1 dl vispgrädde

Finrivet skal av 1/4 citron

9 dl vetemjöl

250 g mjukt smör


Gör så här:

Vispa äggen pösiga med sockret.

Vispa grädden till fast skum och vänd ner det i äggpöset tillsammans med citronskal.

Blanda ner så mycket av mjölet att en matsked står upprest i degen, ca 4 dl.

Använd resten av mjölet till kavlingen.

Strö mjöl på bakbordet och kavla ut degen med lägg hand.

Bred ut hälften av smöret på 1/4 av degytan.

Vik ihop degen och klappa in smöret lätt med kaveln.

Mjöla så att det inte klibbar, men ju mindre mjöl desto bättre blir kakorna.

Vik och klappa på samma sätt 3-4 gånger innan degen kavlas ut och resten av smöret arbetas in på samma sätt.

Vik ihop degen, täck över och låt den vila svalt till nästa dag.


Kavla ut lite av degen i taget till ca 2 mm tunna sjok.

Skär ut degplattor efter en mall som klippts till efter järnet.

Grädda kakorna gyllene i hett järn.

Såga isär kakorna med en vass brödsåg på alldeles plant underlag, annars spricker kakorna.

Aprikossås till grillat

Av Maria - 2023-06-21 14:15

Ingredienser:
1 burk aprikoser (410/225 g)
1/2 dl Mörkt Muscovadorörsocker
1 1/2 dl vitvinsvinäger
1 dl Ljus Sirap
1 dl apelsinjuice koncentrat
3/4 dl söt senap
2 msk kycklingfond
1 msk vitlökspulver
1 msk salt
1/2 tsk mald svartpeppar
1/2 tsk chiliflakes
1 tsk flytande rökarom, kan uteslutas


Gör så här:
En lite starkare, sursöt sås.
Mixa eller passera aprikoserna.

Blanda samtliga ingredienser utom rökaromen i en gryta och sjud i cirka 15 minuter eller tills såsen är simmig.

Tillsätt rökarom om så önskas.

Låt kallna.

Häll upp på burk eller flaska.

Förvara i kylskåp.

Mjuk långfranska

Av Maria - 2023-06-21 10:00

Antal: 2-3 limpor

Ugn: 200º, ca 30 minuter

Jäsning: ca 30 minuter + 30-40 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

50 g margarin

5 dl mjölk

2 tsk salt

(2 tsk socker)

Ca 1,4 liter vetemjöl


Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.

Smält matfett, häll på mjölken och värm till fingervarmt, 37º.

Rör ut jästen i lite av degspadet.

Tillsätt resten av degspadet, saltet och eventuellt sockret och det mesta av mjölet.

Spara 1-2 dl till utbakningen.

Arbeta degen kraftigt tills den är smidig och släpper degbunkens kanter.

Strö ett tunt lager mjöl över degen.

Låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.


Knåda degen på lätt mjölat bakbord med resten av mjölet tills degen är smidig och inte fastnar på bakbordet.

Dela degen i 2 eller 3 delar.

Knåda och platta ut varje del till en rektangulär kaka.

Rulla ihop den till ett avlångt bröd.

Lägg det med skarven nedåt på smord plåt eller bakplåtspapper.

Jäs bröden under en bakduk till knappt dubbel storlek eller 30-40 minuter.


Snitt bröden med en vass kniv eller rakblad på snedden.

Skär inte för djupt i bröden.

Skårorna ska bara följa ytan.

Pensla eventuellt bröden med mjölk.


Gräddning:

Grädda bröden på nedersta falsen i ugnen i 200º, ca 30 minuter.

Låt bröden svalna under bakduk på galler.


Förvaring:

I brödburk eller plastpåse ca 1 vecka.

I frys 6-9 månader.


Gör inte bröden större än att de får plats på tvären på plåten.

Tre bröd kan gräddas samtidigt.

Pensla lite olja mellan bröden, då går det lätt att bryta isär dem.


Långfranska kallas ibland mjölkfranska eftersom degspadet består av mjölk.

Brödskorpan blir mjuk.

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Grillad rabarber
500 g rabarber
1 dl Ljus Sirap
1 dl vatten


Kaksmulor:
7 stycken Digestivekex
30 g smör, rumstempererat
1 1/2 tsk kardemumma
1 msk Ljus Sirap


Tillbehör:
Glass


Gör så här:

Skölj rabarbern och skär bort blasten.

Dela stjälkarna och lägg på en djup plåt.

Blanda sirap och vatten och häll över rabarbern, rulla runt rabarbern i sirapen.

Mixa ingredienserna till kaksmulorna och ställ åt sidan.

Lägg rabarberna i dubbelt folie och häll över lite av sirapsblandningen.

Toppa med kaksmulorna och slut foliepappret lite.

Grilla i ca 10 minuter, tills rabarbern mjuknat.

Servera med glass.

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

5 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

½  gul- eller rödlök

3 dl matvete

2 msk smör eller olja

3 dl vitt vin

3 dl riven parmesanost (120 g)

70 g babyspenat

Nymalen svartpeppar

1 knippe grön sparris

1 zucchini


Gör så här:
Koka upp vatten och buljongtärningar i en kastrull och låt det sjuda tills tärningarna lösts upp.

Skala och hacka löken fint.

Hetta upp smör eller olja i en annan kastrull och lägg i lök och matvete.

Stek någon minut under omrörning, häll i vinet och sjud tills det nästan kokat in.

Tillsätt någon dl buljong i taget, och rör om då och då allteftersom den sugs upp av riset.

Fortsätt på samma sätt tills matvetgrynen är nätt och jämnt mjuka, ca 20 minuter.

Ta kastrullen från värmen och rör ner riven ost och spenat precis före servering.

Smaka av med nymalen svartpeppar.

Ansa sparrisen och hyvla zucchinin på längden med en osthyvel.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek grönsakerna 2-3 minuter.

Ovido - Quiz & Flashcards