Foodish

Taramosalata

Av Maria - 2024-08-13 19:15

Antal: 6 portioner


Ingredienser:
225 g rökt torskrom eller rom från färsk multefisk

1 liten lök i fyra klyftor

55 g smulat, vitt bröd

1 pressad, stor vitlöksklyfta

Rivet skal samt saften från 1 citron

1½ dl extra virgin olivolja

6 msk hett vatten

Peppar


Till garnering:

Svarta, grekiska oliver

Kapris

Hackad persilja


Servera med:

Kex, potatis chips eller pitabröd


Gör så här:

Ta bort hinnorna från rommen.

Finhacka löken i matberedare.

Tillsätt rommen delad i små bitar och mixa allt slätt.

Lägg i brödsmulor, vitlök, citronskal och citronsaft och mixa allt.

Tillsätt oljan mycket långsamt med maskinen igång och mixa allra sist i vattnet.

Krydda med peppar.

Häll purén i en serveringsskål och ställ i kylskåpet minst en timme före servering.

Garnera med oliver, kapris och hackad persilja.

Servera med kex, chips eller pitabröd.

Hummus (Vego)

Av Maria - 2024-08-13 16:30

Antal: ca 3 dl


Ingredienser:

2 vitlöksklyftor

4 dl kokta kikärter

4 msk tahini (sesampasta)

4 msk pressad citron

1 tsk mald spiskummin

1 dl olivolja

½ tsk salt

1 krm nymald svartpeppar


Gör så här:
Skala vitlöken.

Mixa kikärter, vitlök, tahini, citronsaft och spiskummin i matberedare.

Tillsätt oljan, lite i taget.

Krydda med salt och peppar.


Det finns många olika varianter på röran från mellanöstern.

Här får kikärterna på klassiskt maner smak av tahini och citron.

Ädelostbakelse

Av Maria - 2024-08-13 15:15

Antal: 20 pajer

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

1 pkt  smördeg
200 g  ädelost
200 g  dadlar
200 g  valnötter
1  ägg
Bullformar

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. 

Skär ut ca 10 x 10 cm rutor av smördegen och klä bullformen, låt kanterna av degen sticka fram som "hundöron".

Fyll formen med dadlar, valnötter och ost. 
Vispa upp ägget och pensla den utstickande degen. 
Grädda i ca 10 minuter tills degen fått vacker färg och osten har smält och börjat bubbla något.

Kycklingleverpastej

Av Maria - 2024-08-13 11:45

Mängd: 5 dl


Ingredienser:

400 g kycklinglever
200 g champinjoner
liten gul lök eller schalottenlök
½ tsk salt
1 krm vitpeppar eller svartpeppar
1 tsk timjan
1/4 apelsin, pressad saft
1 dl vispgrädde

 

Gör så här:

Halvtina fryst lever eller skölj av och torka färsk lever.

Skär den i bitar.

Borsta svampen, skölj den om det behövs.

Skär den i stora bitar.

Skala och finhacka löken.

Stek levern i lite fett på medelstark värme.

Den ska bara stekas tills den är genomstekt, annars blir den torr.

Stek svamp och lök i resten av fettet.

Salta och peppra.

Lägg det stekta i en matberedare.

Tillsätt timjan och pressad apelsin.

Starta maskinen och tillsätt grädden genom matarröret.

Kör till en jämn smet.

Lägg smeten i en skål och täck över. L

åt pastejen stelna i kylskåp.

Den kan förvaras 4-5 dagar.

Indiska grytan

Av Maria - 2024-08-13 10:15

Ingredienser:
2 burkar kikärter
5 potatisar
4 morötter
1 gul lök
1 msk rapsolja
4 tomater
2 msk hackad färsk ingefära
1 tsk curry
2 tsk tandoorikrydda
1 tsk mineralsalt
1 dl vatten
150 g spenat

Enkla såsen:
1/2 tärnad gurka
2 dl naturell lättyoghurt
mineralsalt och peppar


Gör så här:
Skölj kikärterna i ett durkslag.

Skala och tärna potatisen, morötterna och löken.

Fräs grönsakerna i oljan i en tjockbottnad kastrull.

Tillsätt tomaterna (även dessa skurna i tärningar), kikärterna, ingefäran och kryddorna.

Häll i vattnet och sjud i 10 minuter.

Skär spenaten grovt och blanda ner i grytan.

Blanda ihop alla ingredienser till såsen och servera.

Ovido - Quiz & Flashcards