Jäsning: 1 timme + 30 minuter
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
½ g saffran
1 ½ dl socker
1 tsk salt
1 tsk grovmalen kardemumma
ca 13 dl vetemjöl
Ingredienser:
5 cl whisky
2 cl sockerlag
1 ägg
5 droppar bitters
Gör så här:
Torrskaka alla ingredienser för att bygga textur i drinken.
Skaka sedan drinken kall med is.
Dubbelsila upp i ett kylt cocktailglas och riv lite muskot på toppen.
Antal: 4 glas
Ingredienser:
Traditionell:
6 äggulor
1½ dl Rörsocker Strö
1½ dl mjölk
2-3 msk cognac
Alkoholfri:
Byt ut mjölk och cognac till;
2 dl mandelmjölk
skalet av 2/3 apelsin
Gör så här:
Vispa äggulor och socker till en krämig smet.
Häll i mjölken och smaksätt med cognac eller alkoholfri variant.
Vispa tills det blir skummigt.
Häll upp i glas om den ska vara kall eller värm på den i kastrull några minuter för att sedan häll upp i glas.
Skeda på lite skum och servera med lite rörsocker på toppen.
Testa gärna äggtoddyn med limoncello istället för cognac.
Ingredienser:
2 förp sill (minutsill)
1 granatäpple
2-3 bitar pomerans
50 g purjolök
1 kruka dill
2-3 lagerblad
1 chilifrukt (liten)
3 msk akvavit
10-15 svartpepparkorn
Gör så här:
Ta upp sillen ur sin färdiga 1-2-3 lag, spara lagen.
Skär den i små bitar om ca 1-2 cm.
Tvätta och strimla purjolöken.
Finhacka chili.
Hacka ner pomerans något.
Dela granatäpplet och pressa ut kärnor och saft.
(Man kan också dela granatäpplet i 4 delar och slå ut kärnorna med en träslev).
Blanda alla ingredienser i en skål och lägg i lagerblad och häll på akvavit.
Häll på den sparade 1-2-3 lagen.
Lägg upp i lämplig burk, förvara i kyl.
Jäsning: ca 30 minuter + 20 minuter
Ingredienser:
100 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
1 ägg
7 dl vetemjöl
ca 1 liter rapsolja till fritering
strösocker till garnering
Gör så här:
Smält smöret och värm tillsammans med mjölken tills blandningen är ljummen.
Smula ner jästen och lös den i blandningen.
Rör ner socker, salt, ägg och vetemjöl och arbeta samman till en jämn, kladdig deg.
Jäs under duk i cirka en halvtimme.
Dela degen i små bitar och rulla dem till runda bollar – som köttbullar i storlek ungefär.
Jäs i ytterligare 20 minuter under duk.
Hetta upp rapsoljan i en stor traktörpanna (använd en termometer för att se till att den håller sig under 180 grader) och fritera bollarna i cirka en minut och vänd dem så att de får färg runt om.
Låt dem rinna av på hushållspapper och rulla i strösocker.