Foodish

Amerikansk bullar

Av Maria - 2024-12-22 13:45

Jäsning: 1 timme + 30 minuter

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

Bullar:

50 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
½ g saffran
1 ½ dl socker
1 tsk salt
1 tsk grovmalen kardemumma
ca 13 dl vetemjöl

 

Fyllning:
100 g smör
1 ½ dl farinsocker
2 tsk kanel
1 ½ dl torkade tranbär
1/2 dl mandelspån
Ett ägg till pensling
 
Glasyr:
4 dl florsocker
4 msk vatten
1 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
Värm mjölk och smör till 37 grader.
Rör ut jästen i vätskan och blanda i saffran, salt, socker och kardemumma.
Tillsätt mjölet - lite i taget - använd bara så mycket så att degen blir smidig, men fortfarande kladdig. Låt jäsa under duk i en timme.
 
Kavla ut degen till en stor rektangel och bred ut blandningen av smör, farinsocker, kanel, tranbär och mandelspån över den.
Rulla ihop som en rulltårta och skär i 2 cm tjocka skivor.
Lägg bullarna intill varandra i en långpanna och låt jäsa under duk i ytterligare en halvtimme.
 
 
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter.
Låt svalna och ringla över glasyren av florsocker, vatten och vaniljsocker.
Bryt i bitar och servera.

Whisky flip

Av Maria - 2024-12-22 12:15

Ingredienser:

5 cl whisky
2 cl sockerlag
1 ägg
5 droppar bitters


Gör så här:

Torrskaka alla ingredienser för att bygga textur i drinken.
Skaka sedan drinken kall med is.
Dubbelsila upp i ett kylt cocktailglas och riv lite muskot på toppen.

Traditionell äggtoddy

Av Maria - 2024-12-22 07:15

Antal: 4 glas


Ingredienser:

Traditionell:
6 äggulor
1½ dl Rörsocker Strö
1½ dl mjölk
2-3 msk cognac


Alkoholfri:
Byt ut mjölk och cognac till;
2 dl mandelmjölk
skalet av 2/3 apelsin


Gör så här:

Vispa äggulor och socker till en krämig smet.

Häll i mjölken och smaksätt med cognac eller alkoholfri variant.

Vispa tills det blir skummigt.

Häll upp i glas om den ska vara kall eller värm på den i kastrull några minuter för att sedan häll upp i glas.

Skeda på lite skum och servera med lite rörsocker på toppen.

Testa gärna äggtoddyn med limoncello istället för cognac.

Ingredienser:

2 förp sill (minutsill)
1 granatäpple
2-3 bitar pomerans
50 g purjolök
1 kruka dill

2-3 lagerblad
1 chilifrukt (liten)
3 msk akvavit
10-15 svartpepparkorn


Gör så här:

Ta upp sillen ur sin färdiga 1-2-3 lag, spara lagen.

Skär den i små bitar om ca 1-2 cm.
Tvätta och strimla purjolöken.

Finhacka chili.
Hacka ner pomerans något.

Dela granatäpplet och pressa ut kärnor och saft.

(Man kan också dela granatäpplet i 4 delar och slå ut kärnorna med en träslev).

Blanda alla ingredienser i en skål och lägg i lagerblad och häll på akvavit.

Häll på den sparade 1-2-3 lagen.
Lägg upp i lämplig burk, förvara i kyl.

Minimunkar

Av Maria - 2024-12-21 13:45

Jäsning: ca 30 minuter + 20 minuter


Ingredienser:

100 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
1 ägg
7 dl vetemjöl
ca 1 liter rapsolja till fritering
strösocker till garnering


Gör så här:
Smält smöret och värm tillsammans med mjölken tills blandningen är ljummen.

Smula ner jästen och lös den i blandningen.

Rör ner socker, salt, ägg och vetemjöl och arbeta samman till en jämn, kladdig deg.

Jäs under duk i cirka en halvtimme.

 


Dela degen i små bitar och rulla dem till runda bollar – som köttbullar i storlek ungefär.

Jäs i ytterligare 20 minuter under duk.

 


Hetta upp rapsoljan i en stor traktörpanna (använd en termometer för att se till att den håller sig under 180 grader) och fritera bollarna i cirka en minut och vänd dem så att de får färg runt om.

Låt dem rinna av på hushållspapper och rulla i strösocker.

Ovido - Quiz & Flashcards