Foodish

Västerbottensrutor med löjrom

Av Maria - 2024-12-29 08:45

Antal: 12 stycken

Ugn: 200 grader, 10 minuter + 175 grader, ca 18 minuter


Ingredienser:

1 smördeg (på rulle)
2 dl crème fraîche, 32%
3 ägg
50 g prästost, riven (eller annan mild ost)
150 g Västerbottensost, riven 
0,5 tsk salt
svartpeppar, nymalen

Topping:
1 dl crème fraîche (32%, eller smetana)
100-160 g löjrom (eller annan rom som tångrom eller stenbitsrom)
dill

Syrad rödlök:
1 rödlök, fint hyvlad i ringar
0,5 dl ättiksprit 12 %
0,5 dl strösocker
1 dl vatten
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg ut smördegen upp längs kanterna på en form som är 20 x 30 cm.
Se till att den klär formen ända in i kanterna.
Skär eller klipp bort smördeg som går över kanten och blir ojämn.
Picka lite med en gaffel i botten och förgrädda smördegsbotten i 10 min. 

Blanda samman ingredienserna till fyllningen:
Crème fraiche, ägg, präst- och västerbottensost, salt och svartpeppar.

När smördegen har förgräddats, ta ut formen och sänk ugnens temperatur till 175 grader.
Fyll upp skalet med fyllningen och sätt in i ugnen igen i ca 18 min tills fyllningen har stelnat till och blivit gyllene.
Kyl ner helt och skär upp i önskad storlek på rutor.
Toppa med crème fraiche, löjrom, dill och syrad rödlök eller andra råvaror som du gillar!

Syrad rödlök:
Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull.
Koka upp och dra bort från plattan, låt sockret smälta helt.
Hyvla rödlöken och lägg i en bunke.
Häll över lagen och låt dra minst ett par timmar men gärna ett dygn.

Antal:16 stycken

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

4 skivor Pågen Lantgoda
1 dl honung
0,5 g saffran
450 g brieost
1,5 dl valnötter
flingsalt
färsk timjan


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Värm honungen försiktigt och blanda med saffran.

Låt stå.

Hacka nötterna grovt och lägg i en ugnssäker form.

Häll över 2-3 msk honung och rosta i ugnen i ca 10 minuter eller tills nötterna fått fin färg.

Låt svalna något.
Skär bort kanterna på brieosten och skär den krämiga mitten i små kuber.

Mixa sedan osten med stavmixer eller i en matberedare tills helt slät och krämig.
Stek bröden i lite smör tills de fått en härligt rostad yta och skär sedan upp skivorna i 4 små snittar.
Toppa med den vispade brien, honungsnötterna, lite färsk timjan, flingsalt och eventuellt mer saffranshonung.

Antal: 4 portioener

Ugn: 100 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

Maräng:
4 äggvitor
150 g strösocker
100 g rostade kokosflingor

Rabarbetkompott:
3 rabarber
3 msk vatten
0,5 dl strösocker
1 tsk citron, skal från, rivet (ekologisk)
5-6 färska hallon

Vaniljcrème:
1 vaniljstång
5 dl mjölk
5-6 äggulor
1,5 dl strösocker
0,5 dl majsstärkelse
0,5 dl grädde, vispad
citron, skal från, rivet (ekologisk)

Garnering:
färska bär
florsocker
 
Gör så här:
Maräng:
Sätt ugnen på 100 grader.
Vispa en äggvita med allt socker, gärna i en köksassistent ca 30 sekunder.
Häll i en äggvita till, vispa ytterligare på hög hastighet i 2 minuter, avsluta med de sista två vitorna. Vispa tills marängen är hård och blank.
Blanda i kokosflingor (spara lite till garnering)
Klicka ut "kakor" på bakplåtspapper ca 5 cm i diameter.
Grädda i ugn ca 1 timme.
Låt därefter marängen torka i ca 30 minuter innan den serveras 

Rabarberkompott:
Rengör och skär två av rabarbern i 2 cm långa stavar och lägg i en kastrull med vatten och socker (spara en rabarberstång till garnering).
Lägg i 5-6 färska hallon och citronskal och koka ca 5 minuter på låg värme, eller tills rabarbern mjuknat.
Sila bort vätskan och låt svalna
Skiva den sista rabarbern i långa tunna strimlor och koka upp strimlorna snabbt i lite socker och 0,5 dl vatten.
Låt svalna.

Vaniljcrème:
Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna, koka upp med mjölken.
Tag av värmen och låt stå och dra en stund så mjölken drar in smaken av vaniljen.
Vispa kraftigt ca 5-6 äggulor med 1,5 dl socker och knappt 0,5 dl maizenamjöl i en bunke.
Tillsätt vaniljmjölken under omrörning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
Vispa ständigt över värme tills det tjocknar, låt det koka upp.
Ta från värmen, för igenom en sil ner i en bunke och låt svalna i kylen.
Blanda i ca 0,5 dl vispad grädde och rivet citronskal.

Hallonsås:
Koka upp hallonen med sockret.
Passera sedan genom finmaskig sil och låt svalna i kylen innan servering.

Montering:
En kokosmaräng, en klick vaniljcrème, rabarberkompott, hallonsås och garnera med några färska bär, rabarberstrimlor.
Pudra allra sist med florsocker.

Snowball

Av Maria - 2024-12-28 15:00

Ingredienser:

5 cl ägglikör
2 cl limejuice
10 cl sprite (eller motsvarande)


Gör så här:

Använt ett highballglas.
Bygg ingredienserna i glaset med is.
Rör om och servera.

Varm chokladmousse

Av Maria - 2024-12-28 14:15

Antal: 6 portioner

Ugn: 200 grader, ca 7 minuter


Ingredienser:

100 g mörk choklad (minst 60 % kakao)
100 g osaltat smör
0,33 dl cointreau
4 äggulor
130 g strösocker

4 äggvitor
0,5 krm salt
1,75 dl crème fraîche
0,33 tsk malen kardemumma
ev florsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält chokladen och smöret tillsammans med Cointreau i ett vattenbad.
Ställ blandningen åt sidan men låt vattenbadet vara kvar.

Vispa äggulor och socker i vattenbad tills sockret smält.
Se upp så att smeten inte blir för varm, då stelnar den.
Ta från värmen.
Vispa äggvitor och salt till ett hårt skum.
Rör ner äggule- och sockersmeten i chokladen.
Vänd försiktigt ner vitorna med stora tag.
Det gör inget om smeten är lite strimmig.
Fördela krämen i ugnssäkra portionsformar eller kaffekoppar.
Grädda moussen i ugn cirka 7 minuter.
Blanda crème fraiche och kardemumma medan moussen gräddas.
Pudra ev. moussen med florsocker.
Servera mousse och kardemumma-crème fraiche genast.

Ovido - Quiz & Flashcards