Antal: 16 stycken
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Gör så här:
Halstrad råbiff:
Börja med alla mala köttet två gånger för extra fin mald färs.
Skala och finhacka lökarna och hacka rödbetorna.
Lägg ner alltsammans i bunken med köttfärsen och tillsätt äggen och kaprisen.
Krydda med nymalet salt och peppar.
Blanda till en smidig färs.
Lägg färsen i en liten rund form och vänd upp och ner på formen så biffen ramlar ut.
Pensla biffarna med lite olivolja.
Lägg biffarna på grillgallret sen stund innan du lägger på biffarna på grillen så de får fina grillränder. Halstra biffarna på riktigt varm glöd i 2 minuter på varje sida.
Eller halstra biffarna i en grillpanna på spisen.
Pommes allumettes:
Skala potatisarna och skär i tändstickstunna strimlor.
Lägg i kallt vatten och låt sedan ligga under rinnande vatten i ca 60 minuter.
Hetta upp olja till ca 180 grader.
Fiska upp potatisen ur vattnet och låt torka ordentligt, gärna med en handduk (finns det vatten kvar på potatisen sprätter olja kraftigt i kastrullen!).
Lägg ner potatisen i oljan.
Gärna i omgångar så olja inte blir för kall.
Fritera tills potatisen blir gyllenbrun.
Salta och servera.
Skall du göra större mängder går det bra att värma upp innan servering i ugn.
Kryddsmör:
Rör samman alla ingredienser med en gaffel och låt stå en stund.
Tomatsallad:
Skiva tomaterna och skala och skiva löken.
Spola löken i rinnande kallt vatten så att den blir krispig.
Gör en dressing genom att blanda äggulan med senapen och häll ner oljan i en tunn stråle.
Tillsätt vatten och vinäger.
Smaka av med salt och peppar och garnera med persilja.
Servera salladen tillsammans med kryddsmöret, den friterade potatisen och råbiffen!
Jäsning: ca 30 minuter + 30 minuter
Ugn: 250 grader, 7-10 minuter
Ingredienser:
Bullar:
150 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
1 ägg
ca 7 dl vetemjöl
Fyllning:
1 dl extrasaltat bregott
1 dl sirap
rejält (alltså riktigt rejält!) med stötta kardemummakärnor
Pensling:
mer bregott
1 ägg, lätt uppvispat
pärlsocker
Gör så här:
Ställ smöret i rumstemperatur så att det blir rumsvarmt.
Värm mjölken till 37 grader.
Smula ner jästen och lös den i mjölken.
Rör ner socker, salt, ägg, smöret i klickar och vetemjölet och arbeta samman till en jämn, kladdig deg. Obs att degen ska vara väldigt kladdig, knappt hanterbar faktiskt!
Jäs under duk i cirka en halvtimme.
Knåda ut degen till två fyrkanter och bred bregott över dem med en smörkniv.
Ringla över sirap och strö ett rejält lager kardemumma över.
Vik ihop fyrkanterna dubbelt, skär dem i remsor på längden och snurra till väldigt stora bullar.
Ja, detta är svårt, eftersom degen är superkladdig av allt smör, men sådant är livet!
Låt bullarna jäsa på plåt under duk (den kommer att bli kladdig den också) i ytterligare 30 minuter.
Lägg en sista klick bregott över bullarna, pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i 250 grader i cirka 7-10 minuter eller tills de fått fin färg.
Ingredienser:
7 dl ljus/mörk rom
3 dl sockerlag med vanilj
2 l cranberryjuice
2 l blodapelsinjuice
1 tsk angostura bitter
is, bitar
färsk riven muskotnöt
2 blodapelsiner och färsk pepparmynta till garnering
Gör så här:
Blanda rom, sockerlag och juice i en bålskål.
Krydda med angustura och färsk riven muskotnöt.
Fyll på med isbitar, skivad blodapelsin och myntablad.
Antal: 4 glas
Ingredienser:
8 dl äppeljuice
2 tsk Vaniljsocker
4 msk Ljus Ekologisk Sirap
citronsaft från 2 citroner
1 kanelstång
1 tsk malen kardemumma
Gör så här:
Värm äppeljuice och blanda ner vaniljsocker, sirap, citronsaft och kryddor.
Låt stå en stund.
Servera varm eller kall.